Loveld

Loveld

Loveld met hoofdkantoor in Aalter is specialist en toonaangevend in prefab architectonisch beton. Het bedrijf dat dit jaar zijn 35ste verjaardag viert, verrees uit de as van de toenmalige betongigant Seghers door de afdeling zichtbeton verder uit te bouwen. Loveld was voor hoogbouwprojecten vooral actief in het buitenland, meer bepaald in de UK. Vincent Termote, project sales & development manager: “Het is veel meer dan de grijze variant waar we dan in eerste instantie aan denken. Ik verwijs graag naar architectonisch beton als de vrouwelijke versie, in die zin dat ze veel mooier maar ook duurder is. Relatief dan toch want waar dat nog geldt voor de aankoop moet je vooral het totaalplaatje zien. Wij hebben vanaf de engineering tot het transport alles in eigen beheer en kunnen de productie en kwaliteitscontrole in een perfecte productieomgeving uitvoeren waardoor er eigenlijk weinig fout kan gaan. Je krijgt dus een perfect betrouwbaar product op maat dat je meteen kan verwerken, je wint tijd in het bouwproces en het is heel duurzaam en onderhoudsvriendelijk. Als je de faalkosten meetelt van een klassieke werf, is het verschil dermate verwaarloosbaar dat prefab op een gegeven moment voor zich spreekt.”

Een andere troef van architectonisch beton is dat de mogelijkheden van dit ‘op maat gemaakte’ beton eindeloos zijn: het kan op basis van natuursteengranulaten die achteraf gestraald, gezuurd, gepolijst of glad afgewerkt worden. Ook mogelijk is een afwerking met ingestorte steenstrips en zelfs terracotta en keramisch materiaal of een ontwerp naar eigen wens op basis van structuurmatten. Het grote voordeel ten opzichte van de gladde, grijze versie zijn de gebruikte grondstoffen, namelijk natuursteengranulaten en -zand, wit cement en kleurstoffen. Deze grondstoffen zijn weliswaar duurder dan de klassieke grondstoffen bij grijs beton maar die zorgen er wel voor dat je niet alleen een egale kleur krijgt, architectonisch beton blijft daardoor ook kleurvast. En tot slot biedt architectonisch beton de mogelijkheid om gemakkelijk en grondig te reinigen en te herstellen na schade of vervuiling. “Mocht je gewoon grijs beton met een stoomreiniger willen behandelen, kom je op de laag met rolgrind waardoor je kleurverschil en plekken krijgt. Dat heb je met architectonisch beton niet omdat het die (na)behandeling, waarbij de oppervlakte cementhuid weggewerkt wordt, al heeft gekregen. Na het stralen of polijsten kom je immers al op die mooiere en kwalitatievere natuursteengranulatenlaag. Indien er schade is, kan je die behandeling gewoon herhalen en krijg je terug een gloednieuw en egaal uitzicht.” Dat architectonisch beton mooie resultaten oplevert, bewijzen enkele van de recentste projecten van Loveld. Zoals Sky District in Oostende en meer bepaald Sky Tower One, een woontoren met zonovergoten appartementen met een high-end afwerking en extra grote terrassen, die de nieuwe skyline van Oostende mee vorm zal geven. “Hier spreken we over een hoogglans gepolijste afwerking. Bijkomend voordeel dat hier naar voor komt is dat deze torens van ver mooie, egale monolithische gehelen zijn terwijl het voor een bewoner op zijn terras niet storend is omdat er naast witte ook lichtbruine granulaten werden verwerkt waardoor het van dichtbij niet saai maar warm en rustgevend overkomt. Bovendien zijn die granulaten afgestemd op de kleur van de raamkozijnen en daardoor gaat het nog beter op in het geheel.”

In Antwerpen was Loveld een belangrijke partner voor twee grote ontwikkelingen: The Residence is een exclusief nieuwbouwproject gelegen op ’t Nieuw Zuid in Antwerpen en Zuiderzicht omvat een nieuwe woontoren die ook deel uitmaakt van de ontwikkeling op Nieuw Zuid. “Opmerkelijk voor beide projecten is dat het architectonisch beton dat werd toegepast rondom zichtbaar is, dus met een alzijdige afwerking. Voor Zuiderzicht spreken we over een volledig wit exoskelet in gestraald beton, eigenlijk een kooi buiten een gevel. Bij The Residence werd voor een gepolijste afwerking gekozen. Dergelijke iconische gebouwen willen er over 20 jaar nog altijd spic en span uitzien, met deze kwalitatieve afwerking hebben ze die garantie. Ook het ziekenhuis AZ Sint Maarten in Mechelen en het nieuwe hoofdkantoor van BNP Paribas Fortis in Brussel met zijn 1250 unieke prefab-elementen zijn mooie referenties in eigen land.”

 

Brug Zuid 12 – 9880 Aalter
t. 09 325 86 60
www.loveld.com