CAS Architecten

CAS Architecten

Wonen en werken: klassiek programma in een hedendaags jasje

In een residentiële villawijk in de buurt van Brugge vinden we dit mooi huwelijk van wonen en werken. Voor de opdrachtgevers, beiden artsen met al de nodige bouw- en levenservaring, was dit een specifieke wens. Ze zijn immers werkzaam in een ziekenhuis in de nabije omgeving maar hebben daarnaast ook een thuispraktijk. Een kleine perimeter, voldoende ruimte en bij voorkeur een rustgevende omgeving: geen evidentie om een geschikt perceel te vinden dat aan alle criteria voldoet. Na wat zoeken vonden ze de oplossing in een lot van oorspronkelijk twee percelen met daarop een oude woning. CAS Architecten deed voor hen de rest.

 

Geborgen architectuur

Die maakte dankbaar gebruik van de locatie, een woonpark gesierd met volwassen eiken en beuken. Pieter-Jan Leenknecht: “De aanwezigheid van die mooie bomen is dankbaar voor het creëren van beleving in het project. Vandaar dat we kozen voor een geborgen architectuur met baksteen en glas die perfect past in zijn omgeving en op die plaats. Dat is voor ons altijd een uitgangspunt. Dat de bouwheer, die ook een sterke interesse heeft in zowel architectuur als design, ons daarin is gevolgd, heeft zeker bijgedragen aan het succes van dit project.” In de eerder gesloten voorgevel nodigt het iets teruggetrokken raam aan de wachtruimte van de praktijk de bezoeker wel uit. De eigenlijke voordeur naar het private gedeelte ligt iets dieper om misverstanden te vermijden. De patiënt komt meteen in een sas dat altijd toegankelijk is en van waaruit hij rechtstreeks naar de wachtzaal kan. Omwille van privacy is de deur naar het kabinet van de dokter altijd dicht. Die laatste is opnieuw klassiek met bespreekruimte en omkleedruimte. In het kabinet zit het raam opzij, opnieuw voor de privacy. CAS zorgde zowel akoestisch als visueel voor een duidelijke scheiding tussen praktijk en privé door middel van ontdubbelde muren. Via een dubbele deur heeft de dokter vanuit de praktijk wel rechtstreeks connectie tussen beide. Het comfort om op die manier gemakkelijk en snel tussendoor contact te hebben met het gezin of een koffiebreak te houden, zorgt voor een grote meerwaarde.

 

Sfeer dankzij leefkeuken

Terwijl de praktijk en de garage logischerwijze vooraan liggen, zijn alle leefruimtes naar de tuin en het zwembad georiënteerd langs de volledig opengewerkte en L-vormige achtergevel. De keuken krijgt een prominente rol toebedeeld gezien koken de passie is van de bouwvrouw. De keuken is niet alleen groot in verhouding met de rest van de leefruimtes, met ook nog een koelcel in de keukenberging en alle nodige apparaten is de uitrusting meer dan compleet. CAS voorzag voor extra beleving bovendien een leuke patio met een postzegelraam dat de ochtendzon vangt ter hoogte van het kookfornuis. De patio is ook handig vanwege het achterdeurverhaal bij de bijkeuken. Meer dan ooit is hier sprake van een leefkeuken waar ze zowel met familie en vrienden graag vertoeven. De comfortabele stoelen aan de eettafel en het geïntegreerde overdekte terras zijn daar voor hen het verlengde van. De zithoek met gashaard, hoe uitnodigend ook, delft dus vaak het onderspit. Tenslotte heeft de bouwheer nog een thuisbureau op het gelijkvloers via dewelke hij in zijn kabinet kan. Van overal binnen heb je zicht op het zwembad. Dat heeft de allure van een zwemvijver waardoor maximaal genoten kan worden van het rustgevende effect van water.

 

Minimalistisch materialenpallet

Op de bovenverdieping, een kleiner volume dat eveneens de L-vorm van het gelijkvloers volgt, vinden we het vervolg van het klassieke programma: 2 kinderkamers en een logeerkamer vooraan de woning worden van de rest gescheiden door een lange nachthal en de trap. Op het einde daarvan een toilet en gemeenschappelijke kinderbadkamer. Aan het andere uiteinde voorzag CAS een extra lichtbron met een raam opzij van de woning. De master bedroom met eigen badkamer kijkt uit over de tuin en het zwembad terwijl de langwerpige inloopdressing zich uitstrekt langs de achtergevel en ook via de wasplaats toegankelijk is. Op de bovenverdieping is aan alles gedacht. Zo kan de circulatie verlopen waarbij de ene partner zich ’s morgens perfect kan klaarmaken zonder de ander terug te hoeven storen. Ook in materialisatie is het een woning op maat van zijn bewoners. Zowel interieur als exterieur ademt het een aangename tijdloze sfeer. De lange gevelsteen Kolumba van Petersen laat de woning goed in zijn omgeving blenden. Met buiten verder nog glas en aluminium blinkt de schil van het gebouw uit in minimalisme en onderhoudsvriendelijkheid. Hetzelfde eenduidige verhaal wordt ook binnenin geschreven. En met langs de achtergevel dezelfde tegel Ceppo di gre als op het terras, is de grens tussen binnen en buiten verwaarloosbaar. Die tegel wordt omwille van hygiëne en eenvoudig materialenpallet ook in de praktijk en de badkamers boven doorgetrokken. In de zithoek en slaapkamers vinden we wel het warme karakter van hout met een eiken parketvloer. Net zoals hout, nu eens licht en dan weer donker gebeitst, ook in kastenwanden terugkomt en in de lamellen wand als ruimteverdeler in het kabinet.

 

Symbiose van wonen en werken

Met dit project heeft CAS Architecten een woning gerealiseerd die de tand des tijds makkelijk zal doorstaan en die wonen en werken mooi verenigt. “We zijn tevreden van het eindresultaat en van de samenwerking met de opdrachtgevers. Elke architect stelt zich een tevreden bouwheer als doel en dat is hier zeker gelukt. Maar elk ontwerp is voor mij ook verstrengeld met zijn omgeving. Op een andere locatie zou dit misschien te fragiel zijn of te dominant, maar hier past het perfect.”

 

Tekst: Sam Paret
Foto’s: Tim Van de Velde

 

CAS Architecten
Vaderlandstraat 112 – 9000 Gent
t. 09 227 06 37
hello@cas-architecten.be – www.cas-architecten.be