D’hondt Beyens Goesaert

D’hondt Beyens Goesaert

Het nieuwe hoofdkantoor van TVH in Waregem is één en al beleving. The Hub, zoals het werd gedoopt, is een state-of-the-art gebouw dat met ergonomische bureauruimtes, een modern bedrijfsrestaurant inclusief koffiebar, auditorium en het TVH Experience Center als paradepaardje zowel voor de eigen werknemers als voor externe bezoekers heel wat te bieden heeft. Het ontwerp van architecten- en ingenieursbureau DBG zorgde bovendien voor een mooie verbinding tussen de bestaande gebouwen en het nieuwe volume.

 

Onderdelenspecialist TVH is een bedrijf in volle groei. Met meer dan 2500 werknemers in België alleen al – een aantal dat elk jaar blijft toenemen – dreigde er een plaatsgebrek op de huidige site in Waregem. Om die groei te ondersteunen drong een nieuw kantoorgebouw zich op. Van de gelegenheid werd gebruikgemaakt om dit een eigentijdse invulling te geven.

 

Dries Goesaert: “Met de toevoeging van extra vergaderzalen, een auditorium, een nieuw bedrijfsrestaurant, een showroom en een uitgebreid meeting center werd ingespeeld op de noden van vandaag. De juiste positie op de bestaande site bepalen voor dit aanzienlijke programma bleek een uitdaging. We bevinden ons in een industriezone in een groot complex. Het nieuwe hoofdkantoor moest dat geheel een nieuw gezicht en uitstraling geven. Door het te positioneren in het verlengde van de bestaande kantoren en met een passerelle te werken op de verdieping konden we daar mooi op aansluiten. Bovendien kregen ook de bestaande kantoren een heropwaardering waardoor iedereen het gevoel van een nieuwe kantoorruimteervaart.”

 

The Hub, zoals het wordt genoemd, speelt in op beleving en het nieuwe TVH ExperienceCenter op de benedenverdieping belichaamt dit maximaal. Het is een 1500 m2 groot bezoekerscentrum dat zowel klanten als leveranciers maar ook verenigingen, scholen en sollicitanten wegwijs maakt in het aanbod en de werkwijze van TVH. En dat op een heel interactieve manier. Zo is er de mogelijkheid om games te spelen en je rijvaardigheid te testen met een virtuele heftruck in het magazijn. Het is dus veel meer dan louter een grote showroom.

 

Daarnaast tref je het meeting center op het gelijkvloers met 16 in grootte variërende vergaderzalen en een auditorium, zowel voor intern als extern gebruik. Flexibele ruimtes creëren, was een belangrijk aandachtspunt in het ontwerp. Dat geldt ook voor het bedrijfsrestaurant op de eerste verdieping. “Dat wordt de hele dag door gebruikt. Behalve voor de traditionele lunch, kan je er ook terecht voor koffiemomenten en vergaderingen. Daarvoor zijn bepaalde compartimenten geïntegreerd in het ontwerp waardoor je zones kan afschermen voor VIP-diners of informele vergaderingen. En de koffiebar met professionele barista die aan het restaurant werd gekoppeld, krijgt ook veel bijval. Net als de patio waarrond het restaurant geconcipieerd werd. Om dit allemaal mogelijk te maken en open terrein over te houden op het gelijkvloers, moesten we hiervoor wel uitwijken naar de eerste verdieping. Daar konden we de klant uiteindelijk van overtuigen en die ziet er nu ook de voordelen van in, zeker het inwendige terras is een troef. En door op de verdieping te zitten vertoef je nu in een serene omgeving en niet in een drukke bedrijfssite op het gelijkvloers.”

