Burobill

Burobill

Creatief omspringen met de beschikbare ruimte en oriëntatie, het klinkt veel architecten waarschijnlijk bekend in de oren. Voor Burobill was het in dit project niet anders. Met een doordacht systeem van split levels en het uit elkaar halen van de slaapvertrekken van kinderen en ouders, vonden ze een oplossing voor dit euvel. Het levert deze woning mooie doorzichten, veel lichtinval en een aangenaam ruimtegevoel op.

Een halfopen bebouwing in een woonstraat met een moeilijke oriëntatie. In dit perceel dat lang, smal en licht hellend is – de voorzijde ligt hoger dan de tuin –, kent de tuinzijde een noordoostelijke oriëntatie, terwijl het gunstigere zuidwesten aan de straatzijde vooraan ligt. Daarmee omgaan, met de hellingsgraad en met de beperkte diepte die gebouwd mocht worden naast het al smalle perceel, vormde een grote uitdaging en heel wat puzzelwerk om aan de wens te kunnen van de bouwheer. Die kwam van een vrij donker rijhuis en wou een woning die licht, zicht en ruimte kon bieden. Kristien Vanmerhaeghe: “Door met split levels te werken en een doordachte inplanning, zagen we mogelijkheden om daar toch aan te voldoen. Onder meer door de kindervertrekken in de half ondergrondse verdieping te voorzien en de master bedroom bovenaan, konden we beide ruimtes voldoende licht (ochtendzon) en zicht geven. Naarmate de kinderen ouder worden is het uit elkaar trekken van de slaapkamers ook een betere optie en kunnen ze eventueel nog van functie wisselen. De split levels zorgen ook voor een doorzicht van onder tot boven in de woning, waardoor een gevoel van ruimte ontstaat. De naam Sombrero verwijst naar toen we die verschillende verdiepingen in de maquette aan elkaar zetten en de buitenschil erop plaatsten als een soort zonnehoed.”

De specifieke vorm van het dak vloeit voort uit de aansluiting en vormgeving van het dak van beide buren, zowel vooraan als achteraan en zowel wat de richting als wat de hellingsgraad betreft. Dat geeft ook bijzondere vormen in het interieur zoals in de slaapkamer boven of in de keukenkastenwand. De gunstige oriëntatie vooraan deed Burobill bovendien besluiten een nis te voorzien in de voorgevel, zodat er naast de nodige groenaanleg ook ruimte was om de wagen te parkeren en op te laden. Wanneer je de woning dan opzij via de voordeur binnentreedt, leiden enkele trappen naar de kinderverdieping die half ondergronds zit. Daar kunnen ze zorgeloos slapen, spelen en studeren en hebben ze achteraan rechtstreekse connectie met de tuin die ze, opnieuw via enkele treden, bereiken. Tegelijkertijd is er op dit niveau ruimte aan de voorzijde voorzien voor een badkamer, berging en sauna. In de inkomhal, waar functies zoals een bureau, vestiaire en toilet zijn voorzien, kan je ook enkele trappen stijgen naar de keuken met eethoek. Die is achteraan gepositioneerd met zicht op de tuin en geconnecteerd met de zithoek die terug iets hoger en aan de straatzijde ligt. Daarna is de master bedroom met dressing en badkamer helemaal bovenaan nog maar enkele treden verwijderd.

De zoektocht naar licht in de woning resulteerde in de grote vide waardoor je van beneden helemaal tot boven kan kijken en waardoor alles met elkaar is geconnecteerd. De vide fungeert ook als één grote lichtkoker. Daarnaast hebben alle dagdelen grote raampartijen. Zelfs de living aan de straatzijde heeft een groot raam dat openschuift en in de muur verdwijnt. Idem voor de keuken achteraan waar er eerst toegang is tot een terras, vooraleer je afdaalt naar de tuin. Door plafondhoge ramen te plaatsen, accentueer je de hoogte en ook dat versterkt het ruimtegevoel. Zo is het raam langs de vide maar liefst 5 meter hoog. In de badkamer bij de master bedroom geniet je dan weer zenitaal licht dankzij een groot dakraam. Zelfs in de slaapvertrekken van de kinderen die zich half ondergronds bevinden, valt daglicht binnen. Dat kon enkel door ze naast elkaar te plaatsen – met een nis voor het bed – waardoor ze eerder smal zijn, maar het comfort door de directe connectie met terras en tuin, weegt in de beleving uiteraard zwaarder door.

Met een woonoppervlakte van 160 vierkante meter, verspreid over de diverse niveaus, is het daardoor best een compact volume. Dat wordt aan elkaar gelinkt door de centrale
kronkelende trappenhal die de wandeling doorheen de woning begeleidt. De trappen zijn net niet onder elkaar geplaatst om het doorzicht te garanderen en er kastenwanden onder te kunnen plaatsen. Die vind je overal en zo onopvallend mogelijk langs de circulatie-as terug, terwijl het technische volume aan de gemeenschappelijke muur met de buren is voorzien. In één van die kastenwanden onder de trap zit de televisie verborgen, er gaat dus nergens ruimte verloren. Om het ruimte-effect overal te behouden, is ook gekozen voor glazen balustrades langs de vide en een glazen vloer waar de trap bovenaan eindigt.

De woning is vormgegeven met prefab betonpanelen. De klant wou geen baksteen maar eerder iets speciaal dat strak was en mooi van textuur. Met deze optie combineerde Burobill al deze wensen en kreeg de woning haar bijzondere karakter. Zeker in combinatie met de grote raampartijen in zwart aluminium, met een speciale vermelding voor de zwevende hoek door het hoekraam zonder kolom in de keuken. Om optimaal gebruik te kunnen maken van het binnenvallende licht, werd een zo licht mogelijke gietvloer toegepast in de keuken, inkom en kelderverdieping. De eethoek en living kregen een eiken parketvloer. Hout komt daarnaast terug in de voordeur en in de houten eiken omkastingen van de ramen binnenin die een warm accent toevoegen. Het keukeneiland kreeg een speelse en slanke vorm om het luchtig en niet te massief te maken. Dit volume en de keukenkastenwand werden gerealiseerd in opvallende zwarte platen met een marmeren werkblad. De badkamer bij de master bedroom is volledig in gietvloer uitgevoerd. Waar de hoofdtoon in het interieur neutraal gebroken wit is, worden kleuraccenten toegevoegd in ruimtes zoals de slaapkamers (geverfd) of in de toiletten (behangpapier met florale print en bijpassende kleur). Ook koper komt terug, subtiel in de trapleuning en in de keuken.

Het tuinpaviljoen achteraan dat berging en buitenkeuken herbergt, draagt zonnepanelen en er is ook een zonneboiler. Er zijn infiltratiekratten voorzien voor het regenwater en ook door goed te isoleren, scoort deze woning bovendien op duurzaam vlak. Al is dat voor de architect niet de grootste troef. “Het ruimtegevoel en de rijke lichtinval door de split levels en de vide werkt zoals we hadden gehoopt. De woning oogt van buiten met twee verdiepingen eerder klein, maar weet elke bezoeker telkens te verrassen. Eens binnen lijkt het zelfs groot, terwijl het dat ook weer niet is. Dat wow-effect door het ruime en grote aanvoelen, is samen met de mooie detailleringen, de sterkte van Sombrero.”

 

Tekst: Sam Paret
Foto’s: Stefanie Favere & Tiny Bogaerts

 

Burobill
A. Lavalléestraat 39 ı 1080 Brussel
info@burobill.be
www.burobill.be