Nadine Buol

Nadine Buol

Liège Office Center gaat in dialoog met station Luik-Guillemins van Santiago Calatrava

Op de hoek van de Guilleminsstraat en het gelijknamige plein ligt het nieuwe Liège Office Center. Het centrum wilde vooral in dialoog gaan met het nieuwe station. Om dat idee te benadrukken is het gebouw zo ontworpen dat het niet in dezelfde lijn ligt als de rest van de gebouwen in de straat. Een gedurfd standpunt, maar tegelijk een intelligente reflex voor een combinatie van gebouwen op een perceel van 4.653 m2. Zoals de naam al doet vermoeden, komen in het Liège Office Center vooral kantoren. Jean-Marie Leonard, oprichter van entertainment- en vastgoedgroep Ardent, zocht architecte Nadine Buol op wanneer ze juist een stedenbouwkundige prijs heeft gewonnen. Hij wou een plek creëren met een perfecte mobiliteit. Waar werknemers met de trein of fiets naartoe komen en waar ze méér vinden dan alleen maar kantoren.

Naast kantoorruimtes omvat het project nu dus ook appartementen, winkels, een hotel en 185 ondergrondse parkeerplaatsen. Zo is het aanbod rond het station compleet – met al een kinderdagverblijf en supermarkt. Het idee van Liège Office Center is daarom heel duidelijk: de winst van het project zit in het maken van de ideale situatie op die locatie. En natuurlijk draagt ook de compactheid van het project daaraan toe. Want hoe meer je op één locatie verzamelt, hoe minder je uitgeeft.

Om al die verschillende opties perfect naast én met elkaar te laten leven legt Nadine Buol uit dat het belangrijk was om de stilste plekken – hotel met 102 kamers en de twaalf appartementen – binnenin het blok te ontwerpen. De kantoren liggen aan de straatkant en kijken uit over het Guilleminsplein. Hier ligt ook de grote ingang van vijf op zes meter die je toegang geeft tot de binnentuin. Om dit project volledig te laten blenden met het knappe treinstation bestaat de hoek van het licht overhangende gebouw uit een reflecterende gevel. De hoek weerspiegelt de architectuur van Calatrava en vormt zo een opvallend geheel dat naar de toekomst kijkt.

Met een plek waar je voornamelijk kantoren vindt, bestond de kans dat het er ‘s avonds nogal doods zou zijn. Een valkuil waar Buol en Léonard niet wilden intrappen. Ze deden daarom een beroep op de Luikse urbanist en lichtspecialist Radiance 35. Zij creëerden speciaal een verlichting die verandert naargelang het uur van de dag. Dag, avond en nacht verlichten de gevels telkens op een andere manier. Ook in de binnentuin zorgt speciale verlichting voor extra veiligheid. Als je ‘s nacht het hotel binnenkomt, geraak je veilig tot aan de ingang. Het hotel zelf is ingericht door de eigenaar. Het thema? Strips. Een speels en informeel karakter dat contrasteert met de soberheid van de kantoren.

Dit project moest vanaf het begin voldoen aan de duurzame BREEAM-criteria. Het kantoorgedeelte is Very Good in vergelijking met de huidige BREEAM-vereisten – ook al voldoet het hotel aan dezelfde ecologische en technische criteria. De gebruikte materialen blijven traditioneel met prefabbeton, twintig centimeter dikke isolatie en parementblokken op beide kelderverdiepingen. Die stenen zijn bestand tegen de tand des tijds en tegen elke vorm van agressie. Het isolerende pleisterwerk tot slot geeft een finishing touch aan de gevels.

Steen, glas en pleister. De keuze voor de gevelmaterialen is opvallend minimalistisch. Maar het zorgt ook voor een visuele rust. De lichtreclames en andere storende elementen zullen er sowieso komen. En dus is het belangrijk dat de gevel subtiel blijft. Ook de herhaling van de ramen en een lichte decoratieve kleur op de gevels zorgen dat het gebouw makkelijk te lezen valt. Het is vooral qua gebruik van speciale technieken dat het project vooruitstrevend blijkt. Er is praktisch geen andere energiebron dan warmtepompen en bovendien staan er voor het sanitaire gedeelte regenwatertanks in de kelder. De BREEAM-criteria behaalden het project ook dankzij de elektrische terminals in de parkeergarage en de beveiligde stallingen en lockers voor de fietsen. Maar vergis je niet: wil je een BREAAM-gebouw ontwerpen, moet je ook keuzes maken. Hoewel nachtverlichting geen pluspunt is – denk aan lichtvervuiling, energieverbruik, insecten –, geeft het zeker een gevoel van veiligheid. Buol benadrukt dat het dan noodzakelijk is om keuzes te maken.

Nadine Buol ziet respect voor elkaar als de basis voor een geslaagd project. Ook het contact tussen Jean-Marie Leonard en de mensen die het vastgoed beheren, was altijd gedreven door respect. Zo kon het project rustig groeien. Het is bovendien de goeie samenwerking tussen Nadine Buol, aannemers, politiediensten en het openbaar vervoer die het mogelijk maakte om materialen te leveren in het hart van de stad. Sinds maart 2020 is na vijf jaar ontwikkeling, drie jaar vragen naar vergunningen en drie jaar realisatie alles klaar. Het gebouw is verhuurd en het rendement van de bewoners is uitstekend. Dit project is qua omvang een pak groter dan de bestaande gebouwen in de wijk. Toch waren er weinig tot geen negatieve reacties tijdens een rondvraag bij de inwoners van de stad. Een bewijs dat het nieuwe imago van deze plek in de stad lijkt te passen bij wat het grote publiek wil: een mooie, fijne, nieuwe wijk.

 

Tekst: Chantal Ernst
Foto’s: Nadine Buol & Nick Cannaerts

 

Nadine Buol
Avenue de Hony 5 – 4130 Esneux
t. 04 222 04 36
buol.nadine@skynet.be