Klou Architecten

Klou Architecten

Een oud hoekpand in het centrum van Roeselare kon gedurende een aantal jaren op weinig bijval rekenen. Meer zelfs, het werd als opgegeven terrein beschouwd en dit op een nochtans unieke locatie in de stad. Projectontwikkeling kon er niet, onder andere door het gebrek aan parkeergelegenheid en nuttige oppervlakte. Het perceel was immers amper 150 m2 groot. Een koppel veertigers hadden wel oog voor de leuke locatie, maar ze zagen ook niet meteen het potentieel. Ze gingen dan ook te rade bij Thijs Mertens en Jeroen Vantieghem van Klou Architecten voor het bouwen van een nieuwe eengezinswoning. Hun vraag aan het architectenteam werd dan ook meteen heel concreet: een leuke hedendaagse woning ontwerpen die het idee van een standaardwoning overschrijdt. Licht, ruimtelijkheid en geborgenheid binnen een drukke stadsomgeving waren de kernbegrippen waarmee het architectenteam aan de slag ging. Maximale bebouwing van het perceel was hierbij een absolute must. De architecten opteerden voor een 70% bebouwing van het perceel zodat er toch een deel patiotuin kon voorzien worden en wat groen naar binnen kon getrokken worden. Er werd wel beslist om drie volwaardige verdiepingen te creëren. Het uitgangspunt was een massieve sokkel in baksteen om de woning zoveel mogelijk van de stadsomgeving te onttrekken.

Bouwuitkragingen om extra ruimte te creëren
De grenzen en bouwvoorschriften werden tijdens het ontwerpproces voortdurend tot een maximum gedreven. Letterlijk. Enkele bouwuitkragingen op de eerste en tweede verdieping waren noodzakelijk om zo voldoende ruimte te creëren. Om het massief geheel extra te bevestigen werden in de sokkel op de gelijkvloerse verdieping enkel twee openingen toegelaten: een schuifpoort met toegang tot de patio en de inkom. Voor die laatste werd als het ware een hap genomen uit de sokkel waardoor een overdekte inkomzone ontstond. In deze inham werd een drie vierkante meter aan het openbaar domein semi publiek geschonken. “Dat maakt het inkomgebeuren een stuk aangenamer”, vult Jeroen aan. “Je ontvangt je gasten weg van de stoep en de ervaring van het gebouw laat je starten op eigen terrein en niet op straat”.De massieve sokkel werd opgetrokken in ‘Archipolis Frost’ baksteen van Wienerberger. De eerder luchtige bekroning in witte buitenpleisterafwerking zorgt voor een lichthartig en verrassend geheel en werd meteen goed onthaald door het bouwkoppel. “We wilden het nieuwe hoekpand zeker niet extra belasten door zware donkere materialen”, meent Thijs. “Hierdoor zou de aandacht van de vorm afgeleid worden en dat was hier net niet de bedoeling”. Daarnaast zorgt het gebruik van deze pure, zuivere materialen enerzijds voor een rustige, maar toch interessante architectuur en anderzijds was dit ook een interessante keuze voor het bouwbudget.

