JUMA architects

JUMA architects

Zen in Sint-Martens-Latem

 

Mooie architectuur, een hoge mate van afwerking en een warme sfeer in zowel het interieur als het exterieur, dat is in het kort waar JUMA architects voor staat. Waarom zou je dat veranderen als je voor jezelf ontwerpt? Mathieu Luyens en Julie van De Keere deden het allerminst. Integendeel, zelfs de praktijk van hun architectenbureau dompelden ze mee onder in dat bad. Het resultaat is een knap staaltje van hedendaagse architectuur met fijn volumespel in een groene omgeving waar je meteen zen van wordt…

 

Bewuste woon-werkkeuze

JUMA architects zat voordien in een mooi art-decogebouw in hartje Gent. Dat was opgesplitst in drie appartementen. In het onderste was de praktijk ondergebracht en zij woonden in een duplex boven. Velen vinden het een nadeel om op dezelfde plaats te werken en te wonen, Mathieu en Julie daarentegen zien enkel voordelen. “In de eerste plaats kan je veel efficiënter werken en je verliest geen tijd in de file. De tijd die je normaal aan woon-werkverkeer verliest, kan je nu aan veel nuttigere zaken besteden zoals aan het gezin, sporten of andere vrije tijd. Bij onze zoektocht naar een nieuwe locatie was dit dus opnieuw een vereiste. Verder wilden we absoluut in een dorpskern wonen waar scholen en opvangmogelijkheden dichtbij zijn. Je kinderen te voet of met de fiets naar school kunnen brengen, vinden wij belangrijk. En wij kunnen op elk moment nog even verder werken, ook als ze thuis zijn. Het feit dat je je werk niet zou kunnen loslaten omdat het naast de deur is, daar hebben wij geen last van. Door aparte voordeuren te voorzien – ondanks een verbinding via de kelder – heb je toch het gevoel dat je de deur van je kantoor kan toetrekken na een werkdag.” In hun zoektocht naar een geschikt perceel dat aan alle wensen voldeed, kwam JUMA architects in Sint-Martens-Latem terecht. Daarmee keren ze deels terug naar de roots. “Julie is van hier afkomstig en voor mij is het de gulden middenweg tussen stad en dorp”, aldus Mathieu. “Sint-Martens-Latem heeft bovendien een bruisende dorpskern met veel winkels, veel restaurants en veel groen. Het is dus zeker geen ‘doods’ dorp.”

 

Eén langgerekt volume

Het uitverkoren perceel bracht wel wat uitdagingen met zich mee. Vooreerst is het in tweede bouwlijn gelegen wat veel mensen als een nadeel beschouwen en ook de oriëntatie is niet ideaal. Anderzijds is het wel heel diep, wat hen in het ontwerp mogelijkheden bood. “Wij houden van langgerekte volumes en door in tweede bouwlijn te liggen, konden we ons hier net omringen met weelderig groen en vinden we voldoende privacy. In ons ontwerp kozen we daarom bewust voor een langgerekt grondplan waarin bijna alle functies zijn opgenomen, inclusief kinderslaapkamers. Enkel onze kamer met dressing en badkamer bevindt zich op de verdieping. Door een glazen passerelle te ontwerpen tussen keuken en leefruimte, ontstaan bovendien patio’s die het groen van buiten naar binnen trekken.  Tegelijkertijd creëren ze variaties in tuinzichten die telkens weer verrassen. Dat zou je niet hebben met een plan in de breedte dat zich enkel naar de achtertuin richt.” De ontvangst gebeurt op een soort binnenplein dat je bereikt via een lange oprit. Daar grenzen drie volumes aan elkaar: de dubbele garage met houten gevelbekleding, het architectenkantoor met aparte toegang, bureau, vergaderzaal en uiteraard nog de woning zelf. Door de volumes in hoogte te variëren en te werken met diverse luifels, krijg je toch een heel leesbaar ontwerp. De gevelsteen zorgt voor eenheid in het buitenverhaal en werd ook in de tuinmuren en het zwembad doorgetrokken. In combinatie met de zwarte luifels en de houten passages krijg je een warm geheel dat opgaat in zijn groene omgeving.

