PVL Architecten

PVL Architecten

Als binnen en buiten het ultiemste vakantiegevoel benaderen

 

De kust geeft veel mensen een instant vakantiegevoel. De bouwheer en zijn gezin vinden dat ook en zijn fervente liefhebbers van de zee. Ze komen er al jaren en voelen zich er goed thuis. Ze worstelden dan ook met een dilemma: ofwel een (te) duur appartement kopen dichtbij of aan zee, ofwel een stukje bouwgrond kopen, weliswaar iets verder van de zee, maar er dan wel een compacte vakantiewoning bouwen helemaal naar hun zin. Ze gingen te rade bij architect Pieter Popeye van PVL Architecten en legden hem de situatie voor. “Mijn antwoord lag al klaar voor de vraag eigenlijk werd gesteld”, zegt architect Pieter Popeye. “Ik groeide op in de nabije omgeving van de bouwgrond en kende alle voordelen van deze ligging. De charmante straatjes en de kleine gemeenschap die typisch zijn voor deze badplaats komen daar nog eens bovenop”. De bouwheer had de mogelijkheid om een stuk grond af te splitsen van een groter lot dat toebehoorde aan de aanpalende buur. Een perfecte oplossing, want zo konden ze eigenlijk precies bepalen hoe groot het stuk grond moest zijn om de gewenste woning te kunnen bouwen. Al vanaf dat moment had de architect een ontwerp in gedachten.“De zee is onmiskenbaar een trekpleister, maar je hoeft geen zicht op zee te hebben om er van te kunnen genieten”, vindt de architect. “Dat weten alle locals. De bouwheer en de kinderen beoefenen graag watersporten, genieten van een apero op het strand in de bijhorende beachbar en fietsen daarna via groene straatjes naar hun zon-georiënteerde woning om het avondritueel verder te zetten. Hoe mooi kan het leven zijn? Dat is dan ook de gedachte die we steeds voor ogen hielden bij het ontwerpen van deze woning”. Het werd dan ook geen woning om in te werken, maar een echte tweede thuis om in te leven en te genieten. Om die reden heeft de architect maximaal ingezet op sfeer en beleving waardoor je er meteen in een vakantiestemming bent.

 

Best of both worlds

Het driehoekig perceel is deels omgeven door hoge populieren en kijkt voor een stuk uit op de prachtig aangelegde tuin van de achterbuur. Aan de ene zijde heb je de straat en de andere lange zijde wordt geflankeerd door een paadje. Een gevoel van openheid, een zonovergoten terras en de familiale situatie waarbij de adolescente kinderen al eens wat privacy wensen, heeft er toe geleid dat het woonprogramma zich op de verdieping bevindt en de slaapkamers op het gelijkvloers. “We hebben de oefening gemaakt en de voor- en nadelen goed afgewogen”, legt de architect uit. “Door voor deze optie te kiezen heeft het gezin nu ‘the best of both worlds’. Ze hebben nog steeds een prachtig uitzicht op het omliggend groen en toch voldoende privacy.” Het nieuwbouwproject is dan ook een eengezinswoning geworden met drie slaapkamers en een gastenkamer op het gelijkvloers. De leefruimten werden geconcipieerd op de eerste verdieping. Buiten dit beschermd volume bevindt zich nog een garage die ook dienst doet als polyvalente ruimte, een fietsenberging en het sanitair bij het zwembad.De woning heeft een L-vorm met een stompe hoek. In de ene beuk nestelen de slaapkamers zich in het groen, dat al aanwezig was en ook behouden bleef. In de andere beuk kan de bouwheer ongestoord zijn hobby beoefenen in de polyvalente ruimte. Voorts zijn in dit deel de technieken, opbergruimte en het sanitair ondergebracht. Door middel van glazen puien die volledig kunnen openschuiven, vormt de hobbyruimte één geheel met de binnentuinzone. Het zwembad werd gesitueerd in de oksel van het gebouw zodat het de ganse dag, tot zonsondergang, baadt in het zonlicht. Bovendien is het helder blauwe water zichtbaar vanuit elke ruimte waardoor het zwembad heel sfeerbepalend is en het vakantiegevoel telkens opnieuw activeert. Hieraan is nog een overdekt avondterras gekoppeld waar de kinderen zich kunnen terugtrekken.

