‘UAU’ Collectiv

‘UAU’ Collectiv

PROJECT V

PROJECT V is een ontwerp van ‘UAU’ collectiv. Het betreft een woning gelegen op een hellend terrein. Dit gaf aanleiding tot een concept met een volumewerking die hierop inspeelt. Van rechts naar links is er een hoogteverschil van één bouwlaag. Door de bouwlagen te verschuiven oogt de architectuur aan de voorzijde minder zwaar. Deze unieke woning ligt in een rustige wijk waar veel moderne architectuur aanwezig is. De bouwheer wilde dit principe aanhouden waardoor er een strak ontwerp ontstond waarin licht en warmte een centrale plek kregen. En dit mag je letterlijk nemen. Het basisvolume van de woning is volledig opgevat rond een centrale patio. Het werd over de verschillende niveaus verschoven om zo interessante buitenruimtes te creëren.

 

Buitengevoel naar binnen gebracht

De leefruimtes openen zich van binnenuit naar de patio wat zorgt voor een maximale openheid en een aangename woonkwaliteit met veel daglicht. Doorheen de volledige woning is er een open gevoel. Toch is er warmte en sfeer gecreëerd. Iedere ruimte kan afgesloten worden met een deur indien nodig. “De woning is moduleerbaar zodat deze zich aanpast naar iedere gelegenheid.” Aan het woord is ingenieur architecte Elfi Eerdekens. “Aan de inkom is er bijvoorbeeld een vestiaire voorzien waar de nodige opbergruimte is voorzien. Maar ook deze kan afgesloten worden. De keuken is voorzien van een bijkeuken zodat ook hier een extra ruimte wordt gecreëerd die dienst kan doen als werkruimte zodat er tijdens een feest bijvoorbeeld optimaal gebruik kan gemaakt worden van de leefruimtes alsook de patio en buitenruimtes.” De patio geeft verder zicht naar boven toe. Ook op niveau 1 is gewerkt rond dit centraal ankerpunt van de woning. Alle kamers geven hierop uit waardoor er op de overloop een open ruimte ontstaat die op deze manier ook aansluit bij het hart van de woning. Ook de masterbedroom richt zich naar de patio die een doorzicht geeft naar de benedenverdieping, de kinderkamers zijn gericht naar de tuinzijde. Zelfs op dit niveau wordt het buitengevoel dus volledig naar binnen gebracht. Aan de achtergevel wordt het gelijkvloerse niveau volledig opengetrokken naar de tuin en stelt zo de leefruimtes in contact met de tuinzijde waarbij grenzen tussen binnen en buiten lijken te vervagen. Op de benedenverdieping werd in de leefruimtes gewerkt met een zeer lichte gepolierde beton. Deze vloer loopt helemaal door tot op het overdekt terras. Op deze manier voelt binnen en buiten aan als 1 aaneensluitende ruimte. De luifel die lichtdoorlatend is en het overdekt terras versterkt dit gevoel alleen maar.

 

Zoveel mogelijk licht binnenbrengen zonder in te boeten op privacy

In elke fase van een project gaat ‘UAU’ collectiv er prat op zoveel mogelijk in te spelen op de wensen van de bouwheer.  Echter zullen ze nooit twee keer hetzelfde ontwerpen. Voor ieder project starten ze met een nieuwe, open visie en een nieuwe voorstudie om een zo goed mogelijk ontwerp te realiseren onder het motto ‘liberate yourself’. “Aan dit project is er heel wat denkwerk aan vooraf gegaan. En zelfs tijdens de ontwerpfase zijn er regelmatig nog aanpassingen doorgevoerd in het ontwerp.” Aldus Elfi Eerdekens. “ Voor de bouwheer van deze woning was privacy een belangrijk issue. Deze woning is dan ook aan de straatzijde ogenschijnlijk gesloten geconcipieerd om maximale privacy te bewaren. De leefruimtes openen zich van binnenuit naar de patio wat zorgt voor een maximale openheid en een aangename woonkwaliteit met veel daglicht. Enkel de bureauruimte richt zich volledig naar de straatzijde om zo toch voldoende sociale controle uit te oefenen. “In de kelder wordt voldoende daglicht binnengehaald door het inbrengen van een patio aan de linkerzijde. Hierdoor kunnen er ook enkele leefruimtes in de kelder alsook de praktijkruimte worden ondergebracht. Vanuit de patio heeft men ook een rechtstreekse toegang tot het overdekt terras en de tuin via een buitentrap. De nachtzone, die gesitueerd is op verdieping 1, is volledig ontworpen om de privacy zo veel mogelijk te garanderen. Aan de straatzijde is de voorgevel bijna volledig gesloten. Aan de achterzijde zijn er aluminium shutters voorzien. Deze kunnen volledig automatisch afgesteld worden aan de behoeftes van de bewoners.  Op die manier is er nog steeds lichtinval in de woning zonder in de boeten op privacy. Aan de badkamer van de masterbedroom is om diezelfde redenen een klein balkon toegevoegd. Zodoende wordt er een zekere afstand gecreëerd en is directe inkijk in de badkamer vermeden. Wanneer dit nog niet voldoet aan de privacybehoefte van de bewoners, kan er in de badkamer nog meer privacy gecreëerd worden door het verschuiven van de aluminium shutters.

