DESMET & LAMMENS architecten

DESMET & LAMMENS architecten

Modern sprookje over wolken en lijnen

Architecte Carmen Lammens houdt van woningen die nieuwsgierigheid uitlokken en verbazing opwekken. Een woning georiënteerd rond een binnenplaats en een zwevend component boven een blokstructuur verrast dan ook op allerlei vlakken.Oorspronkelijk was het de bedoeling om een bestaande woning te renoveren, maar het uitgebreid programma en structurele issues lieten het bouwkoppel kiezen voor een nieuwbouw. De binnenplaats, die ook aanwezig was in het origineel huis, was de perfecte aanzet voor het architectenduo om te gaan spelen met volumes en composities. De technische uitvoering werd door echtgenoot Philippe Desmet in goede banen geleid, terwijl Carmen zorgde voor de creatieve invulling.

 

Grote witte wolk

Het bouwkoppel wou in eerste instantie meer genieten van hun domein en de omgeving. Het perceel ligt immers midden een bosrijk natuurgebied waardoor ze als het ware omgeven zijn door het groen. Ook een extra bouwlaag als logeerunit was een wens van de bouwheer en de bouwvrouw. De gesloten voorgevel garandeert de privé-sfeer. Enkel het grote raam van de werkruimte biedt een wisselwerking met de bedrijvigheid aan de voorzijde van de woning. De ruwe grijze natuursteen geeft een niet-alledaagse look aan het geheel. Hierdoor springt de witte blokstructuur meteen in het oog die visueel als een grote witte wolk boven de woning zweeft. “Het was echt de bedoeling om dit blok voor te stellen als een zwevende balk die boven de woning hangt”, legt de architecte uit. “Door het contrast met de grijze gevelsteen en het blok te laten steunen op een zwart element komt dit bovenvolume als het ware los van de rest”.

De ramen worden er getemperd door witte vaste lamellen om de eenheid van het volume extra te accentueren. Daarnaast bewijst het blok ook zijn functionaliteit: aan de kant van de zithoek doet de oversteek zijn werk als zonwering, terwijl de patio geniet van een overdekt terras. Ook de inkom is door het uitstekend deel beschut. De volledige woning werd in principe geconcipieerd rond de patio waardoor je volop geniet van de natuurlijke omgevingselementen en dit in alle privacy. Deze centrale binnenplaats schiep meteen mogelijkheden om een fraaie invulling te geven aan de leeffuncties op het gelijkvloers. De patio vormt dan ook het hart van de woning en laat de bewoners, door de oriëntatie ervan, volop genieten van het groen. Tevens vormt deze buitenkamer een creatieve scheiding tussen de leefruimte en het bureau en het slaapkamergedeelte met bijhorende dressing en badkamer. Door deze twee delen als aparte entiteiten te beschouwen, konden deze origineler en op een andere manier weergegeven worden. Zo ligt het woongedeelte wat hoger dan het slaapgedeelte wat zorgt voor een speciale beleving van beide eenheden. “Door de slaapkamer verzonken uit te werken staat het bed lager dan de vloerpas van de patio. Ook het bad werd verzonken geïnstalleerd”, vertelt de architecte. “Je ervaart er een heel open gevoel zonder dat er afbreuk gedaan wordt aan het intieme karakter van een badkamer of slaapkamer”. De ramen van het verlaagde volume laten maximaal daglicht binnen. Zo geeft het verzonken bad je tijdens het baden het gevoel dat je buiten zit. In de leefruimte geniet je dan weer – door het niveauverschil – ten volle van de omgeving en de tuin. De woning torent achteraan iets hoger uit boven het maaiveld waardoor de ramen telkens zicht bieden op de mooiste fragmenten van de omgeving, als het decor van een toneel. De grote glaspartijen aan de achterzijde van de woning en het hogere plafond zorgen voor een maximale interactie tussen buiten en binnen. “Ik houd van een woning met een vakantiegevoel en dat is hier helemaal het geval”, zegt de architecte. De hogere inplanting van de woning aan de achterzijde geeft niet alleen een gezellige indruk, maar geeft ook een uitgebreider zicht op de tuin en het achterliggende bos. Het ruim buitenterras met zwembad sluit harmonieus aan op de rest door de natuursteen van de gevelbekleding te laten terugkeren als terrasvloer. Zo wordt ook het sokkeleffect benadrukt en krijg je een speels effect door dezelfde tegels zowel horizontaal als verticaal te gebruiken. Voor het buitenzwembad werd een zwarte gietvloer als liner gebruikt. Hierdoor kleurt het zwembadwater niet azuurblauw, maar eerder nachtblauw wat veel natuurlijker oogt en helemaal tot zijn recht komt in de groene buitenomgeving. Door de weerkaatsing van het licht vormt het wateroppervlak een metaforische zwarte spiegel die extra cachet geeft aan het buitenterras.

