Novalux

Novalux

In de wereld van verlichting is SLV intussen een bekende en gewaardeerde speler die al 18 jaar actief is in ons land. De overkoepelende SLV Lighting Group heeft echter verschillende merken in haar portefeuille. Via verschillende van haar groothandels merkten ze bij SLV dat ook steeds meer (interieur)architecten de weg naar de verlichting van SLV vonden. Om nog beter te kunnen inspelen op architecturale tendensen besloot de SLV Lighting Group om het gerenommeerd Italiaanse designmerk Novalux in de Belgische markt te lanceren. Dit sterke familiebedrijf uit Bologna is gespecialiseerd in innovatieve, op maat gemaakte en architecturale verlichting. Novalux werkt met verschillende modules die gemakkelijk aan elkaar geschakeld kunnen worden en laat dus semimaatwerk toe. Een goede match met het bestaande assortiment van SLV dus.

Dat was ook de firma Helbig niet ontgaan die voor haar vernieuwde kantoren in Ruddervoorde een beroep deed op Novalux voor de verlichting. Een connectie die niet geheel op toeval berustte. Margot Herbots, interieurarchitect en lichtadviseur voor Novalux: “De hoofdkantoren en showroom van SLV Belgium bevinden zich in Wommelgem maar om onze klanten uit Oost- en West-Vlaanderen veel fileleed te besparen, zochten en vonden we destijds een pop-up showroom. Zo kwamen we in Ruddervoorde terecht, boven de kantoren van Helbig. Toen zij hun kantoren een make-over gaven, wilden ze graag advies inzake verlichting. Met uitzondering van een pendel van SLV, hebben we het kantoor volledig met Novalux ingericht. Een leuke samenwerking die nog verder uitgebreid wordt want Helbig wil dat we voor hen ook hun showroom uitlichten. En dat zal met een derde merk van ons gebeuren, UNEX, dat vooral gespecialiseerd is in LED-profielen. Het toont nog maar eens de veelzijdigheid van de SLV Lighting Group.” Dat voor dit project vooral Novalux uit de bus kwam, is geen toeval. Het is de meest architecturale collectie van de groep die alles in huis heeft voor een projectmatige benadering zoals hier gewenst was. Gezien de bestaande kabelgoten al aanwezig waren, werd daar op verder gewerkt. “We hebben drie grote groepen gebruikt van Novalux: lijnverlichting boven de bureaus, cirkels en vierkanten boven de vergadertafels en richtbare spotjes als accentverlichting. Helbig wou heel graag strakke lijnverlichting boven de bureaus omdat dit architecturaal aansluit bij de industriële look en het lijnenspel van het plafond dat bestaat uit een ritme van lange profielen. De grote troef van onze ‘Lucky’ collectie lijnverlichting is dat de verschillende profielen aan elkaar kunnen worden gekoppeld en dat de driver in het toestel zelf zit. Zo kan je eigenlijk bijna eindeloos aan elkaar schakelen, tot 70 meter met één voedingskabel. De lengte van de bureaus hier, ongeveer 3 meter, was dus geen enkel probleem. Het is een heel dankbare collectie omdat het toelaat om elke architectuur te volgen.”

Boven de vergadertafels volgde de verlichting de compositie van het meubilair. De cirkel Halos boven de ronde vergadertafel, de P-30 Ready boven de vierkante tafels. “Bij de Halos pendel is gekozen voor verlichting die langs de binnenkant van de armatuur loopt en niet aan de onderkant. Hierdoor krijg je iets meer sfeer en intimiteit dan louter een functionele toepassing. Bij het P-30 Ready armatuur zit de driver in het toestel wat, zeker bij betonnen plafonds, geen problemen geeft om fijn te werken.”

De enige ruimte waar geen gebruik is gemaakt van Novalux maar van Fitu pendels van SLV, is bij het houten armatuur boven de eethoek. Daar was dan ook meer een cosy effect gewenst en daar is SLV geschikt voor. Dit project laat zien dat beide merken in één project gecombineerd kunnen worden en elkaar perfect aanvullen met SLV als meer decoratief element en Novalux als functioneel en architecturale verlichting.

 

SLV Belgium
Herentalsebaan 429 – 2160 Wommelgem
t. 03 385 30 08
info@slv.be – www.slv.be
info@novaluxlighting.be – www.novaluxlighting.be