Klarté Architecten

Klarté Architecten

Een orthogonaal plan met karakter

Een nieuw kantoorgebouw met een krachtige uitstraling. Dat was de vraag van advocatenkantoor Uniqum aan Klarté Architecten. Met duidelijke lijnen, een gesloten gevel en ruwe materialen zorgde het architectenbureau voor een passend antwoord.

Het nieuwe kantoorgebouw bevindt zich in Kortrijk, in een recent aangelegd bedrijven- terrein waar de overkoepelende intercommunale Leiedal duidelijke krijtlijnen vooropstelt. Zo is elke nieuwkomer er verplicht om de voorbouwlijn te respecteren en zich te baseren op een orthogonaal plan. “Het bedrijventerrein heeft een duidelijke visie. Dat is aangenaam werken en komt de hele site ten goede”, aldus Caroline Vanbiervliet van Klarté Architecten. Voor het masterplan van het nieuwe kantoorgebouw kon Vanbiervliet samen met haar collega Stéphanie Breughe beroep doen op een terrein van 3.250 vierkante meter. “In functie van mogelijke uitbreidingen in de toekomst zorgden we voor een compact gebouw vooraan het perceel. Aan de straatkant is er parkeerruimte voor bezoekers. Achteraan is er een ruime parking voor medewerkers van het advocatenkantoor. Het ontwerp is op basis van de nodige capaciteit en in functie van de potentiële groei van het kantoor. We bouwden de nodige marge in.”

 

Karaktervolle uitstraling

De keuze voor een compact gebouw resulteerde uiteindelijk in drie bouwlagen. Een massieve gevel met beperkte inkijk overheerst. Toch is ook hier al meteen een voorproefje duidelijk van wat zich binnenin afspeelt. Met name in de ingang. Die snijdt in de hoek van het gebouw en zorgt voor een uitnodigend effect door het gebruik van een schuine insnede. Ook het pad richting ingang speelt hierop in. Het pad start ter hoogte van de bezoekersparking en versmalt richting de voordeur. Het zorgt voor een extra perspectief en leidt de bezoekers duidelijk naar de inkom. “De bouwheer wou een gebouw met uitstraling, zonder al te veel in het oog te springen. De nieuwe kantoren moesten degelijkheid uitstralen met een zakelijk karakter. Stijlvol en kwaliteitsvol. De solide gevel sluit daar op aan. Het is sober, maar ook krachtig door zijn massief geheel.”

Het is sober, maar ook krachtig door zijn massief geheel

Binnenin toont het kantoorgebouw zijn ware gelaat. Zo gesloten de voorgevel is, zo open en lichtrijk is het interieur. Met dank aan de ruime patio waarrond het volledige kantoor gebouwd is. De centrale patio zorgt niet enkel voor lichtinval op elke verdieping met heel wat heldere ruimtes, het creëert ook de nodige circulatieassen. “Op het gelijkvloers bevinden zich alle nodige functies zoals een inkom, een onthaalbalie, een afgesloten secretariaat, een centrale ruimte voor het lopende archief, sanitair en de nodige vergaderzalen.” Hoewel het archief planmatig het hart van het gelijkvloerse vormt, is het weggetrokken van het oog. “Een archief is geen uitnodigende ruimte. Om de dossiers in optimale omstandigheden te bewaren is er ook geen daglicht. We zorgden wel voor een duidelijke verwijzing door achter de welkomstbalie te werken met een kunstinstallatie. Het geprinte doek toont een opeenstapeling van dossiermappen en werkt als een extra lichtelement.” Het kunstwerk illustreert het hart van een advocatenkantoor en is naast een mooie eyecatcher ook een zeer functionele toevoeging. Naast sfeerverlichting doet het ook dienst als akoestische wand. Om de inkomhal van natuurlijk licht te voorzien creëerden de architecten een daklicht. Die brengt het licht uit de patio op de eerste en tweede verdieping tot op het gelijkvloerse. De centrale hal herbergt een extra achterin- gang voor de medewerkers. Op die manier kunnen ze makkelijk het pand betreden via de parking achteraan, zonder dat ze extra af- standen moeten afleggen. Om het geheel zo praktisch mogelijk te maken, bevinden zich bij de achteringang de nodige postvakjes voor alle medewerkers. Zo vinden ze de juiste briefwisseling en dossiers op weg naar het eigen kantoor.

