BAEB

BAEB

Wat doe je als je initieel start met een moeilijk terrein? Bijvoorbeeld een onsamenhangend stuk grond met een autodepot, een studentenhuis en onbebouwde ruimtes geklemd tussen bruggen en spoorlijnen. Wel, architectenbureau BAEB maakt er een strategische plek van aan één van de invalswegen van de stad Namen en ontwierp 6.000 m2 kantoorruimte verdeeld over zeven verdiepingen. Het verhaal van een in meer dan één opzicht atypisch stukje architectuur.

Omgekeerde benadering
Ook al kocht bouwpromotor Artone aangrenzende stukken grond om het terrein uit te breiden, dan nog bleef alles moeilijk toegankelijk. Architect Emmanuel Bouffioux van BAEB werkte daarom omgekeerd: eerste tekende hij het benodigde volume voor de kantoorruimte. Daarna begon hij stukken weg te gommen om tot de specifieke vorm te komen. Volgens de architect is het een aanpak die je kan vergelijken met die van een beeldhouwer: je vertrekt van een stuk steen en je holt het uit tot een bepaald object. Het voordeel van die omgekeerde manier van werken, is dat je vanuit verschillende hoeken een ander gebouw ziet. Soms verticaal, soms horizontaal, soms lang… het gebouw verrast constant.

Meer prefab, makkelijke uitvoering
Een grond die pal tussen bruggen en spoorlijnen ligt, vraagt om extra denkwerk. Want kranen kan je niet zomaar plaatsen. En materiaal kan je niet gelijk waar neerzetten. Bovendien bevond de toegangsweg tot het terrein zich in de kleinste straat. Niet de ideale plek om veel volk te laten passeren of veel werk te verrichten. Daarom zocht het architectenbureau naar een eenvoudig bouwsysteem: prefab. De aannemers bouwden de kolombalken in het atelier en zetten het op de werf in elkaar, samen met de kanaalplaatvloeren. En voor de aluminium gevels volgden ze dezelfde aanpak.

Contextuele architectuur
Je hebt het al begrepen: in dit project is het vooral de context die het gebouw maakt. Het ontwerpproces vloeide voort uit de ligging en moeilijkheid van het terrein. Zo was er ook een akoestisch vraagstuk: de naburige treinsporen zorgden voor vibraties. En ook de strategische ligging tot het Naamse stadscentrum was een uitdaging. Beide elementen gaven het project een zekere omvang. Het architectenbureau BAEB zocht daarna naar een manier om dat volume aan te kleden. Over de binneninrichting lag het bureau niet wakker. Die was in handen van een ander architectenbureau. BAEB-kantoor leverde daardoor een soort van lege architectuur op die je kan inrichten zoals je wil. Zeker omdat het gebouw ontworpen is om door één of meerdere gebruikers per verdieping te laten bezetten. Daardoor is het gebouw ook volledig modulair ontworpen met toekomstige kopers in het achterhoofd. De indeling is dan ook flexibel: drie centrale liften en een trap in elke hal om naar de kantoorruimte te gaan. Per verdieping of halve verdieping kunnen de eigenaars dus meerdere huurders toelaten. Een makkelijke uitdaging gezien de uitstekende liggen vlakbij de stad én het openbaar vervoer.

Energiezuinig met groen dak en hedendaagse kantoortechnieken
Vanaf de citadel van Namen heb je een goed zicht op het kantoorgebouw. De stad wilde dan ook geen zichtbare technieken op het dak die het uitzicht konden verstoren. Alle ventilatie, boilers en koeltechnieken zitten dus in de kelder. Voor het dak viel de keuze op een visueel aantrekkelijker groendak. BAEB heeft altijd al een circulaire visie op architectuur gehad. Daarom gaf het bureau ook deze keer de voorkeur aan een modulair ontwerp met een focus op kolombalken en duurzaamheid. Om dat laatste doel te bereiken, zette het alle gebruikte materialen uit op een tijdlijn. Natuurlijk vind je ook de meest hedendaagse kantoortechnieken terug in het gebouw: ventilatie in het hele gebouw – met dubbele stroming en warmterecuperatie –, klimaatplafonds die het gebouw verwarmen of afkoelen én zonwering op de zuidelijke gevel. Alle elektrische bekabeling zit verstopt onder valse vloeren.

Esthetiek die aan meerdere eisen voldoet
Gezien de locatie van het gebouw – en ook ondanks de vele criteria – is het quasi zeker dat het gebouw succesvol zal zijn. In stedelijke gebieden zien mensen treinstations als een voorrecht. De bijzondere esthetiek van het gebouw benadrukt bovendien het begin van het Naamse stadscentrum. Of beter: de start van een gloednieuwe gemengde wijk waar binnenkort kantoren, studentenkoten, hotels, winkel en appartementen in perfecte harmonie leven.

Tekst: Bart De Maesschalck
Foto’s: George De Kinder
BAEB
Rue de Koninck 40 bus 6 ı 1080 Brussel
t. 02 376 06 10
www.baeb.eu