Bovenbouw Architectuur

Bovenbouw Architectuur

Unieke locaties om te bouwen vind je nog zelden gezien de ruimte alsmaar schaarser wordt. Toch vond de bouwheer van dit project een perceel in een bosrijke en licht hellende omgeving met zicht op de Schelde. Een prachtige omgeving die door Bovenbouw Architectuur maximaal werd uitgespeeld. Door middel van een binnenpatio en centrale trappengang ontstaat zo een interessante architecturale wandeling doorheen de woning die volledig opgaat in de natuur.

Dat deed de woning daarvoor allerminst. Op het perceel stond immers een oude prominente dokterswoning die twee verdiepingen telde met een zadeldak, een typologie die vaak werd toegepast in die omgeving. Nicolas De Paepe: “Daarbij kwam je via een lager niveau binnen om vervolgens door te steken naar boven waar de leefruimtes zich bevonden. Wij besloten om hetzelfde principe toe te passen, maar de impact op de omgeving gevoelig te verminderen door op één niveau mee te glooien met het landschap en de woning zo in te nestelen. Dat resulteert in een wandeling die start aan de voordeur en doorheen de bungalow telkens met een paar treden stijgt tot helemaal achteraan in de leefruimte die beduidend hoger ligt. Rechts van die brede trappengang krijg je op elk platform toegang tot andere functies zoals slaapkamers, sanitaire ruimte en technische ruimte, terwijl in de ruimte links een binnenpatio licht binnentrekt en een aangenaam terras vormt dat deels afgesloten is van de straat.”

De bouwheer, die het weekendverblijf – dat via een groenperceel verbonden is met dat van haar broer – met haar moeder zal delen, had een eerder beperkt budget en wou daarom een compact nieuwbouwvolume. Er moest dus heel efficiënt gebouwd worden. “Alles is in zichtmetselwerk gebeurd. We hebben dit project als een maquette benaderd waarbij de gebruikte materialen een ‘papiergevoel’ hebben. Net omdat ze dun zijn afgesneden en in verstek gezaagd, lijkt het alsof ze op een maquette zijn gekleefd. Dat is niet zo, het zijn wel degelijk de materialen die hun textuur geven. De buitenschil werkten we af met een zwarte kleur omdat we het gevoel hadden dat de woning daardoor beter in de omgeving opging. Zeker in combinatie met het groendak werkt het goed.”

Je kan de woning zowel via de patio benaderen als via de centrale inkom ernaast. Tijdens de wandeling doorheen de woning passeer je langs drie slaapkamers, waarbij de tweede en de master bedroom telkens toegang hebben tot een sanitaire cel. Doorheen de wandeling voel je de omgeving nabij dankzij de patio en de vele doorzichten. De promenade mondt uit in de open leefruimte met keuken, eet- en zithoek. Ook hier halen grote raampartijen de omgeving naar binnen met enerzijds zicht op het achterliggende groen en anderzijds op de eigen patio en daarboven in de verte op de Schelde.

De hele woning is gerealiseerd in betonsteen, waarbij behalve de natuurlijke kleur nog drie andere afwerkingen werden toegepast. Zoals gezegd is de buitenschil zwart geverfd, de muren van de patio rood en binnenin werd gekozen voor neutraal wit. Voor het dak zijn predallen op een heel efficiënte manier toegepast. Met één uitzondering waar een betonbalk werd gebruikt op het punt waar ze van richting veranderen. In het interieur werd kleur toegevoegd in de sanitaire ruimtes door middel van Topcer tegels en in de keuken door de opvallend kleurrijke kastenwand in azuurblauw gelakte MDF met gefreesde panelen die daardoor ook de greep vormen. Ook hier komt de papieren benadering van materialen tot uiting. Alles werd op de juiste manier afgesneden zodat er een mooie ontmoeting is tussen de diverse materialen. Alle binnendeuren kregen dan weer een lichtgrijze nuance om de opeenvolging van deuren tijdens de wandeling goed te kunnen lezen.

Verder is het interieur aangevuld met warme materialen zoals de houten parketvloer en het houten schrijnwerk dat binnen zijn naturel behoudt en buiten zwart werd gebeitst om mee te gaan in de zwarte buitenschil. Vandaar ook de zwarte dakrand en de zwarte dakafwerking bovenaan. Op die manier ontstaat een uniform beeld met daarin uitnodigende openingen.
Een compact volume heeft ook een beperkte energetische impact. Er is bij deze energiezuinige woning die tot de beste luchtdichtheidsklasse behoort, goed geïsoleerd, het groendak zorgt voor een vertraagde infiltratie van regenwater en de zonnepanelen die subtiel de hellingsgraad van het dak volgen, coveren het elektriciteitsverbruik.

De woning wordt als romantisch ervaren, net omdat het zo goed in zijn omgeving past. Zelfs de bouwheer, die aanvankelijk geen zwarte woning en trappen wou, moest toegeven dat de materialisatie en de wandeling met treden die connectie nog versterkten en beleving creëren. Misschien daarom dat het project online ook gretig wordt opgepikt. “Hoewel het om een heel compact volume gaat, krijg je wel een rijke beleving door de wandeling die je maakt doorheen de woning en de brede gang die, wanneer de deuren openstaan, de ruimte nog optisch vergroot. Bijkomende troef zijn de vele doorzichten waardoor je constant voeling hebt met de omgeving, meer nog dan met de rest van de villawijk. De ramen zijn ook zo voorzien dat ze altijd een groene haag of bomenrij of zelfs de Schelde in het vizier hebben. Deze bungalow bewijst dat compact, betaalbaar en veel groenbeleving toch nog hand in hand kunnen gaan.”

 

Tekst: Sam Paret
Foto’s: Stijn Bollaert

 

Bovenbouw Architectuur
Cadixstraat 39 ı 2000 Antwerpen
t. 03 230 34 84
info@bovenbouw.be ı www.bovenbouw.be