Govaert & Vanhoutte Architects

Govaert & Vanhoutte Architects

Wie wel eens op de E403 rijdt, zal het niet ontgaan zijn: ter hoogte van afslag 6 pronkt sinds anderhalf jaar een nieuwe iconische kantoortoren. Het impressionante gebouw van vijftig meter hoog vormt het kroonjuweel van Skyline Park, de hypermoderne bedrijfscampus van Skyline Communications. Het bedrijf uit Izegem is wereldwijd marktleider op het gebied van geavanceerde netwerkbeheersoftware en kent de laatste jaren een enorme groei. Om daaraan tegemoet te komen verhuisde het in 2015 naar een gloednieuwe hoofdzetel met internationale allure. Het gebouw, ontworpen door Govaert & Vanhoutte Architects, kenmerkt zich door een zwevende glasgevel met een uitkraging van bijna acht meter. Een huzarenstukje, dat het Brugse architectenbureau enkele jaren later mocht overdoen bij de bouw van een tweede kantoorgebouw, iets verderop de site.

Ook het resultaat van dat nieuwe gebouw is bijzonder. Architecturaal sluit het perfect aan bij het eerder gerealiseerde hoofdkwartier, alleen heeft het een veel verticaler accent gekregen. De toren klimt vijftig meter de lucht in, waardoor hij een zichtbaar herkenningspunt vormt voor de wijde omgeving. Opmerkelijk daarbij is dat elk perspectief op het gebouw een ander beeld geeft. Elke gevel is visueel anders, vergelijkbaar met de hoofdzetel. De noord- en westzijde zijn relatief neutraal. Glas zorgt daar voor een vrij zicht en heel open gevoel. Op een heldere dag kan je binnen zelfs de zee zien. De oostgevel daarentegen is zo goed als volledig gesloten, op de bovenste twee verdiepingen na. Hij is bekleed met een zichtbetonwand die een bijzondere tactiliteit krijgt door de zichtbaar houten bekisting. “Het beton is ter plaatse gestort. Eigenlijk zou je beelden moeten zien van de ruwbouw. De gebruikte stellingen vormden bijna een gebouw op zich”, vertelt zaakvoerder-architect Damiaan Vanhoutte. De zuidgevel is deels gesloten, deels voorzien van lamellen in glad zichtbeton. “De lamellen doen in de eerste plaats dienst als natuurlijke zonnewering. Daarnaast hebben ze uiteraard een grote architecturale kwaliteit en zorgen ze er mee voor dat het gebouw een zekere abstractie krijgt. Het interessante is bovendien wat er achter de lamellenstructuur gebeurt. Als je dichterbij het gebouw komt, merk je dat er van alles beweegt. Zo creëren inspringende ramen extra terrassen, gekoppeld aan de brandtrappen, wat een aparte dynamiek teweegbrengt in het gevelbeeld.”

 

De toren telt elf bouwlagen, steunend op een zes meter hoge gelijkvloerse verdieping. Die is deels teruggetrokken ten opzichte van de straat, waardoor een overdekte inkom ontstaat, begrensd door betonnen zuilen en een lange waterpartij. Wat overblijft is een glazen box die het gebouw een subtiel zwevend effect verleent. “De toren steunt als het ware op een holle sokkel”, legt Damiaan Vanhoutte uit. “Je loopt tussen de pilaren tot aan de glazen doos, waar zich de inkomhal en receptie bevinden. De waterpartij flankeert het volume, wat een zachte toets geeft aan de ruwe betonnen inkomzone.”

Op de tweede en derde verdieping is er een businesscenter ingericht, waar ondernemers, kleine bedrijven en startups terecht kunnen. Op de niveaus daarboven bevinden zich vaste plateaus die zowel ingenomen worden door de werknemers als door huurders. “Skyline Communications wil niet enkel voor de eigen werknemers meerwaarde creëren, maar ook voor bedrijven uit de wijde omgeving. Verschillende werkplekken en kantoren worden verhuurd om startende technologiebedrijven te ondersteunen. Die gedachte vertaalt zich in een grote flexibiliteit: elke verdieping kan volledig opengemaakt of samengevoegd worden, naargelang van de bezetting. Door in te zetten op coworking, participatie en kennisdeling wil Skyline de toon zetten van een nieuwe, moderne manier van werken. Daarbij komt ook dat er veel aandacht uitgaat naar ontspanning. Werken en leven ontmoeten elkaar. Zo is er binnen een fitnessruimte voorzien en een omnisportveld met looppiste aangelegd tussen de gebouwen. De gebouwen floreren als het ware in een groot landschapspark waar ook de lokale gemeenschap van mag meegenieten.”

De kantoortoren is bijna energieneutraal. Zo liggen er een tweehonderdtal zonnepanelen op het dak, is er ter hoogte van de zuidelijke gevel gekozen voor dikkere beglazing en wordt er gebruik gemaakt van ledverlichting op basis van bewegings- en lichtsensoren. Daarnaast zijn er een zeventigtal diepteboringen gebeurd. “Er wordt onder andere gewerkt met geothermie, waarbij aan de hand van een warmtepomp energie aan de grond wordt onttrokken om het gebouw van warmte en koeling te voorzien”, aldus Damiaan Vanhoutte. “We hebben in dat opzicht ook gekozen voor koelbalken, geïntegreerd in de akoestische plafonds. In een kantoorgebouw is veeleer afkoeling nodig dan wel verwarming.”

De bovenste twee verdiepingen zijn de spreekwoordelijke kers op de taart. Het gebouw wordt bekroond door een dubbele multifunctionele eventruimte op veertig meter hoogte. Vandaar heb je een adembenemend uitzicht over de wijde omgeving. Een ervaring die nog versterkt wordt als je op het overkapt hoekterras staat. De eventspace is voorbehouden voor exclusieve bedrijfsevenementen, opleidingen, workshops, productlanceringen, persvoorstellingen en congressen. Niet alleen het uitzicht draagt bij tot de beleving van de ruimtes. Hoogtechnologische audiovisuele apparatuur, een skytheater, volledig aangeklede bars en lounges: nagenoeg alles is aanwezig. Bovendien zorgen verschillende vides dat de twee verdiepingen constant in contact staan met elkaar. Het onderste niveau is daarbij iets grootschaliger, terwijl het hoogste wat intiemer aanvoelt. Donkere plafonds, lamellenwanden en andere houtaccenten zorgen voor een meer geborgen sfeer. “De locatie, openheid en uitstraling van de eventruimte zorgen voor een ongelofelijke belevingswaarde”, aldus Damiaan Vanhoutte. “Gezien de oriëntatie zie je hier ’s avonds de zon ondergaan. Het terras is een echt kijkplatform op Izegem en omstreken.”

Tekst: Bart De Maesschalck
Foto’s: Tim Van de Velde

 

Govaert & Vanhoutte Architects
Oude Sint Annadreef 88-90 – 8200 Sint-Andries Brugge
t. 050 38 88 22
info@govaert-vanhoutte.be – www.govaert-vanhoutte.be