R2Livin Architects

R2Livin Architects

Het ontwerpen van architectuur kan je vergelijken met het componeren van een muziekstuk. Een componist werkt in een genre dat hem het meest aanspreekt. Zo is dat ook bij Architectenbureau R2Livin. Zij hebben een uitgesproken ontwerpstijl en methodiek waarvoor klanten komen aankloppen bij hen. ‘We proberen altijd een symbiose te creëren tussen de wensen van de klant en de opportuniteiten van het perceel. Op die manier maken wij functionele architectuur op maat met emotie, oftewel een kunstwerk om in te leven’, vertelt Leander Kippers, oprichter van R2Livin Architects. Dat blijkt onder andere met dit project in de Tenierslaan te Hasselt.

Identiteit van de klant
Bepalend in dit ontwerp is niet enkel de architectuur maar vooral de diepe inplanting van de woning op het perceel. De meerwaarde van een doordacht ontwerp is duidelijk voelbaar bij dit project, waarbij de architect de regels creatief interpreteert. Dergelijke aanpak lost niet enkel bepaalde problemen op , maar maximaliseert de mogelijkheden op het perceel. ‘De straatkant is de zuidkant. Daardoor kregen we het idee om het huis dieper naar achter te plaatsen waardoor er een voortuin ontstond die zuidgericht is. Een bijkomend voordeel was dat het perceel breder is aan de achterzijde. Hierdoor kon er breder gebouwd worden waardoor het binnenzwembad kon worden geïntegreerd in het ontwerp. Ook kregen ze de nodige privacy, want heel wat huizen aan de achterkant konden binnenkijken op de tuin’, legt Leander uit. Architectuur gaat eigenlijk over het verenigen van de identiteit van de klant, functionaliteit en de omgeving in een woning. Er wordt een samenspel gevormd tussen wat de klant wil, kan en nodig heeft om comfortabel te leven. ‘We hebben het ontwerp op onze manier voorgesteld en de klant ging er meteen in mee. Dat is best een goed gevoel als de visie van de architect strookt met het droombeeld van de opdrachtgever’. Een woning dat op het lijf van de klant geschreven is, maar ook op die van de plek. Dat is het streefdoel.

Een open gevoel ontwerpen
Architecten worden creatief geprikkeld als ze artistieke vrijheid krijgen en dat is veel voorkomend bij een moderne en vrije bouwstijl. Daar wordt er gekeken hoe ze een verhaal kunnen vertellen met de architectuur. ‘Wij trachten het maximum te halen uit het perceel, het budget en de wensen van de klant. Zo steken wij bij R2Livin Architects de puzzel in elkaar’. Het project was zo ontworpen dat de klant de mogelijkheid kreeg om in een latere ontwerpfase een binnenzwembad te plaatsen of niet. Het bouwconcept ging met beide opties, maar een binnenzwembad schept de optie om met een open design te gaan spelen. Ook gaan de schuiframen – zelfs de glazen hoeken – volledig open, zodat het gevoel gecreëerd wordt dat het zwembad deels buiten staat. De vloer loopt tot het terras door en op die manier wordt de ruimte verlengt. Zo vervaagt de grens van binnen en buiten, wat een open gevoel van vrijheid geeft.

Om dat open gevoel overal door te trekken, hebben ze talrijk glas geïntegreerd in het design, op zowel de beneden- als de bovenverdieping. ‘Beneden zorgt al het glas voor een grotere woonruimte en wordt het zicht op het terras vergroot. Op de bovenverdieping hebben we wanden met donker glas geplaatst om privacy te garanderen. De glazen overloop zorgt voor een visuele opdeling van de ruimtes. Aan de ene kant bevindt zich de master bedroom van de ouders met hun dressing en badkamer. Aan de andere kant heb je de slaapvertrekken van de kinderen. Zo hebben ze allemaal hun eigen ruimte’, vertelt Leander. Waarom met zoveel glas werken? Simpel. De ruimtes worden zo veel groter gemaakt en geeft een heel transparante beleving.

