AAPROG – BOECKX. – B2Ai

AAPROG – BOECKX. – B2Ai

Een wolk van rust en genezing

Wat maakt van een ziekenhuis een goed ziekenhuis? Een plaats waar mensen sneller en op een aangename manier genezen. Factoren die daarbij een rol spelen, zijn behalve de goede gezondheidszorg, een mooie omgeving met aangename uitzichten, veel groen, kleur en waar er veel activiteit is. Het nieuwe AZ Zeno in Knokke-Heist biedt een futuristisch antwoord op al deze wensen. In 2007 won de tijdelijke vereniging AAPROG – BOECKX. – B2Ai de ontwerpwedstrijd die uitgeschreven was door de vzw Gezondheidszorg Oostkust voor een nieuw ziekenhuis in Knokke-Heist. Dat diende er architectonisch uit te springen, heel functioneel te zijn en een nauwe band met de groene omgeving te hebben.

Om op die wensen in te spelen, kwam het concept van een wolk die boven het landschap zweeft en er zo ten volle mee kan interageren. Op die manier worden eveneens interessante zichtassen gecreëerd op de omgeving die binnenkort uitgebreid wordt met de aanleg van een tweede golfterrein waarbij de verschillende vijvers als buffer dienen. Qua vorm doet het denken aan het surrealistische werk van René Magritte. Dit is niet enkel om een nieuwe landmark te realiseren. Dat de gevels opengetrokken werden, is eveneens ontstaan door de wens van de bouwheer om de patiënten zoveel mogelijk zicht op de golf te bieden.

Het gebouw wordt gekenmerkt door drie vleugels rond een grote centrale patio, patio E. Centraal onder de vleugels heb je het kleinere gelijkvloers, dat hoofdzakelijk uit een glazen schil bestaat om de doorzichten te vrijwaren. Hier is het beperkt in functies en in oppervlakte. Je hebt enkel de grote, centrale kern met twee verticale circulatiekernen bestaande uit telkens vier liften en een trap met daarnaast een auditorium, een winkel, een cafetaria met een buitenterras en een VIP-restaurant. De gelijkvloerse verdie- ping wordt ook wel de zorgstraat genoemd. Elke vleugel, die zich uitspreidt over drie verdiepingen, heeft opnieuw een centrale, open patio en op elk uiteinde een living met buitenterras die voldoende relatie geeft met het buitengebeuren. Alle kamers bevinden zich aan de buitenzijde van elke vleugel met een kamerbreed, laag raam dat een maxi- maal zicht biedt. Door de integratie van die patio’s wordt een meerwaarde gecreëerd ten opzichte van de klassieke T- of L-indeling en dat geeft het gebouw zijn open karakter. Rond de patio’s zijn telkens de aan die afdeling gelinkte consultaties voorzien wat ervoor zorgt dat er geen extern ‘verkeer’ passeert. De kamers op zich zijn ruim, sober maar warm aangekleed – houten kader rond de ramen in eik, pvc vloeren met parketmotief en rustgevend kunstwerk aan de muur – met een sanitaire cel die desgewenst met een schuifwand afgesloten kan worden. Ze zijn zo ontworpen dat ze in de toekomst van functionaliteit kunnen wisselen. Het gebouw wordt gedomineerd door licht en de natuur, zelfs ondergronds. In het ontwerp was eveneens gevraagd om de zorgstraat te verbinden met de publieke functies in de kelderverdieping. Het betreft in dit geval een half ondergronds niveau waarbij rondom gewerkt is met Engelse koeren. Dit laat toe dat het daglicht en bij uitbreiding de natuur overal naar binnen kan maar dat de patiënten niet gestoord kunnen worden bij hun herstel. De eyecatcher in dit ondergrondse niveau is zonder enige twijfel de verbindingsgang die als een lus ontworpen is. Deze gebogen en hellende trap is afgewerkt in glas en met spiegelende inox. Die brengt de patiënten naar het revalidatiecentrum, de belangrijkste functie op dit niveau.

Een andere belangrijke implementatie was die van de stille ruimte, die als een cocon ingebed zit zonder helemaal afgesloten te zijn en uiteraard ook met toegang tot de Engelse koer. Hoe technischer de functies worden, hoe meer die aan de andere en meer gesloten zijde van dit niveau zijn onder- gebracht. Labo’s, centrale apotheek, radiologie, mortuarium en een toegang voor spoedgevallen en leveringen. Desalniettemin heb je ook hier een open gevoel en door de aanwezigheid van de Engelse koeren, de mogelijkheid om de natuur in huis te halen. Zo worden de essentiële zichten gegarandeerd. Niet enkel voor de patiënten of de bezoekers, maar ook voor het personeel dat er dagdagelijks moet werken. Het technisch gedeelte op de eerste verdieping is vooral ingenomen door de operatiekwartieren en kamers voor dagpatiënten.

