abv+ architecten

abv+ architecten

Stadion KV Oostende

De komst van Marc Coucke in 2013 als hoofdaandeelhouder en voorzitter van KV Oostende heeft de club een enorme impuls gegeven. Niet alleen gaat de kustploeg er jaar na jaar sportief op vooruit, ook op structureel vlak verdedigt KVO zich meer dan moedig in eerste klasse. In 2016, net voor de aanvang van het nieuwe seizoen, werd de brandende ambitie van Coucke en co nog meer kracht bijgezet met de opening van een volledig vernieuwd stadion. Het oude Albertpark werd helemaal opgekalefaterd en omgedoopt tot de Versluys Arena die de toekomst en stabiliteit van de club mee moet verzekeren. Voor het ontwerp tekende abv+ architecten ism Zwarts en Jansma Architecten. abv+ architecten is bekend van onder andere het Antwerps Sportpaleis en de kantoren van Sanoma. Zij kregen de opdracht op een extreem korte uitvoeringstermijn Oostendes nieuwe landmark te voltrekken. Een gesprek met architect-zaakvoerder Johan Seliaerts.

 

Strakke deadline

In 2013 promoveerde KV Oostende naar de eerste klasse. Met die terugkeer naar de hoogste regionen van ons voetbal moest ook het Albertparkstadion infrastructureel aangepast worden. In overleg met de club zette de stad samen met overheidsinstantie FARYS|TMVW de nodige eerste stappen. Maar enkele jaren later bleken de aanpassingen van destijds onvoldoende om ook invulling te geven aan de ambities op langere termijn. Zowel het stadsbestuur als KVO wilden voor een topclub in eerste klasse een echt stadion met bijbehorende uitstraling, dat bovendien aan de UEFA-normen voldoet. “Er werd een wedstrijd uitgeschreven die wij uiteindelijk wonnen, samen met Zwarts & Jansma Architecten, Ingenium, SBE en G4S,” vertelt Seliaerts. “Tijdens het traject is er echter veel veranderd. KVO wilde het project zo snel mogelijk gerealiseerd zien om al bij aanvang van het seizoen 2016-17 in het nieuwe stadion te spelen. Met de steun van de stad Oostende hebben ze het contract van FARYS|TMVW overgenomen om het heft volledig in eigen handen te kunnen nemen. In een razend tem- po moest er opgeleverd worden, wat gezien de moelijkheid van de gebogen vorm van de constructie geen sinecure was. Zowel voor ons als voor de aannemer, Versluys, is dit een huzarenstukje geworden.” De bouwaanvraag werd ingediend in juli 2015 en in februari 2016 startte de afbraak van de toenmalige hoofdtribune, de twee kleinere tribunes die het centrale gedeelte flankeren en enkele bijgebouwen aan de rand van het stadion. 5 augustus 2016 speelde KV Oostende tegen Club Brugge zijn eerste wedstrijd in het vernieuwde stadion. “Het hele stadion was klaar, een aantal tekortkomingen en kinderziekten niet te na gesproken. Maar die zijn onvermijdelijk bij zo’n strakke deadline. Zo’n twee maanden heeft het nadien nog geduurd om bepaalde zaken aan te passen, recht te trekken en af te werken. Het positieve aan heel dat verhaal is dat de supporter geen ongemak ondervond, voor hem was alles klaar op het juiste moment.”

 

Minimale impact op buurt

Wie langs de kustlijn van Oostende naar Middelkerke rijdt, ziet de Versluys Arena fier boven het landschap uitrijzen. Zowel de hoofdtribune als de E-tribune kregen een volledige make-over en hebben nu alleen nog zitplaatsen. Het volledig nieuwe tribunecomplex behoort qua afwerking en beleving tot het beste in ons land. Naast twee nieuwe tribunes, is ook het veld breder geworden, er staan vier nieuwe lichtmasten en het oude businessgebouw werd totaal vernieuwd. De A-tribune heeft nu in totaal 3.700 zitplaatsen, verdeeld over 1.250 businessseats, 2.300 plaatsen voor het algemene publiek en 150 persplaatsen. Ze is opgedeeld in drie lagen, waarvan het gelijkvloers deels in de grond zit. “De impact van het gebouw op de omliggende buurt moest zo minimaal mogelijk zijn,” legt Johan Seliaerts uit. “Door het stadion in de hoogte te beperken wordt de harmonie met de omgeving niet verstoord en neemt het geen zonlicht weg voor de omwonenden. Die zijn van bij het begin overigens nauw betrokken geweest bij het project. De buurtbewoners hebben de plannen op voorhand kunnen inkijken en zijn ook bij elke belangrijke wijziging op de hoogte gehouden.” Hoewel het om een voetbaltempel gaat, blijft de Versluys Arena een vrij neutraal gebouw. De plint bestaat uit zandkleurige baksteen die mooi meegaat met de huizen in de omliggende straten en de gedachte aan de duinen onderstreept. Verticale houten lamellen refereren dan weer aan het steigerhout langs de kustlijn.

 

VIP als ultieme belevingsruimte

Met de Versluys Arena kreeg KV Oostende een up-to-date stadion, voorzien van technologische snufjes zoals automatische toegangscontrole en een cashless payment systeem. Op de eerste verdieping zijn er kantoren en een persruimte, een niveau hoger is er een ‘open pauzeruimte’ voor de voetbalsupporters. Het ondergrondse gedeelte herbergt de kleedruimtes, een publiekskantine met de echte KVO-touch en de veelbesproken VIP-ruimte met keuken. “Voor KV Oostende is succesvol voetbal aan zee veel breder dan louter het sportieve. De club wil een cocktail brengen van topvoetbal, sfeervol amusement en een dynamische zakelijke omgeving,” aldus Johan Selaerts. “De beleving rond een wedstrijd begint voor supporters al voor ze op de tribunes zitten en gaat ook na de wedstrijd verder. Om voldoende uitloopzones te hebben die ook nog eens voldoende ver van het veld liggen, hebben we een plein gecreëerd waar er circulatie mogelijk is en waarachter zich een zone bevindt om iets te drinken. Als je de eerste trap opgaat, kom je in een publieke ruimte die half binnen, half buiten is. Je bereidt je er voor op de match, gaat dan naar het stadion en kan er ook na de wedstrijd napraten.”

Behalve die publieke ruimtes voor supporters, staat vooral de VIP-zaal centraal als ultieme belevingsruimte met een podium voor shows en optredens. Ook voorzitter Marc Coucke en manager Patrick Orlans zelf betreden daar het podium. De VIP-zaal is geconcipieerd als een duplex met vide en veel ledverlichting die verschillende sferen kan oproepen. Vanuit elke hoek van de ruimte heb je zicht op het podium. “Iedereen kan de KVO-beleving meemaken, en dat is waarschijnlijk het allerbelangrijkste,” besluit Seliaerts.

Tekst: Bart De Maesschalck
Foto’s: Nick Cannaerts

 

abv+ architecten
Slachthuislaan 25a – 2060 Antwerpen
t. 03 660 10 10
info@abvplusarchitecten.be – www.abvplusarchitecten.be