 

Het was tijdens het ontwerpproces dus vooral zoeken naar oppervlakte om dergelijk aanzienlijk programma in een bepaald volume binnen de footprint van de site te krijgen en dat te laten aansluiten op de bestaande gebouwen, enerzijds op een industrieel volume en anderzijds op de bestaande kantoren. Dat resulteerde in een spel van volumes met het gelijkvloers als een transparante sokkel omwille van de publiek toegankelijke functies die er huizen. Met een overdekte galerij die je van de parking langs het Experience Center naar de inkom begeleidt. Een tweede volume bestaat uit drie bouwlagen, kantoren en restaurant, dat los wordt getrokken van de bestaande industriële gebouwen. Deze verdiepingen, die meer een intern gebruik kennen, zijn eveneens beglaasde volumes. Dit om licht diep in de gebouwen en kantoren te brengen. Maar door de vormgeving met ritmische gordijngevels ontstaat er tegelijk zonwering/privacy als beweging in de gevel. Waar de zon het felst schijnt, werd er in de ontdubbelde wanden subtiel zonwering geïntegreerd. Een derde en laatste volume omvat de vrijgekomen zone die naar binnen gericht werd en zo een meer gesloten gevel vormt naar de straat toe.

 

De aansluiting van dit nieuwe volume op het bestaande realiseerde architecten- en ingenieursbureau DBG met een verbindende passerelle tussen de bestaande en nieuwe receptie op de +1. “In de open vide van de bestaande receptie konden we met nieuwe trappenpartijen de link leggen met de bestaande verdiepingen. Door met de passerelle aan te sluiten op de lange gang van de bestaande kantoren ontstaat een logische interne verbinding en kan je nu zelfs van de kant van de E17 helemaal door het gebouw lopen tot in de Brabantstraat aan de andere kant. Die passerelle creëerden we door de drie bouwlagen van de kantoren tegenover elkaar te verschuiven. Dat deden we ook om een meer dynamische compositie te krijgen die de horizontaliteit van het gebouw benadrukt. Getuige daarvan de teruggetrokken bovenste verdieping waardoor je de illusie krijgt dat de passerelle eruit komt geschoven. Door die dezelfde architectuurtaal mee te geven, creëren we eenheid in het geheel.”

 

Het gebouw is opgebouwd uit een prefabbeton skeletstructuur met vijf trappenkernen die ter plaatse werden gestort met plankenbekiste afwerking. Die bieden zowel stabiliteitstechnischals architecturaal een mooie oplossing waarbij de ruwbouw ook meteen de afwerking is. Maar ze vormden wel een uitdaging, zeker de spiraaltrap aan de hoofdingang in de open vide die alle verdiepingen verbindt.

De gordijngevels kennen een aluminium structuur en zitten op een vast grid van twee meter. Door tussenin te variëren per verdieping wordt de monotonie doorbroken. Het grote voordeel van die aanpak is dat het hele kantoor binnen ontworpen kon worden op een vaste module van vier meter, of dit nu een individueel kantoor, een vergaderzaal of een eiland van vier is. Daardoor kan je makkelijk van functie wijzigen wat de flexibiliteit van het gebouw versterkt.

 

Een combinatie van een BEO-veld onder de parking die warmte in de winter en koeling in de zomer genereert, met een lucht-waterwarmtepomp om pieken op te vangen, zorgt voor een slim energiebeheer. Dit wordt gekoppeld aan een combinatie van systemen op lage temperatuur voor verwarming en hoge voor koeling, afhankelijk van de ruimtes en de bezetting. Een variëteit aan plantensoorten, zowel op het gelijkvloers als op de verdieping in de patio laat je in en rond het duurzame kantoorgebouw The Hub ook de seizoenen beleven.

“Met dit nieuwe hoofdkantoor is TVH niet alleen voorbereid op toekomstige groei, de hedendaagse uitstraling en invulling speelt ook in op nieuwe kantoortrends. Daarbij is de grote flexibiliteit van het gebouw een absolute meerwaarde. Dat zit zowel in het modulaire van de kantoren en de grote aanpasbaarheid die na amper een jaar al volop wordt toegepast als in die van het aangename restaurant dat nu de hele dag door gebruikt kan worden of in het auditorium. Samen met het innovatieve Experience Center denk ik wel dat we erin geslaagd zijn om met The Hub de nodige beleving te creëren.”

 

Architecten- en ingenieursbureau D’hondt Beyens Goesaert
www.bureaudbg.be