Het ziekenhuis van de toekomst heeft dus alle nodige functies, maar net iets anders. De glazen zorgstraat zorgt voor een milde en zachte overgang van de vrij gesloten en klassieke ondergrondse verdieping naar de uitwaaierende bovenbouw, waarvan de vleugels steunen op 13 kolomkorven. Het is het eerste gebouw waarop brugtechnologie werd toegepast om het gelijkvloers vrij en luchtig te kunnen houden. Een belangrijke ingreep zijn de doorlopende buitengevels op elke verdieping. Die bestaan uit twee glazen gevels die zich op één meter afstand van elkaar bevinden, en zorgen ervoor dat patiënten hun ramen probleemloos kunnen openzetten. Op de derde verdieping, waar minder functies opgenomen zijn, heb je daar in de vrije ruimte een groot dakterras met groendak waar de psychiatrische patiënten ongestoord van kunnen genieten. De circulatie rondom het ziekenhuis verloopt even eenvoudig en compact als binnen met dichtbij gelegen parkings voor auto’s en fietsen. Bussen kunnen tot aan de hoofdingang rijden onder één van de vleugels van het gebouw. Op die manier vertolkt het ook een beschermende rol en kunnen mensen comfortabel op- of afstappen. Ook de afstand naar het dialyse- en keukengebouw dat volgens een gelijkaardig open concept werd ontworpen, is verwaarloosbaar. De grootkeuken beschikt bovendien over een rechtstreekse verbinding met het technisch gedeelte van het ziekenhuis via een ondergrondse tunnel. Het derde gebouw op de site is het energiegebouw waar alle energieën voor het ziekenhuis worden opgewekt. Om in te spelen op een duurzame toekomst, is er ook een duidelijke keuze gemaakt voor het toepassen van duurzame en energiebesparende maatregelen, uiteraard zonder in te boeten op de hoge comforteisen. Onder andere een biomassaketel, warmtekrachtkoppeling en boorgatenergieopslag dragen bij tot duurzame energieopwekking. Met een aangename stralingswarmte die via de plafonds in elke kamer wordt verdeeld en individueel regelbaar is. De buitenste gevel van het gebouw werkt bovendien als een beschermende huid tegen de koude zee- lucht en stof. Deze glazen huid met een witte serigrafie laat ongeveer 50% van de zonne-energie door. Het is een compromis tussen een zomersituatie waar oververhitting vermeden wordt en een wintersituatie waar door de opwarming 25% energiewinsten ge- boekt worden. De serigrafie heeft ook een verzachtend effect waardoor de horizontale beweging vloeiend blijft en niet onderbroken wordt. Het zorgt voor een levende gevel die meegaat met de wisselende weersomstandigheden. Behalve veel glas, bestaat de bui- tengevel uit crepi. Deze gevelbepleistering is aangebracht op een isolatiepakket van 16cm wat de energetische waarde van het gebouw

versterkt. Net als de houten ramen die bovendien een huiselijk gevoel bij de patiënten oproepen. In de ramen en lamellen tussen de dubbele gevel werd subtiel een kleuraccent geïntroduceerd gelinkt aan de vier basiskleuren uit de regenboog. Die kleuren worden binnenin herhaald in de patio’s en sanitaire cellen van elke vleugel. De regenboog staat voor hoop en dat is wat dit ziekenhuis van de toekomst wil bieden. Hoop op een spoedig herstel en dat op de meest aangename manier die mogelijk is. Met een oase van licht en natuurimpressies die het gebouw van overal binnendringen. Daar start de genezing mee.

Tekst: Sam Paret
Foto’s: AAPROG – BOECKX – B2Ai

AAPROG – Lange Kouterstraat 14 A – 9230 Wetteren – t. 09 365 71 71 –  info@aaprog.be – www.aaprog.be
DETOO (Boeckx) Torhoutsesteenweg 52 – 8400 Oostende – t. 059 80 88 04 – info@detoo.com – www.detoo.com
B2Ai architecten – Jakob Jordaensstraat 18/A 1000 Brussel – t. 02 641 88 00 – info@B2Ai.com – www.b2ai.com