Assar Architects

Assar Architects

Het is nog even wachten, maar vermoedelijk begin 2022 verhuist het internationale accountants- en belastingadvieskantoor PwC naar een nagelnieuw hoofdkantoor, ontwikkeld door Ghelamco. Bestemming: de Cullinganlaan in Diegem, naast het Van Der Valkhotel en in de onmiddellijke nabijheid van Brussels Airport. PwC Campus, zoals het gebouw heet, zal zo’n 30.000 m² aan workspace bevatten, 11 verdiepingen tellen en beschikken over een veelvoud aan groene terrassen. “Momenteel is de ruwbouw in volle gang”, vertelt ontwerper Dieter Wuyts van Assar Architects, dat tekende voor de architectuur. “De bedoeling is hier het kantoorgebouw van de toekomst te realiseren. Een dynamische werkomgeving waar de interactie tussen mensen wordt gemaximaliseerd met een uitzonderlijk oog voor hun comfort en welzijn.”

Mobiliteit speelt voor veel bedrijven een steeds grotere rol bij de keuze van een locatie. Ook in het geval van PwC was bereikbaarheid een belangrijke drijfveer. De site is gelegen op het einde van de Cullinganlaan, een doodlopende straat parallel met de A201. Niet alleen ben je er onmiddellijk op de Brusselse ring, het station van Diegem ligt op loopafstand en in 2022 zal ook de luchthaventram er quasi voor de deur stoppen. Bovendien wordt er momenteel gewerkt aan een fietsostrade, grenzend aan het terrein. “Er is heel bewust gekozen voor een locatie in de buurt van de luchthaven”, aldus Dieter Wuyts. “PwC heeft destijds een enquête onder de eigen werknemers uitgevoerd. Daaruit bleek dat men liever niet in de Brusselse binnenstad wilde werken, vanwege de grote mobiliteitsproblemen daar. Het ontwerp moest dus perfect afgestemd zijn op het diffuus spreidingspatroon van het verkeer. De site krijgt bijvoorbeeld zevenhonderd parkings, bereikbaar via een doordacht circulatieplan dat op een efficiënte wijze aansluiting vindt bij de Brusselse ring. Verschillende lussen organiseren bovendien de in- en uitstroom van wagens. Zo leidt één lus langs een park & ride, terwijl een andere om het gebouw heen gaat richting een ondergrondse parking die vier bouwlagen beslaat. Daarnaast hebben we ervoor gezorgd dat de parking rechtstreeks aanpikt op de fietssnelweg.”

Voor de constructie wordt gebruik gemaakt van duurzame materialen om de ecologische voetafdruk van het bedrijf te verkleinen: beton, glas en aluminium. Het gebouw zelf lijkt wel een stapeling van rechthoekige figuren die in getrapte vorm op, naast en over elkaar zijn geschoven. In hoofdzaak bestaat het uit drie delen. Twee balkvormige volumes, aan elkaar geschakeld via glazen bruggen die twee patio’s creëren. Een dieperliggend gedeelte dat uitsluitend bestaat uit glas. En een toren waar zich de kantoren bevinden, voorzien van teruggetrokken, doorlopende terrassen. “De vorm is mee beïnvloed door een aantal restricties in de omgeving”, legt Dieter Wuyts uit. “De hoogte bijvoorbeeld is bepaald in functie van de startbanen van de luchthaven. De afbouw aan de voorzijde vrijwaart dan weer het uitzicht vanuit de skybox in het naburige Van Der Valkhotel. De speling van de volumes zorgt er bovendien voor dat er ruimte ontstaat voor grote buitenruimtes. Op elk niveau situeren zich groene terrassen die het gebrek aan groen op het terrein compenseren en een inwendig ecosysteem tot stand brengen. Gebouw en wegenis nemen immers zo goed als de volledige bebouwbare oppervlakte van het terrein in. Daarnaast helt het perceel langzaam af, waardoor het hoogteverschil tussen de voor- en achterkant zo’n tien meter bedraagt.”

In totaal heeft de campus een bruikbare oppervlakte van meer dan 30.000 m² bovengronds en een kleine 22.000 m² ondergronds. Daarbovenop is er 4.000 m² aan terrassen geïntegreerd. Hoewel de inkom duidelijk gemarkeerd is aan de voorzijde van het terrein, heeft het gebouw geen absolute voor- of achtergevel. “Behalve een geoptimaliseerde mobiliteit, was ook een grote visibiliteit een cruciale vereiste. Het volume moest van overal even zichtbaar zijn, vandaar de alzijdigheid. Het is een balkvolume dat zich stelselmatig opbouwt en meer in beweging lijkt te komen naarmate het hoogte krijgt. Vanaf de vierde verdieping zijn we nadrukkelijker gaan spelen met de terrassen. Hoe hoger we gaan, hoe compacter het gebouw wordt. Uiteindelijk schiet er op de hoogste verdieping nog een klein stukje toren over, geflankeerd door een gigantisch groen terras.”

Als hoofdbewoner beschikt PwC over meer dan 22.000 m², terwijl de resterende 7.700 m² wordt ingenomen door MeetDistrict, een innovatieve co-werkomgeving, opgezet door Ghelamco als een professioneel dorp. Dieter Wuyts: “De bedoeling was een duurzaam kantoorgebouw te realiseren, met oog voor de toekomst. Behalve mobiliteit was de werkkwaliteit het belangrijkste aandachtspunt. Het leven evolueert voortdurend, ook de manier waarop collega’s en klanten samenwerken. De werking van het gebouw moedigt een levendige en interactieve sfeer aan die de ambitie en zin voor innovatie van PwC veruitwendigt. Flexibele ruimtes worden geclusterd rond een breed scala aan voorzieningen. Er is maximaal ingezet op beleving. De zichten spelen daarin een grote rol net zoals de groene buitenruimtes. Er is veel glas om zoveel mogelijk licht naar binnen te brengen. Iedereen kan op elk moment buiten, terwijl er verschillende zones zijn aangepast aan diverse manieren van werken. Het gebouw moest veel meer te bieden hebben dan de typische kantoorgebouwen in de stad.”

Tekst: Bart De Maesschalck
3D: Nanopixel

 

 

Assar Architects
Rue de la Hulpe 181/2 – 1170 Bruxelles
t. 02 676 71 00
architects@assar.com – www.assar.com