 

Marmeren vloer met lijnenmotief

Onder de woning werd nog een volledige kelderverdieping voorzien. “We hadden een heel groot programma, maar door bepaalde functies onder de grond te steken, konden we de woning kleinschaliger houden wat bijdraagt aan de elegantie en schoonheid ervan”, meent de architecte. “We zitten hier ook in een mooie groene omgeving, die we zoveel mogelijk wilden respecteren”. Onder de grond werden een mancave, een wellness/sportruimte en de technieken ondergebracht. Via de inkom, maar ook via het buitenterras kan men de kelderverdieping bereiken. Om zo weinig mogelijk impact uit te oefenen op de omgeving en de leefruimte werd de toegang via het terras afgebakend met een transparante balustrade. Via een trap komt men vervolgens uit op een dieper gelegen terras dat aansluit op een volledig ingerichte mancave met bar. Het interieur doet er denken aan een gezellige, stoere kroeg met warme elementen. “Dit deel is niet gekoppeld aan de leefruimte. Vandaar dat we hier voor een andere stijl hebben gekozen die helemaal past bij de activiteiten die er plaatsvinden”, verduidelijkt ze.

Deze ruimte vormt dan ook een duidelijk contrast met de gelijkvloerse verdieping waar wit de boventoon heeft. De Turkse marmer, Striato Olimpo, met opvallend lijnenmotieftrekt er alle aandacht. Deze marmeren vloer in maattegels 90/60, in verzoete afwerking, is een product van Beltrami Natural Stone. Om het interieur rustig te houden, vormen de witte kastenwanden en muren de ideale tegenhanger voor een volmaakt Yin Yang-effect. “Door ook de patio in het wit te steken, lijkt die op een binnenkamer en sluit die bovendien naadloos aan op het woongedeelte”, klinkt het. De architecte speelt graag met zwart en wit. “Het sterke contrast tussen zwart en wit maakt alles krachtiger”, vindt ze. “Wit maakt lichter, ruimer en zorgt voor diepgang, terwijl zwart kleiner maakt en zelfs dingen kan laten verdwijnen. Een ideale combo die ook in deze woning haar werk doet”. Voor een grote inkomhal paste de architecte liever. Toch probeert ze steeds met een show-element of trigger de aandacht te trekken. Hier zorgt de interactie met de patio voor een instant wauw-gevoel. Verschillende knusse hoekjes met steeds wisselende perspectieven volgen elkaar op, welke richting je ook uitgaat.

 

Vaste modellering en interessante doorzichten

Door het lijnenspel, dat zowel buiten als binnen terugkomt, en het repetitief karakter van bepaalde elementen zoals de ramen in het gesloten blok vooraan, krijg je een soort vaste modellering die doorheen de ganse woning loopt. Dit zorgt voor interessante doorzichten in de woning, straalt rust uit en geeft een elegant elan aan het geheel. Het architectenduo is van mening dat de architectuur van een woning onlosmakelijk verbonden is met het interieur. Om het esthetisch effect zo groot mogelijk te maken, vinden ze het daarom belangrijk dat alles op mekaar afgestemd is. Dat komt onder andere terug in composities, de repetitiviteit van bepaalde elementen en de keuze van de materialen. In hun streven naar het ontwerpen van de perfecte woning voor hun bouwkoppel draagt de detaillering dan ook bij aan de fijne en zuivere architectuur die eigen is aan Desmet & Lammens architecten. “Een goede architectuur oogt tijdloos en moet altijd één verhaal vertellen”, beaamt Carmen. “Daarbij willen we speels en creatief uit de hoek komen door mysterieuze en verrassende hoekjes te creëren die nieuwsgierig maken en die zelfs iets verbergen dat je niet meteen begrijpt. Hiervoor durven we al eens experimenteel uit de hoek komen, als het maar past in het verhaal”.

Tekst: Sandra Wybo
Foto’s: Nick Cannaerts

DESMET & LAMMENS architecten
t. 050 24 07 47
Kooidreef 2 – 8200 Brugge
info@ desmetlammensarchitecten.be – www.desmetlammensarchitecten.be