A2RC ARCHITECTS

A2RC ARCHITECTS

Een droom van een hoofdkwartier:AXA 2017

Verzekeringsreus AXA verhuisde onlangs van de bekende hoofdzetel op de Vorstlaan (Watermaal Bosvoorde) naar het hart van de hoofdstad, in de kunstwijk. Voor de realisatie van haar nieuw hoofdkantoor deed AXA een beroep op de Brusselse architecten van bij A2RC ARCHITECTS. PLAN Magazine ging spreken met de architecten achter het project. De kantoren van A2RC ARCHITECTS bevinden zich in het stadscentrum, vlakbij de Kunstberg et het stripmuseum. Brigitte D’Helft en Michel Verliefden, de stichters van A2RC ARCHITECTS, en Greg Abnet en Diego Carrion, twee van de architecten die aan het project werkten, ontvangen ons in de getransformeerde drukkerij waar de architecten hun intrek hebben genomen.

 

AXA

Wanneer het vroegere Tractebel-Electrabel haar hoofdzetel vlakbij de Troonplaats en de Naamsepoort verliet en de locatie aan AXA verkocht, werd het tijd voor de verzekeraar om na te denken over een eventuele verhuis naar het stadscentrum. Het idee was om te zorgen voor een betere verbinding met het alternatief vervoer zoals de trein of de fiets dankzij de centrale ligging en de nabijheid van stations aan weerskanten en zo het leven van het personeel eenvoudiger te maken dankzij de faciliteiten (winkels, sportcentra…) die een stadscentrum te bieden heeft. “Ondanks al deze voordelen zou een verhuis wel om een mentaliteitswijziging vragen”, legt Michel Verliefden uit. “De nieuwe gebouwen zijn dan wel bereikbaar met het openbaar vervoer, maar de werknemers waren de gigantische parking gewend en zouden dus moeten wennen aan de idee om zich zonder wagen te verplaatsen.” De totale oppervlakte van de locatie is eveneens minder groot, hoewel dat geen probleem vormde aangezien AXA de mogelijkheid biedt tot telewerken. De ruimtes zijn daarom zeer flexibel – vaste posten zijn onbestaand – zodat er in de kleinere ruimtes kan gewerkt worden.

 

Oud en nieuw

3 gebouwen bevonden zich op de locatie tussen Troon en de Naamsepoort: een his- torisch gebouw van de jaren 20, een tweede gebouw van de jaren 80 en, tussen beide, een gebouw daterend van de jaren 70. In plaats van alles af te breken en opnieuw te bouwen koos A2RC ARCHITECTS voor het behoud van een deel van de gebouwen en het zoeken naar een oplossing om oud en nieuw te verenigen. Het gebouw uit de jaren 20 zou worden bewaard en de historische elementen zouden worden opgewaardeerd. Ook het recent en goed gebouwde deel uit de jaren 80 zou blijven staan. De dragende structuur van het derde gebouw was echter van slechte kwaliteit, wat de architecten deed beslissen om dit derde stuk af te breken en te vervangen door een verbindingsgebouw. De gelijkvloersniveau’s zijn gelijk gemaakt, waardoor extra ruimte ontstond voor tuinen, naar het idee van de architecten en AXA.

De gevels van de gebouwen werden ver- wijderd, de betegeling en structuren van de oude gebouwen behouden, en bepaalde atriums werden vergroot. De “X” structuur zorgt voor de verbinding van de elementen. “We wensten een gebouw te realiseren dat de voorbijgangers een zicht naar binnen zou geven, maar van waar de medewerkers ook een zicht op de stad zouden hebben. Op die manier omhelzen stad en gebouw elkaar en ontstaat er een dialoog.” Op de gevels werd een aluminiumstructuur aangebracht: een geometrisch patroon waar je de letters “A” en “X” van AXA kan lezen verbindt de elementen. Achter de structuur zitten passerelles voor het poetsen van de gevels. Deze structuur dient ook als zonnewering. Bovendien werd elke lamel van de structuur uitgerust met een geïntegreerde ledverlichting met Magic Monkey. Op deze manier kunnen de gebouwen verlicht worden. Ook de ingang van het gebouw valt op: deze ingang is licht verhoogd en steekt zo af tegen- over tot de rest van het gebouw. De ingang verbindt de oude elementen met de nieuwe en is zichtbaar vanaf de kleine ring.

