BAEB

BAEB

Meesterlijke herinterpretatie van de boshut

 

Met hier en daar een steile helling is de bouwgrond van House VM best uitzonderlijk te noemen. Toch had de bouwheer geen speciale eisen. Hij gaf het Brussels architectenbureau BAEB carte blanche. Daarmee stond het team van Emmanual Bouffioux direct voor een enorme uitdaging. Want hoe geef je een huis dat sowieso al op een unieke plek ligt, toch een uitzonderlijk karakter? De oplossing lag in een hut in harmonie met het bos.

 

Uitzonderlijk terrein, uitzonderlijk project

Het verhaal van House VM begint bij een terrein zoals er maar weinige zijn: een bosrijke grond met inheemse bomen zoals beuken en eiken. De grond lag er dan wel verwilderd bij, het zicht op de stad Namen was adembenemend. De bouwheren die fervente kunst- en cultuurliefhebbers zijn, droomden van een bungalow met drie slaapkamers om familie en vrienden mee te laten genieten van de natuur. De toegang naar het huis was bovendien makkelijker dan voorzien: de straat ligt boven het huis. Alvast een taak die BAEB van hun to-dolijst mocht schrappen. Volgende klus: de boshut een uniek karakter geven op haar toch wel unieke plek. Een plek die al sinds de jaren vijftig eigendom is van de opdrachtgever.

 

Een huis dat je nergens anders kan bouwen

In zo’n natuurlijk decor is het aangewezen om een huis te bouwen dat aangepast is aan de grond waar het opstaat. Een huis dat je als het ware nergens anders kan bouwen. Maar ook een huis dat de plek waar het staat met respect behandelt. Het architectenteam van Emmanuel Bouffioux deed daarom beroep op het collectieve geheugen: waaraan denk je als je in zo’n omgeving zit? De antwoorden lieten niet lang op zich wachten: boshut, bescherming, schuilplaats.

Op basis van die kernwoorden tekenden de architecten een eerste lay-out uit. Een eenvoudig, rechthoekig volume met alle kamers georiënteerd richting vergezicht. Daarna boog BAEB de vier gevels om de boshut haar unieke identiteit te geven. Het dak is bovendien extra verhoogd om het panorama te versterken. Maar ter hoogte van de slaapkamers is het dak dan weer verlaagd: de architecten wilden zo de intimiteit van de boshut benadrukken.

Door constant het ontwerp te manipuleren – en verschillende keren opnieuw te beginnen – ontstond een eigentijds object op maat van het terrein. Die scenografie creëert tegelijkertijd een aparte sfeer per ruimte: in de leefruimte krijg je een ander gevoel dan in de slaapkamers. Het resultaat is een eigentijdse visie op de boshut, met aandacht voor uitzicht en esthetiek. Een structuur in hout – of wat had je gedacht? Om deze hedendaagse boshut te bouwen – en dan vooral het afhellende dak – gebruikten de architecten houten draagbalken die over de hele lengte variëren in hoogte. Maar enkel hout was niet voldoende om de typischeboshut te bouwen. Architectenbureau BAEB gebruikte ook natuurlijke Belgische leisteen, glas en beton.

De keuze voor de leien is evident: het is een lokaal materiaal. Maar het is ook het best geschikt om het dak zijn bijzondere vorm te geven. De houten structuur die je ook vanbinnen ziet, is een logische keuze: de architecten roepen hier echt de sfeer van een boshut op. Belangrijk daarbij is dat het hout volledig van Belgische origine is. Een bewuste keuze van het architectenbureau dat transport altijd zo kort mogelijk en de materialen zo duurzaam mogelijk wil houden. Wat het beton betreft, dat geeft de woning de nodige stabiliteit, bescherming en robuustheid. Meer nog: het sluit de woning langs de straatkant af. De lage dakstructuur met de typische leisteen is ook een teken van bescherming: de kamers krijgen een zekere privacy, zonder dat ze het gevoel geven dat je opgesloten bent.

 

Technieken dienen de binnenruimtes

Ja, het huis beantwoordt aan alle criteria van passiefbouw, maar toch vindt Emmanuel Bouffioux dat technieken nooit mogen primeren op de ruimtes. Met andere woorden: BAEB denkt eerst aan de ruimtes en zoekt dan de technieken die nodig zijn om passief te bouwen. In de leefruimte staat bijvoorbeeld een open haard – die hoort nu eenmaal bij een boshut – maar er staat om evidente redenen wel een cassette rond. Maar ook: de ramen zijn groot en halen de groene omgeving quasi integraal binnen, maar ze bestaan wel uit driedubbel glas. En met zijn specifieke vorm beschermt het dak tegen oververhitting. Zelfs op het terras doet het dienst als zonwering. (Al zijn al deze keuzes wel nog niet definitief. Op het moment dat we dit artikel schrijven, moet BAEB de vergunning nog aanvragen.

 

Speciale plek geeft vertrouwen

Emmanuel Bouffioux is ontzettend gelukkig met dit project. Hij weet dat de bouwgrond even uitzonderlijk is als het vertrouwen dat de bouwheer aan het bureau gaf. Zijn team kreeg absolute carte blanche: een creatieve vrijheid die het met beide handen greep en die het in staat stelde om dit ultramoderne gebouw te ontwerpen. Of beter: om een huisje in het midden van het bos opnieuw te interpreteren.

Tekst: Chantal Ernst
Visualistie: BAEB

 

BAEB
De Koninckstraat 40, verdieping 3 / bus 6 – 1080 Brussel
t. 02 376 06 10
baeb@skynet.be – www.baeb.eu