Heerlijke buitenpatio afgeschermd van de stadsomgeving
Een leuke buitenpatio van zestig vierkante meter, gehuld in de middagzon en omheind door een tuinmuur, die ook akoestisch zijn nut heeft, leek in eerste instantie ondenkbaar voor de bouwheer. Maar dat was buiten het out of the box denken van het architectenduo gerekend. Zij vonden dit echter een essentieel onderdeel van hun ontwerp: een buitenruimte op de gelijkvloerse verdieping en het niet volledig overbouwen van het bouwperceel. De zitput buiten creëert openheid, maar geeft toch een cocoongevoel waardoor je bijna vergeet dat je midden het centrum van de stad zit. De tuin is zuidwest georiënteerd en deels overdekt. De combinatie van baksteen, grijze polybeton en witte crepi zorgt voor een specifieke beleving en geeft extra cachet aan de stadstuin. Voor het programma waren de enige eisen van het bouwkoppel dat er twee slaapkamers en evenveel badkamers moesten aanwezig zijn. Voor de verdere invulling gaven ze Klou Architecten carte blanche. “Het gewenste programma en de maximale inpasbaarheid hebben we constant aan elkaar afgetoetst”, klinkt het. Door te kiezen voor een centrale vide boven de zithoek en een asymmetrische open ruimte boven het keukeneiland maakten de architecten de nuttige bewoonbare oppervlakte een pak kleiner. Deze ingreep werd echter ruimschoots gecompenseerd in ruimtelijkheid, leefbaarheid, doorzichten en dialoog tussen de verschillende verdiepingen. Zo heb je in de leefruimte beneden volop interactie met de eerste verdieping waar een bureaugedeelte werd ingericht. Hier werd ook een logeerkamer voorzien met bijhorende gastenbadkamer.

Pure materialen voor binnen en buiten
Op de derde verdieping bevindt zich de masterbedroom. Deze werd opgevat als een (hotel)suite met aansluitend de badkamer en dressingruimte. De koepels boven het bad trekken extra licht binnen en geven een leuke dynamiek aan de ruimte. De witte aluminium spijlen aan de trap creëren verticaliteit en benadrukken er nogmaals de ruimtelijkheid. In de gevel zorgen dezelfde witte spijlen voor homogeniteit en een speels accent. De verschillende verdiepingen zijn te bereiken met een trap, maar onder het mom van ‘levenslang wonen’ werd ook een huislift ingepast. Ook binnen werd gekozen voor pure materialen zoals parket en polybeton die perfect blenden met het hoofdzakelijk witte interieur. De strakke belijning van buiten vinden we ook binnen terug. Het daglicht speelt rondom de volledige woning. De ochtendzon komt bijvoorbeeld binnen via het hoekraam op de bovenste verdieping en reikt tot diep in de zithoek op het gelijkvloers. Op de eerste verdieping laat een terras je volop genieten van de avondzon en je hebt er een leuk uitzicht op de parktuin van de overburen. De keuken en de eethoek aan de achterzijde van de woning profiteren maximaal van het licht dat binnenkomt via de binnentuin.

BEN-woning
Daarnaast maakten de architecten een gedetailleerde lichtstudie. Er werd gekozen voor duurzame Ledverlichting die op strategische plaatsen werd uitgewerkt. Zo werd rekening gehouden met een sfeervolle avondbeleving waardoor de woning op een aantrekkelijke manier oplicht in het straatbeeld en zo een leuke meerwaarde creëert voor de omgeving.De woning is een BEN woning. “Door in te zetten op dikkere isolatie, zonwerende beglazing, passieve zonwering waardoor screens overbodig zijn en een goede luchtdichtheid is dit een realisatie waar wij als architecten en het bouwkoppel des te meer trots kunnen op zijn”, zegt Jeroen. “Bovendien wordt de woning verwarmd op een laag regime via vloerverwarming, is er een vraaggestuurde ventilatie met een D-systeem aanwezig en werden de nodige zonnepanelen voorzien”. Dit hernieuwbouwproject in het centrum van Roeselare is dan ook een mooi voorbeeld van hoe men een complex hoekperceel nieuw leven kan inblazen met een verrassende en doordachte architectuur. Klou Architecten maakte een perfecte afweging tussen architectuur en de stadsomgeving. Hun zoektocht naar een frisse en nieuwe invulling van het hoekpand en het spelen met licht en zicht werd ruimschoots beloond met een uniek resultaat waar ook de centrumomgeving van meeprofiteert. Niet alleen betekent de woning een heuse opwaardering van het stadszicht, maar kreeg dat laatste ook een tijdloos en ongezien gebouw als eyecatcher.

Tekst: Sandra Wybo
Foto’s: Annick Vernimmen

 

 

Klou architecten
Stationsdreef 115 ı 8800 Roeselare
t. 051 81 34 07
www. klou.be