NX2

NX2

SCAN-to-BIM is een ideale basis voor elk project zowel voor nieuwbouw als renovatie of herbestemming

 

Elk project is gebaat bij een nauwkeurige opmeting, al dan niet in combinatie met een volledige 3D-scan. Expert NX2 uit Roeselare is actief in heel België en zet hiervoor zijn Faro 3D S350+ scanners en drone scanners in voor een uitvoering op maat. Bovendien leveren ze met hun SCAN-to-BIM een model aan dat voldoet aan de Belgische norm en waarin het bouwteam meteen verder kan ontwerpen.

De combinatie van klassieke opmetingen, zoals bijvoorbeeld voor het bepalen van perceelgrenzen en opmeten van terreinen, met 3D-scannen maakt van studie- en tekenbureau NX2 een gedroomde partner. Nic Kerkhof: “Wij bieden bewust het totaalplaatje aan. Het zou verkeerd zijn de landmeetkundige zaken over te slaan. Wij scannen de volledige site en gaan die daarna georefereren naar Lambert-coördinaten en correcte TAW-hoogtes. Het maakt dat wij veel gesolliciteerd worden voor openbare aanbestedingen en grote gebouwen, maar even goed voor grote herbestemmingen waarbij gebouwen gestript dienen te worden. Die accurate opmetingen werken wij dan uit naar een werkend BIM-model voor de opdrachtgever zodat ontwerpers en/of het studiebureau meteen een goede uitvalsbasis hebben.”

Om alles goed in kaart te kunnen brengen, maakt NX2 ook gebruik van drones om bijvoorbeeld daken op te meten. Die combineren ze dan met de data verkregen van hun vaste 3D-scanners waarvan de scandata compatibel zijn met heel wat tekensoftware. Het helpt NX2 bij het opmeten van complexe constructies zoals bij het realiseren van sluisdeuren of brugkelders. Ook voor het bijzondere project The View aan de Vaartkom in Leuven kwamen die van pas. De Leuvense Vaartkom, een oude industriële wijk rond de Vaart en de Dijle, is door de stad Leuven bezig aan een reconversie naar een levendige groene stadswijk. “Dit prestigieuze project in handen van algemeen aannemer DCA, omvat de herbestemming van de oude graansilo’s van Stella Artois tot luxe-appartementen en lofts. Die zijn samen met de beschermde Molens Van Orshoven ernaast een stadsbepalend zicht in Leuven. Voor het opmeten van die silo’s hebben wij zowel onze vaste Faro 3D-scanners als drones ingezet. Het zijn immers bijzondere constructies die geïntegreerd worden in het nieuwe project. Dan is een nauwkeurige opmeting essentieel. Wonen in een verbouwde silo met zowel zicht op het water als op het historisch centrum van Leuven, is uniek. We zijn blij dat we daar een schakel in geweest zijn.”

Vooral het feit dat NX2 een pasklaar BIM-model aanlevert, maakt dat grote aannemers als DCA graag op hen beroep doen. “Wat BIM betreft, werken wij alles volgens de Belgische standaardnorm uit. Wij willen immers modellen aanleveren die ook effectief bruikbaar zijn voor de opdrachtgever. In dit geval kan DCA perfect bepaalde elementen afbreken en nieuwe elementen opbouwen en dat allemaal in hetzelfde model. Zo tekenen studiebureaus de technieken in ons model en ook ontwerpers gaan ermee aan de slag voor hun ontwerp. Dat levert iedereen die betrokken is bij het bouwproces aanzienlijke tijdswinst op en minder foutenlast door de controle die onze software uitvoert. BIM biedt dus enorm veel voordelen en wordt steeds meer toegepast in projecten. Nu vooral bij grote actoren maar dat zal in de toekomst enkel nog aan belang winnen. Net daarom is het voor ons zo belangrijk om het volgens de Belgische norm te doen.”

 

NX2 bv
Leliestraat 5
8880 Rollegem-Kapelle
0478 49 41 14
info@nx2.be – www.nx2.be