JDS Architects

JDS Architects

De poort van Hangzhou

In 2010 won Julien De Smedt Architects de opdracht voor de realisatie van een 16 verdiepen tellend kantoorgebouw in de snelgroeiende Chinese industriestad Hangzhou. Het antwoord van de architecten op exponentiële ontwikkeling van de Chinese steden en de toenemende bevolkingsdruk resulteerde in een verbluffend gebouw. Een overzicht.

In september 2010 haalde JDSA de opdracht voor de realisatie van een gebouw in de industriële wijk van de stad Hangzhou binnen. Het gebouw moest kantoren onderbrengen, maar ook een winkelcentrum, een restaurant en openbare ruimtes. Het resultaat, een iconisch H-vormig gebouw met twee uitsparingen, is in de running voor een “Best Tall Building Award”. In april 2016 was het gebouw van ongeveer 24.000 vierkante meter totale oppervlakte en van een hoogte van bijna 60 meter voltooid.

 

Vormgeving en structuur

Twee grote uitsparingen onder en boven, diagonaal van elkaar geplaatst, geven het gebouw haar “H” vorm. De uitsparing op straatniveau creëerde een overwelfde doorgang dwars doorheen het gebouw, terwijl de bovenste uitsparing ruimte vrijmaakte voor een groen dak. Door de uitsparing in de massa onderaan kwam niet alleen een doorgang vrij, maar de vorm van het gebouw accentueert ook de beweging in de richting van het winkelcentrum en een 217-plaatsen tellende ondergrondse parking. De twee kernen van het gebouw zorgen voor de circulatie en de ondersteuning van het geheel doordat zij de onderste vloerplaten dragen. De middelste vloerplaten overspannen de kernen en doen dienst als steunbalk. Zo vormen zij een stabiel platform dat de bovenste verdiepingen draagt.

 

Visie

De Hangzhou Gateway verbindt twee belangrijke delen van de nieuwe ontwikkeling in deze industriële stadswijk. Dankzij de doorgang onderaan ontstond een verbinding dwars doorheen de site. “Historisch gezien verbond de locatie een openbare plaats met een markt. Ons ge- bouw zou deze verbinding onderbroken hebben. Daarom stelden we voor om voor een doorgang te zorgen en zo de nieuwe stadsplanning tegemoet te komen”, legt Julien De Smedt uit. Het gebouw is als het ware een toegangspoort tot het Gonshu District en het icoon van de stedelijke transformatie van dit stadsdeel. Liever dan een gebouw te plaatsen dat in de weg staat, wilden de architecten net zorgen voor een verbinding tussen het gebouw en de mensen die erin werken en de buitenstaanders, tussen binnen en buiten. Door een autovrije mentaliteit te bevorderen, naar het voorbeeld van de Europese steden waaronder Brussel, en te zorgen voor openbare doorgangen en ruimtes krijgt het gebouw een menselijke dimensie in het kader van de intensieve stedelijke ontwikkeling die typisch is voor China. Bovendien refereert de Hangzhou Gateway, in tegenstelling tot vergelijkbare projecten in het land, naar de rijke architecturale geschiedenis van de streek: het concept is een herinterpretatie van de traditionele Chinese poort.

 

Doorgang

De overdekte doorgang op gelijkvloersniveau verbindt de historische markthal van de stad aan de ene kant met een openbaar park aan de andere en biedt de voetgangers schaduw en rust. Langsheen het pad zorgen driehoekige gras- en bloemenperken voor een continuïteit van het nabijgelegen park. Lange banken nodigen de voetgangers uit om in deze groene kern te stoppen en even tot rust te komen. In het gewelf boven het pad vallen de uitspringende ramen op: de buitenstaanders krijgen zo een zicht op de binnenzijde van het gebouw, en de werknemers in de kantoren genieten van natuurlijk licht en een uitzicht op buiten. In plaats van de doorgang te verhinderen wil de Hangzhou Gateway dit net bevorderen.

