Architectenburo Anja Vissers

Architectenburo Anja Vissers

Een doordacht spel van licht, materialen en volumes creëert rustgevende dynamiek

 

Wanneer oprechte passie voor architectuur en diepgaande vakkennis elkaar ontmoeten, ontstaan er mooie dingen. Meer nog: het is de perfecte formule om welbehagen en esthetisch genot te laten versmelten tot de perfecte woonervaring. Het is ook de enige formule die architecte Anja Vissers hanteert bij het creëren van onversneden pareltjes waarin mensen rust en energie vinden, afhankelijk van hun behoeftes.

Een plus-woning voor een plus-gezin

De woning in deze reportage betreft een nieuwe woonst voor een nieuw samengesteld gezin. De opdracht om een echte thuis te creëren op maat van een gezin in volle beweging en ontwikkeling, vormt een ideale uitdaging voor iedere ambitieuze architect. Anja Vissers: “Het gaat hier om een gezin met enerzijds twee kleine kinderen en anderzijds twee tieners die al studeren. Dit had uiteraard consequenties voor de manier waarop we de indeling hebben bepaald. We kozen voor één master bedroom voor de ouders en drie slaapkamers: één voor de kleintjes en twee afzonderlijk voor de oudere kinderen. Op termijn laat dit de woning toe om mee te groeien met het gezin. Wanneer de oudste kinderen hun vleugels spreiden, krijgen de twee jongere kinderen elk hun slaapkamer en blijft er nog een kamer over als logeerkamer of andere functionele ruimte.”

Van basisontwerp tot de kleinste schuif

Het woord ‘totaalproject’ mag je bij Anja Vissers zeer letterlijk nemen. Anja Vissers: “Typisch voor ons bureau is dat we woningen werkelijk helemaal inkleden. Van ontwerp tot de meubels: alles wordt door ons ontworpen. Het gaat dus niet alleen over de inmaakkasten, de keuken, badkamermeubels of trappen: ook de losse meubels zoals bedden, tafels… worden door ons ontworpen. We tekenen dus nooit een ‘lege doos’. Wanneer de woning wordt opgeleverd, kan de bouwheer er onmiddellijk intrekken. Het enige wat ze moeten meebrengen zijn, bij wijze van spreken, hun kleren en hier en daar nog wat decoratie. Zo kunnen we er volledig op toezien dat werkelijk alles perfect aansluit bij het beoogde concept. Dit concept zelf is uiteraard wel volledig afgestemd op de wensen van de bouwheer. Ook deze woning blijft trouw aan dit principe.”

Modern, warm, behaaglijk

Anja Vissers: “Kenmerkend voor onze woningen is het bereiken van optimale gezelligheid en nestwarmte in een modern, eigentijds kader. Het is ons handelsmerk en onze comfort zone. Dat zie je ook weer duidelijk aan deze woning. Er zijn de minimalistisch uitgelijnde en subtiele grijstinten in combinatie met zwartwit accenten, maar tegelijk kozen we voor een royale lichtinval waarin de rustgevende, aardse materialen optimaal tot hun recht
komen.”

Thuis in villabouw

Anja Vissers: “Onze projecten situeren zich vrijwel allemaal in de residentiële, ‘betere’ villabouw. We zorgen ervoor dat onze woningen zich perfect integreren in hun omgeving. Daarom behoort ook de juiste aanbesteding voor de tuin en buitenruimtes tot onze diensten. In samenspraak met de tuinarchitect waken we erover dat de buitenruimtes mooi aansluiten bij de vormgeving én de ruimere omgeving. Ook dit uit zich treffend bij deze woning, waar de tuin en het zwembad de lijnen van de constructie volgen, zodat het harmonieuze evenwicht nooit wordt verstoord. In de toekomst zal er nog een bijgebouw worden geplaatst, waarvoor deze richtlijnen evenzeer zullen gelden.”

De gevel: eigentijds rustiek

Anja Vissers: “Voor de gevel kozen we een witte gevelsteen, waarbij iedere steen op voorhand voorzien werd van een lichte engobe. Opvallend is dat we alle beschikbare formaten van deze steen hebben gebruikt en verlijmd in wildverband. Dit geeft een zeer authentieke uitstraling die tegelijk ook strak is. De garagepoort verdwijnt subtiel in een donkere Alinel bekleding die accordeert met de dakranden, ingewerkte regenafvoeren en buitendeur in dezelfde kleur. De opdracht hield ook een ‘spel van volumes’ in. Dit was niet evident, gezien de ruimtes allemaal een specifieke invulling hadden en het een behoorlijk gevuld programma was. Toch mag ik zeggen dat we er mooi in geslaagd zijn om er een dynamisch en fris geheel van te maken.”

