Novalux

Novalux

Universal Music Belgium betrok onlangs de nieuwe kantoorgebouwen van het prachtig gerenoveerde Gare Maritime in Brussel. Studio Boîte tekende voor het concept, technische uitwerking en coördinatie. Op een atypische manier werd voor een muzieklink geopteerd dankzij veel akoestische materialen. Natuurlijk daglicht wordt via twee enorme lichtkoepels in de architectuur betrokken, net als bijzonder mooi kunstlicht van Novalux.

Systeemverlichting ‘Lucky’ bestaat uit lange ledlichtlijnen die aan elkaar geschakeld of gependeld kunnen worden, afhankelijk van de vereiste toepassing. In de vergaderruimten zorgt ‘Halos’ voor een uitgekiende verlichting; grote ringen die -ook weer afhankelijk van de noden- ofwel intern, ofwel naar beneden gericht ofwel up-down verlichten. Verkrijgbaar in de uitvoeringen: zwart, wit, goud, café of cappuccino. “Beide soorten werden in het project toegepast”, zegt Margot Herbots, lichtadviseur Novalux. “Met verlichting kan je drie kanten uit: als een opvallend, aandachtvragend armatuur, als een verborgen, sobere lichtlijn die het architecturale versterkt of als combinatie van beide. Verlichting kan architectuur en sfeer heel sterk verbeteren.”

In de wereld van verlichting is NNUKS al 20 jaar marktspeler in België. Om nog beter op de architecturale tendensen in te spelen, introduceerde NNUKS twee jaar geleden het gerenommeerd Italiaanse designmerk Novalux op de Belgische, Luxemburgse, Franse en Zwitserse markt.Novalux, een familiebedrijf opgericht in 1948 met nu de derde generatie aan het roer, is gespecialiseerd in innovatieve, op maat gemaakte en architecturale verlichting. De volledige productie gebeurt in het bedrijf in Bologna. De klanten van Novalux zijn voornamelijk architecten en dat vooral voor eerder toonaangevende projecten. Margot: “Novalux werkt met verschillende modules die handig aan elkaar geschakeld kunnen worden en laat dus semimaatwerk toe. Daarnaast is de ‘Cartoon’-reeks heel specifiek en uniek. Het gaat daarbij om ledprofielen die reeds trimless in gipsplaten ingewerkt zijn, resulterend in een prachtig strakke lijn. De installateur hoeft niet langer in het gipsplafond te werken, want ‘Cartoon’ wordt op de Metal Stud aangebracht, vervolgens worden de andere gipsplaten geplaatst en het werkstuk is klaar. Een enorme tijdswinst voor de installateur.”

Het 48 volt-systeem spreekt veel lichtplanners en architecten aan omdat er uiterst fijn en nauwkeurig gewerkt kan worden. Het systeem is state-of-the-art voor fijne architecturale verlichting. ‘Cartoon’ is ook prima toepasbaar in vochtige ruimtes, zoals bijvoorbeeld badkamers. De corebusiness van Novalux is het ontwerp en de realisatie van verschillende oplossingen om het werk op de werf te vergemakkelijken en de gebruiker een mooi, stijlvol en kwalitatief resultaat te bieden. Novalux Belgium beschikt over een interne afdeling die lichtstudies ontwerpt voor architect en bouwheer, een extra service die volgens Novalux bij de ontwikkeling van een project hoort.

Eind januari 2022 opende de gloednieuwe Novalux Studio in de sfeervolle Kloosterstraat, hartje Antwerpen. “Het is de bedoeling om er geïnteresseerden vrijblijvend de verschillende mogelijkheden op het gebied van verlichting te tonen, architecten te inspireren, workshops te organiseren… de nadruk ligt op beleving”, vertelt Margot. “Novalux Studio zal uitgroeien tot een ongedwongen ontmoetingsplek voor architecten en hun klanten.”

 

Novalux Belgium
Herentalsebaan 429
2160 Wommelgem
03 385 30 08
www.novalux.com