Oud en nieuw nauwkeurig in kaart gebracht

Oud en nieuw nauwkeurig in kaart gebracht

Na een grondige make-over opent het nieuwe stadhuis van Roeselare zijn deuren in 2024. Oude en historisch waardevolle delen worden er gecombineerd met nieuwe vleugels in een moderne architectuur. Het wordt meteen ook het meest duurzame stadhuis van Vlaanderen, mede dankzij de keuze voor houtskeletbouw. Voor de nieuwbouwgedeeltes staan studiebureau Arcadis en B-Architecten in. De renovatie is in handen van Bressers Erfgoed. De verschillende partijen schakelden NX2 BV (voorheen N2 Kwadraat in) voor de 3D-opmetingen en de omzetting ervan in een BIM-model.

Voor dit omvangrijk project zette NX2 twee performante 3D-laserscanners van het type Faro Focus S 350 PLUS in. Zaakvoerder Nic Kerkhof: “Zowel het interieur als het exterieur van het stadhuis werd door ons opgemeten. Op moeilijk bereikbare plaatsen, zoals de daken, maakten we gebruik van een drone. Ook de ondergrondse parking, waarvan de kuip hergebruikt wordt in het nieuwe project, werd opgemeten. In totaal werd vanop 1.400 verschillende posities gescand”.

“De resultaten hiervan werden aan elkaar gelinkt en omgevormd tot één grote puntenwolk met behulp van specifieke software. Nadien zetten we alle meetgegevens om in een BIM-model waarmee de betrokken aannemers en andere bouwpartners aan de slag konden in wijdverbreide programma’s als Revit Autodesk en ArchiCad. We hebben alle point cloud data op ons eigen platform in de WebShare Cloud geplaatst, waardoor de gebruikers geen specifieke software of computerconfiguraties meer nodig hebben voor de verwerking ervan en waarmee ze onderling makkelijk de zware puntenwolkbestanden kunnen sharen. Nog sneller en efficiënter werken is moeilijk denkbaar. Een pluspunt van onze vaste 3D-scanners is dat ze tevens fungeren als GPS met een uiterst precieze lokalisatie van de scanpunten als resultaat. De SCAN to BIM output, een specialisatie van ons bedrijf, leidt steeds tot een accuraat en intelligent 3D BIM-model van de werkelijke as-built situatie en van de nieuw te bouwen constructies”, licht Nic Kerkhof toe.

Naast dit project is en was NX2 ook reeds actief voor andere, prestigieuze opdrachtgevers zoals b.v. Tractebel, het Jubelparkmuseum te Brussel, het nieuwe Plopsaland hotel, Regie der Gebouwen, enz… Vorig jaar scanden ze tot 6 verdiepingen diep de ondergrondse ventilatiegebouwen in van de Kennedytunnel. NX2 staat tevens in voor analysestudies door middel van point cloud data, er kunnen analyses worden uitgevoerd van de point cloud ten opzichte van een BIM model om op deze manier vroegtijdig bouwafwijkingen vast te stellen. Eveneens zijn oppervlaktestudies van vloeren, muren… mogelijk door middel van de point cloud data, hiervoor hebben wij gespecialiseerde software om deze analyses uit te voeren.

Het bedrijf van Nic Kerkhof, gevestigd in het West-Vlaamse Rollegem-Kapelle, wijzigde onlangs zijn naam van N2 Kwadraat naar NX2 BV. Vaste klanten waren echter reeds een tijd vertrouwd met de nieuwe benaming. De naamsverandering doet niets af van hun kernactiviteit. Deze blijft nog steeds: 3D-laserscannings en opmetingen voor BIM-modellen, CAD-projecten en analyse studies door middel van point cloud data. Hoewel ze steeds vaker in het buitenland actief zijn, konden ze met het nieuwe stadhuis van Roeselare hun professionaliteit en hun kunnen in eigen regio extra in de verf zetten.

 

Leliestraat 5
8880 Rollegem-Kapelle
t. 0478 49 41 14
info@nx2.be
www.nx2.be