Liefde voor hout

Liefde voor hout

Voor Habo, sinds 1980 gespecialiseerd in parket, kent het product nog weinig geheimen. Dankzij hun vakkennis en vakmanschap bouwden ze doorheen de jaren een uitstekende reputatie op bij professionele parketplaatsers, schrijnwerkers en interieurbouwers. Hun unieke combinatie van een uitgebreid vast gamma, maatwerk en grote voorraden laat hen toe om snel en flexibel in te spelen op de wensen van hun klant.

Het was de grootvader van de huidige zaakvoerders Katrien en Stefaan Luykx die destijds in 1955 startte met een ambachtelijke meubelmakerij en schrijnwerkerij. Toen de vraag naar massieve stijlmeubelen steeds verder afnam, besloot vader Jef zich begin jaren ‘80 te specialiseren in de productie van massief parket voornamelijk uit kwalitatieve Franse eik. Met succes. Sinds 2011 zetten ze ook in op meerlagig parket. Katrien: “Een bewuste keuze. Het massieve parket van Habo, de Classic Line, is 6 of 9 mm dik en wordt gelijmd en genageld op een ondervloer en meestal ter plaatse afgewerkt. Dit ambachtelijk en arbeidsintensief proces heeft zoals alle vakmanschap zijn prijs. De combinatie van houtsoorten, selecties, afmetingen en afwerkingen creëert een zeer brede waaier aan mogelijkheden in massief parket. Het is echter niet altijd mogelijk of wenselijk om ter plaatse te schuren en af te werken. Dan biedt een voorafgewerkt meerlagig parket de ideale oplossing. Onze Top Line is opgebouwd uit een massieve toplaag van 4 of 6 mm die verlijmd wordt op een multiplex drager. De plaatsing is daardoor een stuk makkelijker en sneller. Bovendien kunnen we ons meerlagig parket aanbieden in een uitgebreid pallet van afwerkingen. “

Habo staat erop zijn klanten snel, flexibel en op hun wensen te bedienen. Daarin slagen ze onder meer dankzij een aanzienlijke voorraad, zowel in brut hout als in afgewerkt parket. Grote projecten zoals recent de gerenoveerde grote concertzaal van Vooruit in Gent of het Crematorium Uitzicht in Kortrijk van de Portugese architect Souto de Moura konden ze daardoor binnenhalen. Stefaan: “Dankzij onze wortels als artisanale meubelmakers hebben wij nog steeds het vakmanschap en de liefde voor hout in huis om echt maatwerk te bieden… zeg maar de ‘kers op de taart’ van elke parketvloer. Naargelang de wensen van de klant kunnen we een unieke custom-made parketvloer produceren en daarbij passende traptreden, dorpels, tabletten, sierplinten, boorden, biezen en zelfs uitgewerkte convectorroosters.”

Die veelzijdigheid en hun vakkennis maakt hen een graag geziene partner. “Vaak vragen onze professionele partners ons om technisch advies, bijvoorbeeld bij het opmaken van een lastenboek. We stellen onze ervaring en productkennis met plezier ter beschikking van onze klanten. Dat willen we in de toekomst nog meer doen en daarbij ook in rechtstreeks contact met de architect. Er wordt van hen een brede algemene materialenkennis verwacht maar ze kunnen uiteraard niet alles weten. Die lacune willen wij voor hen graag opvullen. ”

De warmte van hout blijft een grote aantrekking uitoefenen op eindklanten. “De natuurlijke afwerkingen en kleuren scoren nog altijd het best. We zien daarbij nu veel keuzes voor patroonvloeren zoals visgraat en Hongaarse punt. De particuliere klant hecht ook steeds meer belang aan duurzaamheid. Een lokaal geproduceerde parketvloer die levenslang meegaat en meermaals geschuurd en afgewerkt kan worden is absoluut een ecologische keuze. Maatschappelijk verantwoord ondernemen zit ingebed in onze bedrijfscultuur. Dit gaat van PEFC-gecertificeerd hout tot investeringen in zonnepanelen en een gezonde ergonomie voor ons personeel. We geloven in duurzame relaties, of het nu gaat om onze medewerkers, klanten of leveranciers. Sinds dit jaar nemen we ook deel aan het Voka Charter Duurzaam Ondernemen. We zijn ervan overtuigd dat dit in de toekomst steeds belangrijker zal worden.”

 

 

Bosdel 41 – 3600 Genk
t. 089 62 32 60
info@habo.be – www.habo.be