 

Warm zichtbeton

De warme sfeer buiten vertaalt zich ook binnenin door een eenduidig en hoogwaardig materialenpakket: Travertin natuursteen, kasten in houtfineer en grote glaspartijen geven het betonplafond in plankenbekisting een warme uitstraling. Bruut en zacht gaan hand in hand. “We hebben geopteerd voor verschillende warme materialen die we combineerden met het betonnen plafond. Een in oorsprong ruw en koud materiaal krijgt zo een nieuwe dimensie die wij heel mooi en aangenaam vinden. Vandaar dat we die over de hele benedenverdieping hebben doorgetrokken. In de kinderkamers kiezen we voor een combinatie met gezellig en zacht tapijt. We hebben lang gedaan over de materiaalkeuze. Ontwerpen voor jezelf geeft enerzijds meer vrijheid maar anderzijds hebben we gemerkt dat er toch ook wat keuzestress bij komt kijken. Wij vinden namelijk veel zaken mooi maar je moet nu eenmaal keuzes maken. Waar we bij andere klanten soms rapper overtuigd zijn van een bepaalde stijl of richting, ging het dilemma hier over hoe speciaal of extreem we zouden gaan. Maar we zijn heel blij met de keuzes die we hebben gemaakt.” Vooral in de zithoek komt het plafond in plankenbesting tot zijn recht. Het toont karakter, zeker in combinatie met het eiken parket en het zwarte haardmeubel, bekleed met mortex. De schouw van deze haard torent hoog boven het dak uit. De overgedimensioneerde vorm zorgt ervoor dat het langgerekte volume toch ietwat wordt gebroken en het spel van de volumes aangehouden wordt. Helemaal op het einde van het benedenvolume, tegenover de kinderkamers met daar tussenin een gemeenschappelijke badkamer, is een bureau opgenomen met zicht op de achterkant van de tuin. De bestaande tuinberging werd deels afgebroken en opgesmukt door er enerzijds een sauna in te voorzien, door het een nieuw dak te geven en de schil zwart te verven waardoor die nog beter opgaat in de omgeving. Om die reden is ook gekozen voor zwart vouwbare ramen.

 

Sweet suite

Zoals gezegd vinden we op de bovenverdieping enkel de master bedroom met dressing en badkamer die als een soort aparte suite zijn ontworpen met tussen badkamer en slaapkamer in opnieuw een patio. De natuurstenen vloer gaat via de houten trap over in parket om in de badkamer uiteindelijk volledig gedomineerd te worden door mortex. Vloeren, wanden en zelfs een deel van de kasten en deuren kregen deze naadloze sprookjesachtige sfeerschepper aangemeten. In de douche wordt die gecombineerd met een zwart stalen raam. De kwaliteit van de materialen komt ook tot uiting in de fijne, ronde en vrijstaande badkuip in zwarte natuursteen centraal in de ruimte. Het plafond werd eveneens zwart geschilderd, net als in de keuken en inkomhal. Een gedurfde keuze die goed uitpakt en intimiteit schept. Dat wordt beneden ook in de hand gewerkt door de variërende hoogtes van de plafonds.

 

Eigen handgrepen

De detaillering in dit project scheert hoge toppen. De manier waarop materialen op elkaar aansluiten en elkaar versterken is opvallend. Boven de trap zien we bijvoorbeeld nog een herhaling van de ruwe betonnen plankenbekisting die mooi wordt opgevangen door strakke witte muren. In de tredes van de trap zelf schuilen mooie details. Ook de natuursteen wordt overal doorgetrokken, tot zelfs in het werkblad in de keuken en in de inkomhal waar het eindigt in een mooi meubel. In deze inkom verbergt de houten kastenwand verder een gastentoilet en vestiaire. Maar het toppunt van detaillering vinden we vooral in de handgrepen. Die werden door Mathieu en Julie zelf ontworpen. Zowel deurkrukken als handgrepen van schuifdeuren krijgen zo een unieke toets. Hout wordt gecombineerd met zwart metaal enerzijds en met messing en koper in het kantoor anderzijds. Deze collectie werd gerealiseerd door Maison Vervloet die ze vanaf 2020 op de markt brengt.

 

Groene oase

Het langgerekte ontwerp van JUMA architects werkt net zoals ze het bedoeld hadden. Van overal in de woning krijg je door de glazen passerelle aangename doorzichten op de groene omgeving. De zo gecreëerde patio’s brengen rust, zeker met de meerstammige boom die erin is opgenomen en die aan Japanse tuinen doet denken. In de andere patio die ontstaat krijg je een groter deel van de tuin te zien met het smaakvolle zwembad als orgelpunt. Door de omkadering ervan in dezelfde gevelsteen gaat die bijna als een vijver helemaal op in de natuur. Altijd leuk als een ontwerp werkt zoals betracht, zeker als het om een speciaal project als de eigen woning gaat. “Absoluut. Voor ons is het huis perfect. Het zijn materialen waar we van houden met een pallet dat mooi in evenwicht is. Het langgerekte grondplan met zijn patio’s die er precies voor zorgen dat het groen van buiten steeds weer naar binnen wordt gehaald, vinden we heel geslaagd. Hierdoor leven we als het ware in een oase van groen…”

Tekst: Sam Paret
Foto’s: Annick Vernimmen

 

JUMA architects
Hoge Heirweg 47b – 9830 Sint-Martens-Latem
t. 09 279 64 29
contact@jumaarchitects.com – www.jumaarchitects.com