De eigenlijke kantoren bevinden zich op de verdiepingen. Zowel op de eerste als de tweede verdieping zijn de kantoren rond de patio gevestigd. “Het was een uitdrukkelijke vraag van de bouwheer om individuele kantoren te voorzien. De medewerkers en advocaten moeten zich kunnen concentreren op hun dossiers en dat verreist een werkplek met veel rust en zo weinig mogelijk afleiding”, aldus Stéphanie Breughe. De aparte lokalen zijn geconcentreerd aan de noordzijde van het gebouw. Elk kantoor geniet van een plafondhoog raam voor een optimale toegang van niet-storend daglicht. Bovendien bereikt het natuurlijke licht de kantoren langs twee zijden. Grote glaspartijen scheiden de kantoren van de gang en de achterliggende patio. De gang als buffer zorgt ervoor dat felle zonstralen de kantoren niet bereiken, maar wel het licht uit de patio. Op die manier heeft elk kantoor zicht op de buitenruimte én een optimale lichtinval. “We gaven ook heel wat aandacht aan de nodige doorzichten in het gebouw. Zo zorgen hoge ramen aan de uiteinden van de gang voor een compleet zicht op de panorama’s voor- en achteraan het gebouw.”

 

Verrassende lijnen

Opvallend in het interieur is het gebruik van schuine lijnen. Zo rechtlijnig de aanblik is van de gevel, zo asymmetrisch is het gebouw ingedeeld. De patio met een duidelijke schuine zijde zet de toon. De circulatie rondom de patio en de aansluitende kantoren volgen dat voorbeeld. “De schuine lijnen creëren perspectief in een geheel dat anders zeer rechttoe rechtaan lijkt. Het is een manier om de inkijk te beperken in de verschillende individuele kantoren en een uitstekende oplossing om de vierkante meters optimaal te benutten.” Ook de circulatieruimte volgt de schuine lijnen waardoor brede gangen worden afgewisseld met fijnere passages. “Een gang hoeft heus niet overal even breed te zijn. De restruimtes op de plaatsen waar de circulatie breder is, zijn ingericht als ontmoetingsplaatsen. Bijvoorbeeld als kopieerruimte, bibliotheek of lounge. Die plaatsen zonder officiële functie vergroten de leefbaarheid en maken spontaan overleg mogelijk.”

Op de tweede verdieping herhaalt zich een gelijkaardige indeling. Met één groot verschil. De zuidgevel van het gebouw werd er gedeeltelijk weggelaten en maakt er ruimte voor een groot terras. De ontbrekende gevel is zowel een esthetische als functionele ingreep. De open façade brengt extra zon- licht in de patio. Onder andere ’s avonds, bij het zakken van de zon, profiteert het hele gebouw op die manier langer van het natuurlijke licht. “Aan het terras grenst een kitchenette voor de medewerkers. Het grote raam kijkt er uit op het bedrijvenpark. Het open zicht zorgt er voor een duidelijk contrast met de andere ruimtes.” Op beide verdiepingen is er een externe uitgang. Die doet dienst als vluchtweg, maar wordt ook dagelijks gebruikt.

 

Tijdloos en hedendaags

Qua materiaalkeuze zorgde Klarté Architecten voor een duidelijk stramien. Het gevel- metselwerk in wildverband is afgewerkt in ruwe steen met heel wat textuur. De architecten gebruikten verschillende laagdiktes en tinten. De schakeringen van rood, grijs en purper zorgt voor een robuust geheel en extra karakter. De ruwheid van de bak- stenen benadrukken het massieve van het ontwerp. Rode Indische zandsteen op het terras en het welkomstpad vullen dat statement verder aan. Klarté Architecten koos voor duurzame materialen: resol in plaats van pur als spouwisolatie, bamboe als houtsoort in het interieur en ledverlichting met intelli- gente bediening. “We besteedden heel wat aandacht aan de detaillering. Het interieur en exterieur vormen een geheel wat zorgt voor synergie en rust. De details maken dat het gebouw er vanzelfsprekend uitziet. Tot in de traphal waar we met de borstwering vlakkenpatronen creëerden en waar we met een aangename ruimte de gebruikers willen aanzetten om de trap te nemen in plaats van de lift.” Dankzij de goede samenwerking in bouwteam – onder andere met Dedeyne Construct – werd het project binnen budget en binnen termijn opgeleverd.

Caroline Vanbiervliet en Stéphanie Breughe brengen met Klarté een architectuur die geïnspireerd is door helderheid en licht. “Juiste verhoudingen tussen openheid en geslotenheid staan centraal. Ons werk is een zoektocht naar eenvoud, duidelijkheid en transparantie in functie van de site en de context, het programma en het budget. We ambiëren een tijdloze en hedendaagse architectuur met respect voor het bestaande patrimonium.”

 

Tekst: Arne Vansteenkiste
Foto’s: Annick Vernimmen

 

Klarté Architecten
Deken Degryselaan 15 – 8500 Kortrijk
t. 056 98 04 64
info@klarte.be – www.klarte.be