Yves Van Neck

Yves Van Neck

Groot en groots

 

Relatief gesloten oogt de woning die Yves Van Neck neerzette voor een van zijn klanten in Mol. Aan de voorzijde geven enkele ramen een eerste inkijk, maar meer geeft het huis niet prijs. Het gebouw is enorm en toch gaat er een zekere lichtheid van uit. Nooit besluipt je het gevoel dat hier een monotone massa is neergepoot. Twee verschillende volumes zijn schijnbaar in elkaar geschoven, waardoor er diepte ontstaat tussen de verschillende delen, waardoor het ritme tussen de bouwblokken steeds weer lijkt te veranderen bij elke blik die je op de woning werpt. Eenheid en verdeeldheid komen op subtiele wijze samen. Een spel van volumetrie dat wordt beklemtoond door het contrast van de diepzwarte, genuanceerde baksteen in combinatie met het witte pleister. Eens je binnen bent, ontrolt zich een compleet ander verhaal. Dan maakt het besloten gevoel van de gevel plaats voor openheid, ruimte, licht en rust.

 

Baken van licht, ruimte en rust

In essentie bestaat de woning uit twee grote delen, met de inkomhal als centrale as waarlangs zich alle vertrekken, zowel beneden als boven, in beide richtingen ontvouwen. De toegang tot die as bevindt zich achter een dwarsmuurtje aan de voorgevel, waardoor de voordeur afgeschermd is van de straat. Kom je binnen, dan loop je onder een glazen brug door richting de keuken enerzijds en de woonkamer anderzijds. Rechts kan je de trap op naar de verdieping. “Alle ruimtes in deze woning lopen door elkaar”, vertelt Yves Van Neck. “We hebben bewust gekozen om niet te werken met deuren. De verschillende kamers zijn zo op elkaar betrokken, maar kunnen ook occasioneel afgesloten worden door schuifwanden die subtiel weggestopt zitten in de muur. Overal in het huis heb je dus zicht op de overige ruimtes. Zelfs als je bovenkomt, kijk je vanop de oversteek uit op de keuken of woonkamer.” De keuken en eetkamer vormen een langgerekte ruimte. Wit voert de boventoon en wordt gekoppeld aan donkere accenten in het meubilair. Doorheen de hele woning is een licht parket doorgetrokken. De stroken van het hout zijn opvallend breed om de ruimtelijke uitstraling andermaal te versterken. In het oog springt een immense tafel die op maat werd gemaakt en waaraan bijna twintig personen kunnen eten. Verder richt de keuken de blik integraal op de tuin. Binnen en buiten komen zo onherroepelijk samen. De ramen lopen van grond tot plafond waarbij de profielen bijna onzichtbaar zijn. “We wilden in de eerste plaats een heel open woning creëren waarbij het licht van overal naar binnen stroomt. De opstelling van de ruimtes ten opzichte van elkaar is daarbij een eerste gegeven, de oriëntatie en het veelvuldig gebruik van glas een ander.” In de eigenlijke leefruimte heb je eerst de zithoek met aansluitend het kantoor van de eigenaar. Zoals overal in het huis is ook hier alles op maat ontworpen in samenwerking met een interieurarchitect. Een muisgrijze zetel rekt zich uit voor een maatwerkkast waarin een haard is verwerkt en waar ook plaats is voor de televisie. Wandel je door, dan kom je in de werkruimte van de eigenaar. Dit moet zowat de enige ruimte zijn die effectief in contact treedt met de straat. Op de verdieping bevindt zich rechts van de centrale as de masterbedroom met dressing en badkamer. Links kan je de kinder- en gastenkamers vinden. Elke kamer maakt deel uit van een drieluik: een apart slaapgedeelte, een badkamer en een studeerruimte.

 

Energiezuinigheid en wellness

Aan de achterzijde doen de overstekende daken en doorlopende muren de woning en tuin naadloos in elkaar overvloeien. Bovendien wordt de pas van de vloeren binnen ook buiten aangehouden, waardoor het effect binnen-buiten nogmaals wordt onderstreept. “De vraag van de eigenaar was een heel ruime woning in het groen met zwembad”, geeft de architect aan. “Bij het voorontwerp ging de meeste aandacht uit naar de functionele organisatie van de ruimtes en de ruimtebeleving. Daarnaast lag er een sterke focus op de wisselwerking met de tuin. Gezien de grootte van het perceel was het ook logisch dat de woning zich volledig toespitst op de buitenomgeving. Voor de eigenlijke realisatie is er overigens samengewerkt met een tuinarchitect met wie de bouwheer goed bevriend is.” Het poolhouse is een heuse wellnessruimte. De jacuzzi zit in de grond en werd al tijdens de ruwbouwfase met een kraan in de opening geplaatst. Verder zijn er een stoomcabine, sauna, douche en toilet. Al die ruimtes worden mee aangestuurd door op een inventieve manier gebruik te maken van de laatste technieken rond duurzaamheid: “Een van de uitgangspunten was om van meet af aan bijna energieneutraal te bouwen. Daar zijn we ook in geslaagd. Behalve een stevig pak isolatie is er daarbij uiteraard heel wat aandacht uitgegaan naar de technieken. Zowel in de woning als in het poolhouse is er vloerverwarming met ventilatie. In het poolhouse is er daarnaast gekozen voor luchtdroging. Daarenboven zijn er zonnepanelen en drie warmtepompen: een op basis van grondboringen voor het huis zelf en een voor het zwembad, en een luchtwaterwarmtepomp voor het sanitair water. De hele woning, van de leef- tot de ontspanningsruimtes, is dus zelfbedruipend wat energie betreft.”

 

Vooruitdenken

Van bij het begin moest met heel wat zaken rekening gehouden worden. Vooruitdenken was het motto van zowel de architect als de bouwheer. Yves Van Neck: “Als je de vormen en lijnen zo zuiver wil houden als hier, stuit je geregeld op technische problemen. Die hebben we van begin af aan zo veel mogelijk proberen te vermijden en uitvlakken. De zonnewering ter hoogte van de ramen aan het terras bijvoorbeeld werd al ingebouwd in de betonbalken van de dakrand. Dat was geen evidentie. De overspanningen zijn heel groot werden, terwijl de kolommen rank moesten blijven. In feite werden alle noodzakelijke maatregelen op voorhand getroffen om in de afwerking zo min mogelijk voor verrassingen te staan.”

 

Tekst: Bart De Maesschalck
Foto’s: Nick Cannaerts

 

Yves Van Neck
Nonnenstraat 12 – 2800 Mechelen
t. 0478 97 85 84
y.vanneck@skynet.be