 

Forum

Beide atriums zijn opvallende elementen van de AXA hoofdzetel. Aan de kant van de Naamsepoort werd een vierkante, overdek- te tuin aangebracht. Langs de Troon-zijde bevindt zich een gesloten binnentuin. Boven deze binnentuin installeerden de architecten een glazen structuur, als knipoog naar de typisch Brusselse architectuur, gekenmerkt door haar koepels. Maar de grote bijzonderheid van het AXA hoofdkantoor is haar Forum. Het gelijkvloers en de eerste verdiep werden omgetoverd in een enorme open ruimte over de gehele lengte van het gebouw. Deze opening weerspiegelt de visie van AXA op werken. Deze 4000 vierkante meter grote ruimte kan gebruikt worden om te eten, te werken en te vergaderen. De functies zijn terug te vinden in de Food corners, waar eetstands en een koffiehoek zijn, en in de “bubbles” die dienen als open of gesloten vergaderruimtes. Midden in het Forum troont een grote, open, lichte trap die naar het eerste verdiep leidt. Deze trap is een onderdeel van de scenografie van het Forum. Zo een aanwezigheid van trappen is heel bijzonder.
“Het doel van AXA is om voor meer welzijn te zorgen bij haar werknemers. Een medewerker die zich goed voelt werkt ook goed en zal het bedrijf niet gauw verlaten. Gezondheid en fysieke vorm maken integraal deel uit van dit welzijn. Daarom hebben we de trappen zo aantrekkelijk mogelijk gemaakt in plaats van ze proberen te verbergen. De trappen zijn ruim en licht, en geven een prachtig uitzicht over de stad. Dit motiveert om de trappen te verkiezen boven de liften, die ook aanwezig zijn, maar dan discreter.” Dankzij een transparant en licht interieur zijn de architecten erin geslaagd om het oorspronkelijk idee van een openbare ruimte – onmoglijk om veiligheidsredenen – zoveel mogelijk te benaderen voor een semipublieke ruimte. Het interieur en de meubels van het Forum (food corners, flagship, hospitality, restaurant, ontmoetingscentrum , conferentiezalen) werden ook uitgewerkt door A2RC ARCHITECTS. Bij de opvallende elementen van het interieur ziet men de “A” en “X” structuur van de buitenkant terugkomen in het beton binnen.

 

Ontvangst

Het resultaat beantwoordde aan alle verwachtingen van de opdrachtgever: een licht, open en passief kwaliteitsgebouw dat opvalt door de symbolische betekenis voor het bedrijf. A2RC ARCHITECTS werkt overigens nog aan een nieuw project op de oude locatie van AXA, aan de Vorstlaan. Naast het iconisch gebouw werken de architecten aan de bouw van verschillende wooneenheden, geïnspireerd op de kruisstructuur van het oude hoofdkantoor.

 

A2RC ARCHITECTS

A2RC ARCHITECTS werd in 1983 opgericht door architecten en echtgenoten Brigitte D’Helft en Michel Verliefden. “A2RC” is de afkorting van “Architecture & Construction entre Rêve & Réalité”, een quote uit een boek die een grote invloed had op de oprichters: Modern Architecture van Otto Wagner. A2RC ARCHITECTS beschikt over 34 jaren ervaring en realiseert veel projecten in “haar” stad, wat niet verwonderlijk is aangezien de roots van de stichters stevig verankerd zit- ten in onze hoofdstad. Michel en Brigitte studeerden allebei aan de Ecole Nationale Supérieure d’Architecture et des Arts Visuels de la Cambre en de Universiteit van Louvain-la-Neuve. Het bureau renoveerde iconische Brusselse gebouwen, zoals de Koninklijke Sint-Hubertus Galerijen, de Koninklijke Muntschouwburg, het Brussels Parlement, de Koninklijke Vlaamse Schouwburg (KVS), de SQUARE en de CHAMBON Cluster. Ook het Belview project in de Beliardstraat/Jean Rey plaats en de Solvay site in Elsene werden gerealiseerd door A2RC ARCHITECTS in samenwerking met Jaspers-Eyers Architects. We kunnen nog veel meer verfraaiingen van onze hoofdstad verwachten van de hand van A2RC ARCHITECTS, waaronder Key West, Victoria Regina en het de Brouckereplein.

Tekst: Kim Schoukens
Foto’s: Georges De Kinder & A2RC ARCHITECTS

A2RC ARCHITECTS
Sint-Laurensstraat 16 – 1000 Brussel
t. 02 511 47 09
a2rc@a2rc.be – www.a2rc.be