Interieur: subtiele contrasten tussen warm en strak

Van bij het betreden van de inkomhal merk je dat hier over werkelijk iedere lijn werd nagedacht. Anja Vissers: “Je ziet hier een strakke, lange schrijnwerkwand, waarachter functionele elementen schuilgaan. Een toilet en vestiaire werden gemaskeerd, zodat de ruimte fris en kalm blijft. De vloerbekleding uit geolied parket genereert vanzelf de nodige warmte. Langs een grote pivoterende deur bereik je de leefruimtes op het gelijkvloers, waar hetzelfde houten parket de basis vormt voor een authentieke, gezellige sfeer. Een haard op vloerhoogte versterkt nog deze behaaglijke gloed. Boven de haard is er een TV meubel waartegen de televisie permanent zichtbaar werd bevestigd. Aan weerszijden werden er witte ingemaakte kasten voorzien die subtiel zijn weggewerkt. Er is ook een nis waarop de bewoners fotootjes of andere gezellige elementen kunnen uitstallen. Continuïteit blijft de regel: zowel de schapjes als de tafel en de houtaccenten in de keuken werden vervaardigd uit hetzelfde eiken fineerhout, wengé gekleurd. De keuken wordt volledig afgesloten door een grote schuifwand. Het is een ruimte die zowel gezelligheid als dynamiek toelaat door de keuze voor donker fineer, wittinten en een keukenblad uit Calacatta Bohème: een natuursteen met een karaktervolle tekening. De vloer van de keuken bestaat uit microtopping, zodat er geen voegen zichtbaar zijn, maar er toch voldoende persoonlijkheid vanuit gaat. Ook hier geldt dat alle tafels en de zitbank door ons werden ontworpen.”

De verdieping: een uitgebalanceerde mix van luxe en functionaliteit

Langs een trap die minimalistisch tussen twee muren loopt met eikenhouten bekleding en een op maat gemaakte greep, komen we op de verdieping. Anja Vissers: “De hal loopt zowel doorheen de verdieping als langs de lichtrijke ramen en zorgt voor een gevoel van bewegingsvrijheid. Zoals overal hechten we ook hier veel belang aan een mooie uitlijning van alle elementen, waardoor de rust altijd bewaakt wordt. De parketvloer werd ook hier doorgetrokken door de hal en de slaapkamers. In de twee badkamers ligt alweer de warme microtopping vloer. Ook al het badkamermeubilair werd voorzien van deze microtopping. Het geheel creëert een zeer geslaagde en rustgevende leef-ervaring.”

Het lichtplan: tot in de puntjes

Overal in dit huis valt het perfect geïntegreerde lichtplan op.  Anja Vissers: “We kiezen zeer vaak voor onrechtstreeks licht, zodat we optimale zichtbaarheid combineren met esthetiek en rust. Door licht ‘weg te steken’ in nissen en andere elementen, strooien de lichtbronnen hun gloed nooit schreeuwerig, maar juist zacht en aangenaam door de ruimtes. De spotjes in de plafonds maken het geheel helemaal af met weldoordachte accenten. Dit alles vergt veel aandacht bij het ontwerp, maar ook dit hoort bij onze service.”

Zonlicht als bewoner

Anja Vissers: “Het optimaal benutten van zonlicht is een boeiende bezigheid. Je wilt de zon gretig naar binnen trekken, maar tegelijk mag warmte geen issue worden. Dit huis heeft veel grote raampartijen: de juiste zonnewering is dus cruciaal. Wij voorzien altijd screens bij onze woningen aan de buitenzijde, zodat de voordelen van zonlicht benut worden en de nadelen worden weggewerkt. Ook privacy is natuurlijk een hoog goed. In deze woning zijn er grote ramen aan de straatkant. Daarom werd en een soort patio gecreëerd, waarbij een zitelement werd ingekapseld in een muur die de woning aan het zicht onttrekt. Het zonlicht bereikt de ramen natuurlijk nog wel voldoende.”

Focus op energie en leefbaarheid

Anja Vissers: “Al vele jaren zijn we thuis in alles wat te maken heeft met energiezuinigheid en technieken. Warmtepompen, hergebruik van regenwater, zonnepanelen, screens… een architect moet ook hierbij onderbouwd advies kunnen geven. Zeker nu zijn die maatregelen erg belangrijk, maar wij besteden hier al vele jaren aandacht aan.

Alles begint bij een goede opvolging: Na 23 jaren in het vak maak je mij niet zo snel meer wat wijs en dat is een zeer belangrijke troef. Wat we doen is mensen ontzorgen: onze klanten zijn vaak mensen met een veeleisende job, zij moeten volledig kunnen vertrouwen op onze knowhow en expertise. De grootste voldoening vind ik in de vaak echt hartverwarmende feedback die ik ontvang. Regelmatig bedanken klanten mij jaren later nog voor hun woning, die ze zelfs voor een vakantie amper willen verlaten. Zoiets betekent enorm veel.”  

Tekst: Sijmen Goossens

Foto’s: Koen Van Damme

 

 

Architectenburo Anja Vissers
Meivuurstraat 34 – 2200 Herentals
t. 014 55 23 10
info@architectenburo-anja-vissers.be
www.architectenburo-anja-vissers.be