Wastiau & Co

Wastiau & Co

Heylen Warehouses Almelo: hyperfunctionele & architecturale meerwaarde

 

De nieuwe logistieke hotspot van Nederland ligt in Almelo. Want daar rijst een duurzame T-Port Logistics Campus van Heylen Warehouses naar een masterplan van architectenbureau Wastiau en een architecturaal concept van Architectenbureau Wil-Ma. Een gefaseerde ontwikkeling aan de rand van een natuurgebied, gebaseerd op schaalbaarheid en flexibiliteit. Fase één – een symbiose van ruim 65.000 m2 warehouses en kantoren – is ondertussen afgerond en getuigt van een unieke synergie op vlak van vormentaal, functionele planning en opmerkelijke architectuur met respect voor de (werk)omgeving.

 

Op zoek naar het DNA van de regio

Zeg niet zomaar ‘een site voor warehouses’. Hier leeft veel meer. De actuele realisatie is het resultaat van gedegen onderzoek en een weloverwogen future proof ontwerp. Een inplanting van nieuwe gebouwen in een omgeving gebeurt nooit zomaar. Er is enerzijds het landschap en anderzijds de functie van de gebouwen om rekening mee te houden. En helemaal interessant wordt het als je dieper en creatiever gaat graven, figuurlijk dan. Typisch Wil-Ma. Het team ging op zoek naar het DNA van de regio en verwerkte dit in het concept. “Twente heeft een rijke geschiedenis in de textiel”, vertellen architecten Marie Wastiau en W. Allen Zimmerman. “Alles van de schaapskuddes tot het weefgetouw komt rijkelijk voor in de Twentse historie. De basis van die textielnijverheid ligt in de kleine weefkamertjes in de Twentse boerderijen, die gewoonlijk uit één grote ruimte bestonden en bijgebouwen kregen. De gevels hebben altijd een magische betekenis gehad en droegen symbolen om bijvoorbeeld kwade geesten buiten te houden. De textielnijverheid en de boerderijtjes met hun bijzondere, lage vorm en massa’s symboliek vormden het hart of DNA van Twente. We vonden het meer dan waardevol om deze elementen te vertalen in de look en feel van Heylen Warehouses.”

 

Focus op human capital

Dit DNA is duidelijk zichtbaar in de gevels en het kantoorvolume. Het weefpatroon van vroeger domineert de industriële bardageplaten op de gevels van de magazijnen die veelal voor e-commerce (kleding en andere sectoren) gebruikt zullen worden. Door de verschillende patronen in de geprofileerde staalplaten krijg je een spel van licht en contrast telkens wanneer de zon erop schijnt. Hoogst opmerkelijk, allesbehalve saai. Zeker als je weet met hoeveel toewijding en oog voor detail de patronen vooraf zijn uitgetekend voor een maximaal resultaat, met een minimum aan snijverlies. Het is een kwestie van teruggeven aan het landschap. Het weefpatroon en de link naar de textielhistorie dragen daartoe bij, maar er is meer.  Want hoe kon Wil-Ma de oude boerderijstijl geïntegreerd krijgen in de ontwikkeling? Daarvoor bedachten de architecten de landschapsmezzanine, een kleinschalige tussenverdieping met kantoren als nieuwe boerderijen – weliswaar conform de moderne bouwrichtlijnen – en groene zones. Het zijn kleine ingrepen in een gigantisch magazijnverhaal, maar hierdoor krijgt het geheel veel meer uitstraling en komt er ook meer ruimte vrij op het terrein voor beplanting. Het is ook een kwestie van teruggeven aan de mens, door het creëren van een aangename werkomgeving. Of je nu binnen aan je bureau zit of buiten op terras, vanop de mezzanine heb je een heerlijk zicht. Het gevoel van ingesloten te zitten op een traditioneel industrieterrein is er niet bij. Zalig toch. De factor human capital staat trouwens altijd centraal bij de bouwprojecten van Wil-Ma en Wastiau & Co. De uitdaging bestaat er in om telkens weer een hyperfunctioneel economisch gebouw op te leveren mét architecturale en menselijke meerwaarde.

 

Building a beautiful box second life

Hyperfunctioneel en economisch dus, overgoten met een duurzaam sausje en een lange houdbaarheidsdatum… dat zijn de nieuwe warehouses en kantoren ten top. Het concept is volledig opgebouwd rond het principe van een zo ‘flexibel mogelijke logistieke doos’. Of in Wil-Ma termen: ‘building a beautiful box’. En daar zijn goede redenen voor. De logistieke campus ligt vlak aan de inland containerterminal Combi Terminal Twente (CTT), een strategische toplocatie die de groei van de activiteiten van Heylen Warehouses een flinke boost geeft. De magazijnen moeten snel en flexibel inzetbaar zijn voor huurders vandaag en in de toekomst. Bij het design ging dan ook flink wat aandacht naar het mogelijke ‘second life’ gehalte, naast een zo groot mogelijke bebouwingsgraad. Denk aan optimale overspanningen en volledig geprefabriceerde units die perfect passen binnen het verhaal van circulair bouwen en hergebruik. De duurzaamheid zit ‘m vooral in de materiaalkeuze – robuuste industriële materialen afgewisseld met het hout van de kantoorhuisjes op de mezzanine – en de plannen om zonnepanelen te plaatsen. De degelijkheid van de materialen maken een tweede leven van de units mogelijk, alsook het meegroeien van de magazijnen met de huurders.

 

Branding

De nieuwe Heylen warehouses zijn mooi vanuit elke hoek. Ze hebben een wow-effect, maar bovenal een ziel en filosofie die zowel functioneel als esthetisch een bijzonder gevoel oproepen. De architecten van Wil-Ma en Wastiau staan bekend om projecten die anders zijn dan de massa, om bouwwerken die de visuele identiteit van bedrijven ondersteunen. Zo draagt het team als het ware ook bij tot de branding van de opdrachtgever.

“We zijn ons bewust van de grootte van de gebouwen die we voor onze klanten neerzetten”, besluit Marie Wastiau. “Sowieso is er een impact op of ingreep in het landschap, maar waar mogelijk geven we zoveel mogelijk meerwaarde terug. In Almelo gebeurde dit door de integratie van het DNA van de regio, zoals de link met de textielindustrie en typische boerderijtjes, alsook de creatie van een mezzaninezone met de opvallende aanwezigheid van groenpartijen.”

Ook voor de tweede fase is Wil-Ma samen met Wastiau & Co aan zet. Hun mix van ervaring en creativiteit komt voor het vervolg van de ontwikkeling goed van pas. Een leuk weetje nog: Wastiau & Co voert de top-10 aan wat betreft de meeste commerciële opgeleverde vierkante meters van 2018 in Nederland. Op vlak van architectuur zit Heylen Warehouses dus goed met de huidige partners aan hun zijde. De totale campus zal uiteindelijk totaal zo’n 180.000 m2 logistiek vastgoed omvatten, met een verwachte werkgelegenheid voor ca. 1.000 mensen. Wordt vervolgd.

Tekst: Katrien De Vocht
Foto’s: Jeroen Verrecht

Wil-Ma
Berglaan 83 – 2230 Herselt
t.014 26 47 01
info@wil-ma.com – www.wil-ma.com

 

Wastiau & Co
Geneinde 221 – 2260 Westerlo
t.014 26 47 01
info@wastiau.be – www.wastiau.be