BINST ARCHITECTS

BINST ARCHITECTS

Inmiddels is het bijna 20 jaar geleden dat het hoofdkwartier van Renson het levenslicht zag langs de E17 in Waregem. Een opmerkelijk gebouw, gekenmerkt door een sobere horizontale architectuur, destijds ontworpen door wijlen Jo Crepain. Twee decennia later heeft Renson daar een tweede vesting aan toegevoegd voor zijn outdoor-afdeling, 15 km verderop langs diezelfde autosnelweg. Het ontwerp is niet toevallig van BINST ARCHITECTS, dat in 2013 ook al het experience center EXIT 5 uitwerkte voor de firma. CEO Luc Binst is de toenmalige partner van Crepain, waardoor de samenwerking een logisch vervolg is. Het resultaat is alleszins opnieuw een duizelingwekkend staaltje architectuur. Het gebouw is opgevat als een langgerekt paviljoen dat is opgetild boven het maaiveld en zo lijkt uit te stijgen boven de autosnelweg. Wie er voorbijrijdt kan niet anders dan met grote ogen opkijken. ‘Het gebouw bevindt zich op een belangrijke zichtlocatie aan de afrit Nazareth en is daardoor een oriënteringspunt geworden in het landschap’, vertelt Luc Binst. ‘Voor een onderneming heeft dat een enorme PR-waarde. Wat we hier laten zien is hoe architectuur en de bedrijfswereld elkaar kunnen omarmen en versterken. Dit gebouw representeert de ambitie en zin voor innovatie van Renson. Het krijgt zo een hefboomfunctie om meer naambekendheid en aanzien te geven aan het bedrijf.’

Tuinpaviljoen en billboard
Renson is bekend als fabrikant van zonwering, ventilatie en terrasoverkappingen. Die eerste twee blijft het in Waregem produceren. De fabricage van terrasoverkappingen is inmiddels verhuisd naar de nieuwe ‘Outdoor living’-site. Daar is naast productiehallen en kantoren ook plaats gemaakt voor een gigantische showroom. Die kreeg de naam NOA en is opgevat als een heus belevingscentrum. Producten van Renson staan er naast die van een dertigtal internationale high-end partners met dezelfde voeling voor design en innovatie. Er worden verschillende scènes gecreëerd, die alle facetten van het buitenleven samenbrengen in een nooit geziene totaalervaring. Het is die gedachte die ook overvloeit in het architecturale ontwerp. Alle functies zijn als een lineair geheel aan elkaar geschakeld tot een indrukwekkend tuinpaviljoen van 380 m lang. Daarbij valt niet enkel de lichte, horizontale architectuur op. In de gevel zijn zowel eigen gevelelementen van Renson als natuurelementen verwerkt die verwijzen naar wat er achter de façade gebeurt. ‘Het gebouw is volledig geconcipieerd vanuit de outdoor experience-beleving’, vertelt Luc Binst. ‘Kantoren, productie en showroom zijn geïntegreerd in een paviljoengevel die accentueert wat er achterliggend wordt getoond, verkocht en geproduceerd. Je kan het complex zien als een billboard van materialen die vorm en expressie geven aan de architectuur. Het bestaat uit een ketting van fragmenten die interessante composities vormen en finaal uitmonden in de showroom op de kop van het gebouw aan de kant van Kortrijk.’

Vijf gevelvlakken
De 380 meter lange en acht meter hoge paviljoengevel is ogenschijnlijk opgedeeld in vijf vlakken. Elk gevelveld heeft een eigen materialisatie gekregen. Het orgelpunt vormen de showroom en kantoren, die zich bevinden aan de kant van Kortrijk. Daar zijn aardkleurige, mobiele loggia-panelen geplaatst die kunnen verschuiven, waardoor er een spel ontstaat van reflectie en transparantie. ‘Het gevelveld krijgt telkens een andere expressie, afhankelijk van hoe de panelen gedraaid zijn en de invloed van het licht en het weer’, verduidelijkt Luc Binst. ‘Dat idee speelt eigenlijk in alle opzichten. We hebben gekozen voor een erg tactiele en dynamische gevel die constant in beweging lijkt.’ Op de loggia-panelen sluit een golvende gevel aan die bestaat uit alternerende, koperkleurige tubes. Ook die krijgt op verschillende momenten van de dag een andere effect door de lichtinval. Daarnaast bevindt zich een groengevel. Elke plant is zorgvuldig uitgekozen in functie van de seizoenen, zodat er op elk moment van het jaar wel iets in bloei staat. Houten stammen, afkomstig van Douglas-dennen en speciaal verzaagd en bewerkt, vormen het vierde gevelvlak en gaan over in messingkleurige vouwpanelen. Zij vormen het sluitstuk aan de kant van Antwerpen en knipogen ostentatief naar de kleur van de loggia-panelen aan het andere uiterste van het gebouw. De totaalcompositie is de perfecte vertaling van het outdoor livingconcept, waarbij de focus van de binnen-buiten beleving voor 100% ligt op puur natuurlijke elementen.

Integratie parktuin
Binnen is de natuurlijke sfeer gewoon doorgetrokken. ‘Architectuur, landschap en interieur vormen één verhaal’, legt projectarchitect Edwin Remmerie uit. ‘Er is gekozen voor een sober, vrij neutraal materiaal- en kleurenpalet dat toch voldoende warmte uitstraalt: hout, groen en donkerbruin tapijt, gepolijst beton, gefumeerd glas, hier en daar een messing accent. Bovendien wordt ook de eigen expertise van Renson in de verf gezet. Elementen zoals het ventilatiesysteem en terrasoverkappingen zijn stuk voor stuk ontworpen, geëngineerd en geproduceerd door de firma zelf. Op die manier komen ook technologische innovatie en architectuur heel dicht tot elkaar.’ Het gebouw staat in een uitgestrekte parktuin die is opgetild tot op het niveau van de snelweg. Daarop is het paviljoen geplaatst. Via een slingerende inrit doorheen het groen bereik je de parking met daarboven de showroom en kantoren. Op de kop bevindt zich een grote waterpartij om de natuurlijke sfeer te versterken, met aangrenzend een reusachtige overdekte buitenruimte die naadloos overgaat in het landschap. Binnen wordt die landschappelijke sfeer volledig doorgetrokken. Op het gelijkvloers situeert zich de showroom, een auditorium, eventspace, keuken en sanitair. Boven zijn de kantoren en overlegruimtes ondergebracht in een volledig beglaasd en deels teruggetrokken duplexvolume. Zo behouden werknemers op elk moment zicht op de parktuin, de tegenovergelegen velden en de showroom zelf. Bovendien is daar centraal een patio geïntegreerd die de groenbeleving nog meer kracht bijzet.

Duurzaam en energiezuinig
Ook op technisch vlak ademt het gebouw de natuur. Achter de indrukwekkende façade gaat een uiterst energetisch project schuil, geïnspireerd op de duurzaamste nieuwe technieken voor verwarming en koeling. ‘Er is gekozen voor een BEO-veld in combinatie met betonkernactivering en vloerverwarming’, aldus Edwin Remmerie. ‘Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van free cooling en liggen er PV-panelen verspreid over het hele gebouw. Dat is ook het statement dat Renson wil maken: duurzaam en energie-efficiënt produceren om gezond en comfortabel buitenleven mogelijk te maken.’

 

Tekst: Bart De Maesschalck
Foto’s: Binst Architects

BINST ARCHITECTS
Luikstraat 7 ı 2000 Antwerpen
t. 03 213 61 61
mail@binstarchitects.be ı www.binstarchitects.be