Cruysweegs – Halsberghe Architectenbureau

Cruysweegs – Halsberghe Architectenbureau

Tijdloze woning toont twee gezichten

 

 

Aan de voet van de Vlaamse Ardennen is het landschap gul in zijn vrijheid. Daar bouwen biedt dan ook enorm veel mogelijkheden om de natuur bij de woning te betrekken. En dan laat een steenweg die er midden door snijdt de architect niet tegenhouden. Toch niet Cruysweegs – Halsberghe die deze tijdloze woning zo ontwierp dat er volop van de natuur kon genoten worden, zelfs van de ruime omgeving voorbij de steenweg.

Gelegen aan een vrij drukke baan, betreft het bovendien een perceel met zonevreemde ligging. Er stond vroeger een klein gebouw op en de eigenaars konden ook beslag leggen op een aansluitend stuk weiland. Maar gezien deze context was Cruysweegs – Halsberghe verplicht zich te houden aan een overlapping van 75% van de bestaande foodprint en  waren ze beperkt tot 1000 kubieke meter. Logischerwijze zochten ze zoveel mogelijk de grens naar achteren op, echter zonder de gangbare parameters te schenden. Een tweede uitdaging situeerde zich rond de oriëntatie van het perceel. De tuin is noordgericht maar de klant wou wel graag veel zonlicht in de woning en tegelijkertijd privacy naar de straat toe. Ze hielden ook van strakke, moderne architectuur. De mogelijkheid om dit te realiseren, zag Cruysweegs – Halsberghe in de surplus aan weiland. Dat liet hen toe om mooi in de breedte te bouwen met een geweldig zicht op de tuin en de weilanden achteraan, maar ook de omgeving vooraan wordt in de woning getrokken door het grote raam op de bovenverdieping. De integratie van aangenaam zonlicht uit het zuiden, gebeurt via een patio die zich net achter de voorgevel bevindt. Dit was de sleutel tot succes en in feite de aanleiding voor de rest van het ontwerp.

In architectuur zien we dus een vrij gesloten voorgevel, gerealiseerd door één grote, lange wand waarachter enerzijds de carport schuilgaat en anderzijds de patio met de muur die daar een kleine retour maakt en een L vormt. De ingerichte patio trekt niet alleen het licht in de woning binnen, maar vormt eveneens een aangenaam terras, afgeschermd van de wind. Hier is meteen duidelijk dat het gesloten karakter vooraan eerder een illusie is die bij de voorbijganger wordt opgewekt. Eens je achter deze muur kijkt, zie je vooral veel glas en openheid en die zorgen voor aangenaam licht en zicht. Achteraan de woning is de gevel helemaal opengewerkt en de absolute tegenhanger van de voorgevel. Daar komt meteen tot uiting hoe de woning in feite twee gezichten toont. Door achteraan de twee blokken te verschuiven ten opzichte van elkaar, creëer je bovendien gezelligheid en aangename hoeken in een grote open ruimte. Het terrein kent het nodige niveauverschil maar dat werd opgelost met de aanleg van het terras. De woning zelf bevindt zich iets boven het straatniveau, de terrastreden zorgen voor aansluiting op het niveau van de tuin. Door zo sterk de breedte van het perceel te benutten, krijg je het voordeel dat je alle leeffuncties naar de tuin kan richten. Planmatig betreed je het gebouw langs de verborgen inkomdeur die in de gevelbekleding is ingewerkt. Door in de inkom ook een vide te voorzien, betrek je meteen de bovenverdieping en stimuleer je het ruimtegevoel. Eens binnen kom je vrijwel direct in de leefruimte met achter de hoek de keuken die nog meer op de tuin is gericht. De keuken en aansluitende zitruimte zijn maximaal beglaasd. De leefruimte zit tussen de patio en het terras in en heeft dus rechtstreeks contact met beide. Bureau/speelruimte kan zowel bij de leefruimte worden betrokken als dat die volledig kan afgesloten worden. Aan de voorzijde is een functionele blok voorzien met de carport die rechtstreeks toegang heeft tot de bergingmet toilet en ruimte voor de technieken. Een tweede frisse berging vindt dan weer aansluiting bij de keuken. Boven in de nachthal zorgt de vide voor extra licht. Op deze bovenverdieping zijn alle kamers op de tuin georiënteerd. Door de breedte is dit perfect mogelijk en dankzij de noordoost oriëntatie is er ook geen kans op oververhitting. De master bedroom heeft via de dressing toegang tot een grote badkamer. Twee kinderkamers zijn gescheiden door een kleinere badkamer waar ze allebei toegang toe hebben en die vanuit het dak voorzien is van natuurlijke lichtinval. Functies aan de voorzijde doen voorlopig vooral dienst als berging en zolderruimte.

