YDGArchitecten

YDGArchitecten

Fenomenale kijkdoos met zicht op het bos

 

Architect Yannick Degryse was al een tijdje op zoek naar een perceel bouwgrond waar hij zijn creativiteit en oog voor esthetiek en functionaliteit helemaal kon botvieren. Aan de rand van Tillegembos in Brugge vond hij wat hij zocht. Hij pootte er dan ook zijn droomhuis neer waar hij sinds een tweetal jaar woont met zijn gezin.

 

Sterke compositie van volumes

De architect zocht naar een specifiek perceel omdat hij zeker voldoende ruimte wou om een woning in de lengte te ontwerpen. Het perceel liet dit toe en gaf hem ook de mogelijkheid om te spelen met de oriëntatie van de woning die uiteindelijk zuidgericht werd. De ligging, dichtbij de stad en toch in een groene buurt, was een extra pluspunt. Om de impact op de bosrijke omgeving te beperken koos de architect ervoor om de woning volledig te onderkelderen. Zo vermeed hij een te groot volume aan bovengrondse bouwlagen en bovendien was het een slimme manier om er alle technische functies in onder te brengen. De kelderverdieping is opgevat als één lang volume en omvat een grote garage met een trap naar de tuin, een wasplaats, de technische berging en een voorraadberging. Een tussenhal doet dienst als speelruimte voor de kinderen en leidt via een open trap met zwevende treden naar de leefkeuken op het gelijkvloers. Doordat het gelijkvloers een meter boven het maaiveldniveau is geconcipieerd, is het mogelijk om daglicht binnen te trekken in de kelderomgeving via een lange raampartij op tuinniveau waardoor het contact met de bosomgeving ook hier behouden blijft. Hierdoor konden er ook enkele leeffuncties ondergebracht worden zoals de speelruimte en zelfs de master bedroom. Dit slaapgedeelte bestaat verder uit een dressing en een aanpalende badkamer. Aansluitend op de slaapkamer en badkamer ligt een loungeterras op kelderniveau aan de westzijde van de woning waardoor men er heel vaak geniet van een mooie, zachte avondzon die diep in deze ruimtes binnenvalt. Doordat het keldergedeelte zich niet helemaal ondergronds bevindt, lijkt het gelijkvloers aan de achterzijde als het ware gevat in een groot zwart frame dat boven de grond zweeft. De voorzijde van de woning werd bewust heel gesloten gehouden door een sterke compositie te maken met volumes en een soort ‘black box’ die er bovenuit torent. De gevel werd opgetrokken in een bruin-grijsgroene steen in dunbedmortel. “Door het specifieke formaat dat langer en platter is dan een traditionele gevelsteen, verlengt de gevel en draagt dit bij aan het horizontaal effect ervan”, verduidelijkt de architect. De kleurentint van de stenen matcht dan weer uitstekend met de bosomgeving. De ‘black box’ bestaat uit verticale zwart geoliede cederplanchetten in drie verschillende diktes en breedtes die afgewisseld worden met zwartgelakte aluminium latjes. Door deze variatie van verschillende formaten, krijgt dit volume een robuust, repetitief en verticaal karakter als contrast met het horizontaal effect van het gevelmetselwerk. Met deze subtiele look hint de architect opnieuw naar de bomen in het bos. Een lang smal raam in de voorgevel loopt door over de twee niveaus van de woning en eindigt in het bureaugedeelte op de verdieping.

Een explosie van licht

De inkomhal werd bewust redelijk smal en donker gehouden. Men vindt er de vestiaire, het gastentoilet en een zwart gelakte wenteltrap naar het bureaugedeelte. De intieme sfeer van de bescheiden inkomhal explodeert in een oase van licht wanneer men de leefruimte betreedt. Dubbelhoge ramen en verhoogde plafonds geven er een magistraal zicht op de tuin en de bosomgeving. Dit niveau werd opgevat als één open plek waar de ene ruimte overvloeit in de andere. Je schrijdt gemakkelijk van de zithoek en het salon door de eetplaats naar de open keuken en verder via de nachthal naar de slaapkamers van de kinderen. Aangezien de leefruimtes zich een meter boven de tuin bevinden, werd gekozen om een kleiner terras te voorzien op dit niveau. “Door dit inpandig terras tussen de leefruimte en de keuken te voegen, ontstaat toch een bepaalde zonering van de verschillende functies, maar blijft de openheid behouden waardoor interactie doorheen de ganse woning mogelijk is”, klinkt het. Een dakoversteek over de ganse lengte van de woning zorgt voor de nodige schaduw ter hoogte van de volledig beglaasde achtergevel en houdt mee het leefklimaat in de woning onder controle. Ook de extreem zonwerende beglazing draagt hieraan bij. “Doordat de dakoversteek volledig doorloopt in één lijn vormt het terras een soort buitenpatio en wordt het lengtegevoel van de woning niet onderbroken”, licht hij toe. “Bijkomend voordeel is dat het terras windvrij is waardoor er het al bij de eerste zonnestralen heerlijk vertoeven is”. De grote leefkeuken wordt onderbroken door de trapopening die omgeven is door een glazen balustrade. Deze opening is bewust wat breder gemaakt omdat ze een verbinding maakt met de speelruimte van de kinderen op de kelderverdieping. De keukenkasten werden vervaardigd in een zwartbruine fineer. Het werkblad in donker marmer, Tempory Brown, maakt het geheel af en zorgt voor een uiterst stijlvolle look.