 

Technische oplossingen waar nodig

Volgens Elfi Eerdekens is het bij ieder project een uitdaging om zoveel mogelijk technische oplossingen te zoeken om te voorzien aan de noden en wensen van de opdrachtgevers. “In dit ontwerp hebben we gezocht naar een oplossing om het strakke van de woning optimaal door te trekken. Zo zie je bij dit project ramen zonder stijlen. De glaspartijen zijn bevestigd aan elkaar op de glashoeken. Het was dus een afwegen van wat zo strak mogelijk oogde en wat technisch haalbaar was. Ook voor de shutters op de eerste verdieping is dit concept van strak design doorgetrokken. Deze zijn volledig ingewerkt in de gevel. Wanneer deze opgetrokken zijn, is er van de lamellen niets meer zichtbaar.” ‘UAU’ collectiv streeft in hun ontwerpen en bouw van hun projecten steevast naar oplossingen waar iedere partij tevreden over is. Hun ontwerpen zijn totaalprojecten rond één visie die zowel in de architectuur als in de interieurarchitectuur, tot zelfs het landschapsontwerp wordt doorgetrokken. Alle afzonderlijke disciplines worden steeds aan elkaar teruggekoppeld zodat het eindresultaat één visueel geheel vormt.

 

Visualisatie via een materialen bibliotheek

Tijdens de ontwerpfase van een project is het belangrijk de bouwheer een zo goed mogelijk beeld te laten krijgen van hoe hun woning of gebouw er zal gaan uitzien. Dit doen ze bij het ‘UAU’ collectiv door zo veel mogelijk te visualiseren via een materialenbibliotheek alsook via een VR-bril. Ze hebben heel wat materialen in huis. Dit gaat van bouwstenen tot tegels en vloerkleden. Zelfs van gordijnen en andere interieurinrichting zijn stalen voorzien.  Het hele project komt als het ware hier al tot leven. Zelfs de eerste schetsen van ieder project zijn zo nauwkeurig mogelijk. Ieder detail is belangrijk.  “We werken tijdens ieder project met 1 vast aanspreekpunt. Deze persoon is op de hoogte van alle onderdelen die te maken hebben met het ontwerp. Uiteraard zijn er doorheen heel het proces besprekingen met verschillende personen, gaande van de interieurontwerper tot badkamerspecialist, maar belangrijk is dat er 1 vast contactpunt is. Dat zorgt voor een goede communicatie zodat de bouwheren optimaal gebrieft worden over hun project.” Aldus Elfi Eerdekens. “We maken het onze klanten zo gemakkelijk mogelijk. Ze moeten dus niet zelf afspraken maken. Wij staan in voor de volledige organisatie van het project. We begeleiden hen bij iedere keuze en zien er op toe dat de bouwheer zo nauw mogelijk betrokken is in het realiseren van zijn project.”

PROJECT V is een project dat zijn eerste schetsen kende in 2013. In 2015 ging de eigenlijke realisatie van start met een prachtige oplevering in 2017. Een concept dat niet over één nacht ijs is gegaan, maar waarvan het resultaat helemaal aansluit bij wat de huidige bewoners voor ogen hadden. Een open concept rond een centrale patio. Het buitengevoel dat naar binnen toe wordt gezogen via verschillende zijden. In deze woning is er sprake van een warme leefsfeer waar het op ieder moment van de dag fijn vertoeven is.

Tekst: Nancy Philipsen
Foto’s: Philippe van Gelooven

 

‘UAU’ Collectiv
Kunstlaan 18b3 – 3500 Hasselt
t. 011 74 93 29
info@uaucollectiv.com – www.uaucollectiv.com