De charmante baksteen met een aards karakter bezorgt de woning een mooie uitstraling. Die kreeg dan ook de voorkeur op gevelbepleistering die aanvankelijk eveneens in overweging werd genomen. De baksteen, in verschillende hoogtes die elkaar afwisselen waardoor je in de gevel een speels effect krijgt, wordt gecombineerd met zwarte aluminium lamellen en ramen. Deze geprofileerde aluminium gevelbekleding van Rtek neemt een groot stuk van de voorgevel in beslag en maakt een retour in de zijgevel waar het raam van de wasruimte achter weggewerkt zit. Daardoor krijg je een eenheid. In materialisatie is er verder toch een klein aandeel crepi in de wand van de carport aangebracht, maar die is bijna onopvallend omdat het daar aansluit bij de donkere gevelbekleding. Bovendien is daar bewust voor crepi gekozen, omdat het belangrijk was zo weinig mogelijk oppervlakte te verliezen. De carport in de zijgevel lijkt daardoor een donkere hap uit het volume.Binnenin zorgt hout voor een warm accent. Met uitzondering van de tegels in de keuken en bergruimtes, ligt overal een eiken parketvloer. Die is vrij egaal en loopt ook door in de trap naar de bovenverdieping. Omwille van het budget is daar gekozen voor linoleum met een betonlook, behalve in de badkamer waar dezelfde tegels als beneden in de keuken en bergruimtes zijn voorzien. Cruysweegs – Halsberghe ontwierp ook het maatwerk in het interieur. De fijne detaillering komt onder meer tot uiting in de keukenwand, waar de deuren identiek zijn aan de kasten en zo één doorlopend geheel vormen met hier en daar geaccentueerde naden. De binnenzijde van de kasten is melamine, de fronten zijn afgewerkt in HPL. Werkbladen in Kerrock vervolledigen het strakke plaatje. Houtfineer in de inbouwkasten en het badkamermeubel tenslotte zorgt dan weer voor een aanvulling van de warme materialisatie die deze woning typeert.

De klant wou graag inzetten op een energiezuinige woning. Met een E-peil van 14 is de architect daarin meer dan geslaagd. Dat dankt de woning onder meer aan een warmtepomp met verticale boringen in combinatie met de nodige fotovoltaïsche panelen. Op het gelijkvloers zorgt vloerverwarming voor een aangenaam klimaat, in de kamers gebeurt dat met convectoren. Maar meer nog dan de energiezuinigheid van de woning, genieten de bewoners vooral van de overvloedige lichtinval. De ingeving van de architect om met een lichtpatio te werken, netjes verborgen achter de tuinmuur die een vals gevoel van geslotenheid suggereert, werkte dit in de hand en kwam als een verrassing voor de klant. Een aangename verrassing welteverstaan omdat die laat zien dat er meer mogelijk is met het perceel dan ze vooraf hadden gedacht. Bovendien is het niet gewoon een of andere bouwtruc, maar wordt de patio een volwaardig deel van de leefruimte. Zo kunnen beantwoorden aan de wensen van de klant en voldoende ruimtelijkheid en licht te bieden waardoor de buitenruimte binnentreedt, schonk Cruysweegs – Halsberghe in dit project veel voldoening.  

Tekst: Sam Paret
Foto’s: Luc Roymans

 

Cruysweegs – Halsberghe Architectenbureau
Gaverlandstraat 25 A – 9031 Drongen
t. 09 324 67 17
info@ch-architecten.be – www.ch-architecten.be