 

Rijstveld

De bovenste uitsparing werd ingericht als groendak, maar niet zomaar eentje. De ‘trappen’, gevormd door de verdiepen, werden gebruikt als terrassen, en het geheel roept de traditionele Chinese rijstvelden op. In de hoogtes van de stad ontstond een echt park dat rechtstreeks linkt naar de geschiedenis en traditie van het land: een ware verademing voor de gebruikers van het gebouw die er kunnen genieten van licht, lucht en ontspanning. Het groendak fungeert ook als opvang voor het regenwater, dat gerecupereerd wordt voor de afkoeling van het gebouw. Deze bovenste uitsparing is bovendien zodanig georiënteerd dat het een maximale lichtinval bevordert voor de kantoren, die zich op deze bovenste verdiepingen bevinden. Daar bovenop zorgt de uitsparing voor een opening in de massa, waardoor de gebruikers kunnen genieten van een uitgestrekt uitzicht over de stad en de nabije natuur. Dit alles zorgt voor een welzijn van de werknemers en helpt een gezonde en productieve werksfeer bevorderen.

 

Verbondenheid met stad en natuur

Met de Hangzhou Gateway zorgden de architecten voor een verbinding tussen twee belangrijke delen van de stad, maar ook voor een verbondenheid met de omliggende natuur. De bovenste uitsparing werd uitgewerkt tot een park in terrassen dat doet denken aan de vroegere Chinese rijstvelden. Het landschap dat hierdoor ontstond draagt bij tot het welzijn van de gebruikers, en zorgt ook voor de opvang van regenwater. Door het uithollen van de massa ontstonden ruimtes met een menselijke dimensie, een manier van werken die in schril contrast staat met de onpersoonlijke expansie van de Chinese steden. Het concept gaat een dialoog aan met het cultureel en architecturaal erfgoed van de stad door de traditionele Chinese poort te herinterpreteren en te linken naar de traditionele verbondenheid van de stad met de natuur.

 

Ontvangst

Het concept en de visie van dit project bleken al snel een schot in de roos te zijn, want niet lang na de voltooiing van de bouwwerken werd de doorgang op straatniveau de logische weg voor voetgangers die in dit deel van de stad, maar nu ook in de doorgang, kuieren. De ambities van de architecten resulteerden in een geslaagde opzet. De Hangzhou Gateway, kortweg het H-gebouw, is een mooi voorbeeld van hoe sociaal verantwoorde stedelijke ambities niet alleen kunnen resulteren in iconische architectuur, maar ook in een project op mensenmaat waar zowel de klant als het publiek gelukkig van worden. Het Hangzhou Gateway project werd ontworpen et uitgewerkt door JDSA en gerealiseerd in samenwerking met de het lokaal ontwerpbedrijf Mudi en de lokale instantie voor design China CUC.

 

Over JDS

JDSA/Julien De Smedt Architects is een multidisciplinair bureau voor architectuur en design dat instaat voor zowel grootschalige als kleinere projecten. JDSA werd opgericht door Julien De Smedt en bestaat uit een team van ongeveer 30 ervaren designers en architecten, verspreid over de kantoren in Brussel, Denemarken, Zweden, New York en Shanghai. De rode draad doorheen het werk van JDS Architects is een aanpak met oog voor het sociale aspect vanuit een enthousiast en professioneel standpunt. JDS Architects wil een frisse kijk bieden op een architecturale vraagstelling, berustend op de ervaring van haar teamleden. JDS Architects werkt samen met zakelijke of privé-klanten en overheidsinstanties in België en op internationaal vlak en is thuis in, onder andere, de hotelsector, de residentiële sector, de handelssector, de kantoorsector, de gezondheidssector, de schoolsector en waterfrontontwikkeling. Om een kwaliteitsvolle invulling van de wensen en een professionele aanpak te kunnen blijven garanderen, beperkt JDS Architects het aantal uit te voeren projecten. Op die manier wil het zich opstellen als een partner voor haar klanten. Andere projecten van JDS Architects zijn bijvoorbeeld de VM en Mountain gebouwen in Kopenhagen, de Iceberg te Aarhus, de Maison Stephane Hessel de Lille of het congressenpaleis in Charleroi dat momenteel lopende is.

 

Tekst: Kim Schoukens
Foto’s: Julien Lanoo

JDS Architects Belgium
Zennestraat 34B – 1000 Brussel
t. 02 289 00 00
office@jdsa.eu – www.jdsa.eu