 

Zichtbeton met planken bekisting

“Atypisch misschien is dat we er voor gekozen hebben om drie van de vier slaapkamers niet te oriënteren naar de binnentuin, maar naar de buitenomgeving”, zegt Pieter Popeye. “Dat geeft een zeer leuke beleving aan de gang die toegang heeft tot de kamers”. De afwisseling tussen ruw en glad, koude en warme materialen typeert de woning zowel buiten als binnen. Een doorgedreven detaillering komt zowel terug in de stijl, als in de keuze van de materialen. “We trachten steeds te streven naar een tijdloze architectuur die enerzijds gebouwd is met duurzame en edele materialen en anderzijds helemaal voldoet aan het programma van de bouwheer”, legt Pieter Popeye uit. “Zo willen we maximaal tegemoet komen aan de beleving die de bouwheer voor ogen heeft”. De gelijkvloerse verdieping, die als het ware de sokkel van het gebouw vormt en de tuin en het zwembad omarmt, werd afgewerkt in zichtbeton met planken bekisting. Het volume met de leeffuncties en een bijkeuken, kwam er bovenop en is een combinatie van staal- en houtskeletbouw. Dankzij een uitgepuurde detaillering is dit volume niet alleen licht qua constructie, maar ook qua uitstraling. Deze vleugel is oost-west georiënteerd en geniet, mee door de strategisch geplaatste raamopening, van schitterende zichten zonder de privacy te schenden. Het terras dat zich boven de tweede vleugel bevindt ontvangt de zon van ’s morgens tot ’s avonds en wordt door een ritmisch doorgetrokken raam – dat als scherm functioneert – van de kille noorderwind gevrijwaard. Het schrijnwerk van de ramen werd overgedimensioneerd waardoor de screens naadloos weggewerkt werden in deze blokkadrering. Diezelfde zware blokkenstructuur werd doorgetrokken op het terras boven en het terras beneden. Oog voor detail ten top. Deze bovenste verdieping is afgewerkt met thermisch verbeterde houten planchetten met een open voeg. De breedte en de textuur van deze planchetten werd ook aangehouden in de op maat gemaakte bekisting voor de betonnen prefabmuren. Hetzelfde materiaal komt voorts nog terug in de voordeur, poorten en het volume dat de fietsenberging, de technieken, het zwembad en het buitentoilet herbergt.

 

Combinatie van ruw en glad, koud en warm

De architect koos ervoor om het beschermd volume te bundelen in een compact en geïsoleerd geheel en de onverwarmde functies onder een zeer eenvoudige structuur onder te brengen. De ruwbouw vormt hier tevens de afwerking. De thermische snede tussen beide delen wordt dan ook gevormd door een pure betonplaat. De robuuste onderbouw in beton, zowel qua buiten- als binnenafwerking, biedt weerstand aan een iets nonchalanter vakantiegedrag waar een beetje zand en een feestje meer of minder geen kwaad kan. Binnenin werd hetzelfde materialenpakket doorgetrokken in de gepolierde betonvloer, het parket en de met fineer afgewerkte binnen- en kastdeuren. Dit geeft de woning een eenvoudige en warme, maar toch uitgepuurde uitstraling. “Ook hier werden ruw en glad, koud en warm gecombineerd tot een schitterende mix waarin het leven centraal staat. Dit voel je in elke ruimte waar je binnenkomt”, beaamt de architect. De leefruimten bestaan uit een zithoek, een eetgedeelte en een open keuken. Via een doorloopkast is nog een praktische bijkeuken bereikbaar. De strakke belijning vormt een dynamisch contrast met vast meubilair en binnendeuren in hout die voor de warme accenten zorgen. “Het is een woning die zich ogenschijnlijk heel bescheiden opstelt, maar toch zorgt elke ruimte voor een heel verrassend beeld en een andere beleving waar elk gezinslid zich comfortabel bij voelt”, meent de architect. De tuin tenslotte werd beplant met streekeigen duinvegetatie, zodat er een eenvoudig te onderhouden duintuin zal ontstaan. In de voortuin bevonden zich al volgroeide bomen en struiken. Die werden waar nodig gesnoeid en zoveel mogelijk intact gehouden tijdens de bouwwerken. Het groen speelt dan ook een significante rol voor de beleving binnenin de woning. Het blindelings vertrouwen tussen de bouwheer en de architect en de goede interactie tussen beiden heeft ongetwijfeld geleid tot dit resultaat. “Vanaf het eerste ontwerp is de bouwheer ons gevolgd om tot een perfect resultaat te komen”, klinkt het. “Je moet een gezin goed kunnen lezen vooraleer je een woning voor hen kan maken. De bouwheer heeft ons uitgebreid zijn wensen meegedeeld en wij hebben dit vertaald in een goed concept. De klik was er meteen. Dit is dan ook zo’n opdracht waarvoor we het eigenlijk allemaal doen”.

 

Tekst: Sandra Wybo
Foto’s: Thierry Matsaert

 

PVL Architecten
Nieuwpoortsteenweg 84 A – 8670 Oostduinkerke
t. 058 51 48 15
info@pvlarchitecten.be – www.pvlarchitecten.be