Vervolgens sluit de nachthal aan op de keuken. Deze voltrekt zich parallel met de noordgevel en eindigt in een groot raam dat, door hoger boven het maaiveld te zitten, uitzicht geeft op de groene omgeving en de verder gelegen paardenweides. Dit raam is met een zwarte beglazing uitgevoerd om inkijk van buitenaf te vermijden, maar laat door zijn oriëntatie ook weer een heerlijke avondzon binnenvallen tot diep in de nachthal. De slaapkamers van de kinderen zijn gespiegeld en ontworpen volgens een type hotelkamer met een vestiairekast bij het binnenkomen van de kamers en het slaapgedeelte met uitzicht op de tuin. Elektrische screens die verzonken geplaatst zijn in het plafond houden er het daglicht buiten tijdens het slapen. Daartussenin bevindt zich een centrale badkamer waarvan de inloopdouche onder een koepel je het gevoel geeft dat je onder de blote hemel aan het douchen bent. Een spiegelwand boven het badmeubel in witte volkern en essen creëert er een extra ruimtegevoel.

 

Strakke lijnen en ruimtelijke zichtassen

De architect koos overal voor een gietvloer in een grijswitte tint. “Een volledig witte vloer zou niet aangenaam zijn in combinatie met de grote glaspartijen die zuidgeoriënteerd zijn”, legt hij uit. Dezelfde grijswitte tint komt ook terug in de terrastegels waardoor de connectie met de buitenruimtes permanent aanwezig is. In de ganse woning werd gekozen voor vloerverwarming die aangestuurd wordt door een geothermische warmtepomp waardoor, in combinatie met een PV-installatie en een ventilatiesysteem met warmterecuperatie, deze energiezuinige woning als een BEN-woning mag beschouwd worden. De ‘black box’ is het enige volume dat zich op de bovenverdieping bevindt. Door het inpandig terras op het gelijkvloers lijkt deze achtergevel van buitenaf teruggeduwd ten opzichte van de benedenverdieping en dat heeft de architect ook bewust zo gedaan. “Ik wou niet dat je in de tuin een drukkend gevoel van deze gevel zou ervaren”, vertelt hij. “Je ziet deze black box wel, maar hij overheerst niet”. Op deze manier was het ook mogelijk om een eetplaats met verhoogde plafonds en dubbelhoge ramen met zicht op het bos te ontwerpen. De black box doet dienst als bureau- en vergaderruimte waar de architect werkt en klanten ontvangt. Een glazen wand tussen de vergaderruimte en de vide boven de eetplaats biedt zicht op de leefruimte, maar kan afgesloten worden met lamellen voor wat meer privacy. Dat de architect hier helemaal zijn ding heeft kunnen doen, komt helemaal tot uiting in de stijl en de functionele vormgeving van de woning. “De dubbel hoge plafonds en grote glaspartijen om openheid te creëren, de leefruimtes die overvloeien naar buiten en een lang  horizontaal volume dat in contrast staat met de bosomgeving zijn zeker elementen die niet mochten ontbreken”, geeft hij aan. “Strakke lijnen en ruimtelijke zichtassen zorgen voor een optimale beleving van de woning. Verder wou ik de mooie locatie zoveel mogelijk integreren en betrekken in de woning waardoor er een constante relatie is tussen de buitenomgeving en de woning op zich”. Niet via een trap, maar in terraspodia die op elkaar aansluiten, bereikt men de tuin vanuit de leefruimtes. Om de architectuur met zijn strakke belijning nog beter tot zijn recht te laten komen, koos de architect voor een natuurlijke, organisch aangelegde tuin. Verschillende beukenwolken van hoog naar laag vormen een natuurlijke afrastering en creëren privacy rondom de woning. Andere boseigen planten zoals koningsvarens en hulstmassieven zorgen voor een georganiseerde natuurlijke beplanting. De grillige, jonge beuken komen mooi over op de zwarte voorgevel en zorgen voor een sfeer die perfect aardt in de bosomgeving. “Alle formaties zetten de woning in het groen en laten ons optimaal meegenieten van de seizoenswisselingen”, besluit Yannick.

Tekst: Sandra Wybo
Foto’s: YDGArchitecten & Nick Cannaerts

 

YDGArchitecten
Wittemolenstraat 20 – 8200 Sint-Michiels
t. 050 66 54 88
info@ydga.be – www.ydga.be