Aardetinten en een warme vormgeving
Over de materialisatie is nagedacht tot in de kleinste details. Om levendigheid in de anders zeer strakke architectuur te steken, is er bij dit project gewerkt met een warme keramiek in de gevel in combinatie met een speciale gewolkte buitenpleister. Zo bekomt het gebouw dat zuiders tintje wat de klant voor ogen had. ‘Het kleurenpalet was vrij snel bepaald met de klant. Ze wilden vooral warme materialen en kleuren zoals aardetinten in de woning zodat er meer een huiselijk gevoel in de architectuur zat’, aldus Leander. Ook de kleur van de raamkozijnen is niet zomaar gekozen. Hier hebben de klanten hun oog laten vallen op geanodiseerd koper. ‘Ze wouden liefst geen standaard zwarte ramen dat je meteen plaatst bij een moderne woningstijl. Dit materiaal leeft, het heeft een donkerbruine tint en sommige hoeken glanzen. Kortom, dit geeft meer karakter aan de woning dan een effen kleur’. Rond duurzaamheid en circulariteit kan ook een woordje gezegd worden. Architecten kunnen er niet omheen. Duurzaamheid wordt tegenwoordig opgelegd in het bouwproces zoals onder andere warmtepompen, zonnepanelen en driedubbele beglazing. Bij het ontwerpen van een woning wordt er gekeken naar herbruikbare materialen, in zoverre het mogelijk is. ‘Als klanten naar ons toekomen, kiezen ze nog altijd voor architectuur met emotie. Als de mogelijkheid er is en de klant wil dit heel graag in het ontwerp, dan houden we zeker rekening met circulariteit. De mentaliteit hierover gaat binnen 10 jaar nog enorm wijzigen. We zitten aan de vooravond van een verplichte integratie in het bouwproces.’

Samen staan we sterker
R2Livin Group bestaat uit twee architecturale subdivisies: R2Livin Architects en Bisar Business Architecture. Hetzelfde team architecten, maar met een andere approach. Bij R2Livin Architects gaan ze voor particuliere klanten kunst creëren om in te leven. Bij BISAR Business Architecture komen bedrijven aankloppen als ze een partner zoeken voor de volledige begeleiding van B2B-bouwprojecten. ‘We houden beide divisies gesplitst van elkaar omdat ze beiden een ander doel dienen. Bij R2Livin Architects is architectuur iets kunstzinnig wat geld mag kosten. Bij Bisar Business Architecture ligt de focus op architectuur dat geld moet opbrengen. Dan hebben we het over verkoop vastgoed of architectuur dat een werkplek of productie-eenheid faciliteert, zoals kmo’s, kantoren en fabrieken. Afhankelijk van die insteek, ligt de focus totaal anders in deze projecten en gaan we deze ook allemaal individueel en op maat van de klant kunnen aanpakken. Dat is een mooie opportuniteit als architectenbureau’. Wat Leander graag benadrukt, is dat ze een team architecten zijn. Iedereen is gelijk aan elkaar en een belangrijke schakel in de groep. De R2Livin Group doet niet mee aan een hiërarchisch kantoormodel, maar vindt het belangrijk om kennis en vaardigheden te delen en elkaar te betrekken in projecten. ‘Door kennis te delen en een hecht team op te bouwen, kan jij als individu je specialiseren in een bepaald deel van architectuur. Het is veel interessanter als professional om je te omringen met de juiste personen en gaandeweg individuele ontwikkeling te stimuleren en hierdoor samen te groeien. Iedereen heeft zijn specialiteit die in het team past. De kracht van het team zit in elk individu en de kracht van elk individu wordt versterkt door de groep’, concludeert Leander.

 

Tekst: Laura Wouters
Foto’s: Amelie Soenen

 

R2Livin Architects
Henry Fordlaan 56 ı 3600 Genk
t. 0477 19 90 36
info@r2livin.be ı www.r2livin.be