Hulpia

Hulpia

Met buren rondom vormt privacy de grootste uitdaging bij traditionele verkavelingen. Ontwerpen voor bouwheren die daar echt op staan, vraagt van architecten de nodige creativiteit. Zeker wanneer diezelfde bouwheer niets aan ruimte, licht en zicht wil inboeten. Om de woonkwaliteit in dit project te garanderen, kwam Hulpia uit bij een tweede huid. Die dient de privacy waar nodig en creëert tegelijkertijd intieme patio’s.

Het perceel bevindt zich in een binnenhoek van de straat met rondom buren die naar de woning kijken. De bouwheer had dus aanvankelijk argwaan om over voldoende privacy te kunnen beschikken zonder zijn droom van veel open ruimtes en grote raampartijen die natuurlijk licht genereren, te moeten opgeven. Hij werkt veel van thuis uit, een bureau waar hij internationale meetings kan houden, behoorde dus ook tot het wensenpakket. Alejandro Rodríguez, projectleider Hulpia: “Ons idee was om binnenin een open huis te creëren en dat volume te beschermen met een tweede huid om inkijk te belemmeren. Dankzij deze betonnen schil rondom de woning, ontstaan tevens verschillende patio’s en terrassen door de openingen die er zijn in gemaakt. Deze huid zorgt niet enkel voor privacy en een gevoel van geborgenheid, het bepaalt ook de architectuur door nu eens het volume binnenin te raken en dan weer niet. We besteedden veel aandacht aan de zoektocht naar waar we openingen zouden voorzien en waar niet. En we hebben getracht de huid ook multifunctioneel in te zetten door de muur bijvoorbeeld als zitbank te laten fungeren bij een terras of als ommuurde carport. Het is een out-of-the-box oplossing die ons de vrijheid gaf grote glaspartijen te voorzien, zelfs dubbelhoog in de leefruimte.”

Die leefruimte is heel open benaderd met zithoek, keuken en eetplaats die heel erg met elkaar zijn verbonden. Net zoals hoe de bewoners met elkaar willen leven. De strategische positie van een centraal volume zorgt er als room divider voor dat elke ruimte wel zijn eigenheid behoudt en tegelijkertijd herbergt het veel functionaliteiten. Aan de kant van de keuken vormt het de keukenkastenwand, bij de zithoek verbergt het de televisie. Ook hierin werden openingen voorzien en een plint in spiegelend glas waardoor het een zwevend effect heeft en het geheel lichtvoetig maakt. Elk deel van de leefruimte is via terrassen en patio’s sterk met de buitenomgeving geconnecteerd. De meerwaarde van de tweede huid komt hier duidelijk naar voor.

Functies zoals toilet, fiets- en tuinberging, technieken en carport zijn aan de straatzijde voorzien en uit het zicht van de leefruimte. De wens van de bouwheer om een aangenaam bureau te hebben dat niet afgesloten is maar enigszins bij de leefruimte is betrokken, lostte Hulpia op knappe wijze op. “Minimalistische en zwevende traptreden brengen je van de leefruimte naar de bovenverdieping waar we het bureau boven het centrale kastenvolume plaatsten. Op dezelfde manier vormgegeven als de architectuur buiten, als een wand waarin een horizontale opening werd gemaakt. Met een werkblad over de volledige lengte, evenwijdig en gelijkaardig aan de vloer waarin de technieken van de keuken zijn weggewerkt. Vanuit het bureau heb je enerzijds connectie met het leefgebeuren beneden en anderzijds heb je toegang tot de master bedroom met badkamer en dressing en een groot dakterras. De directe connectie met de slaapkamer is handig voor internationale meetings die door grote tijdsverschillen vaak ’s nachts plaatsvinden. Vanuit het bureau geniet je een 360°-zicht. Een inspirerende werkomgeving dus, net zoals hij het wou.”

De werking van de tweede huid voel je ook op de bovenverdieping en dan vooral op het dakterras met aanpalend de badkamer van de master bedroom. Door de positie van deze extra schil en van de luifel kan je er zorgeloos van de zon en het zicht genieten zonder blikken van buitenaf. De bouwheer heeft zowel toegang tot dit terras via zijn badkamer als rechtstreeks via zijn bureau. Nog boven vind je twee kinderkamers die de badkamer delen die zich in het zwevende volume bevindt boven de leefruimte. Elk van deze kamers heeft ook toegang tot een terras of patio.

Het spel van de twee huiden wordt door de materialisatie versterkt. Hoewel de buitenschil in ter plaatse gestort beton – een grote uitdaging – werd uitgevoerd, kreeg het geheel een afwerking in sierpleister omwille van bouwtechnische redenen. Door de sierpleister  – weliswaar met de look van beton – was het mogelijk een naadloos geheel te creëren en dat was het opzet van de architectuur. Ook het binnenste volume werd afgewerkt met een sierpleister, zij het dan in een okerbruine kleur. Hetzelfde spel wordt binnenin gespeeld met enerzijds de lichtgrijze gietvloer en anderzijds dezelfde okerbruine kleur van de raamprofielen in het schrijnwerk. Eyecatcher in het naar binnenhalen van het buitenverhaal is ongetwijfeld de box in de leefruimte die de badkamer van boven herbergt. Die loopt van buiten naar binnen door en werd met dezelfde sierpleister van buiten afgewerkt en onderaan van een strakke LED-lijn voorzien. Het zorgt voor een geborgen intrede in de leefruimte en een nog meer overweldigende indruk van de dubbelhoge ruimte.

Door de strakke afwerking van de badkamer bij de master bedroom – zowel vloer als inloopdouche en wanden werden afgewerkt in gietvloer – haal je de omgeving maximaal naar binnen. Zeker in combinatie met het grote schuifraam. Verder voelt het interieur dankzij de overvloedige lichtinval en het houten centrale volume heel warm en gezellig aan. De openheid van de leefruimte met de dubbelhoge aluminium vliesgevel is een verademing. Ook dit was enkel mogelijk door de creatie van de beschermende buitenschil.

De woning is dankzij een warmtepomp, zonnepanelen en ventilatiesysteem D ook energiezuinig. “De woning geniet alle wooncomfort, licht en zicht die je op een vrijstaande locatie zou hebben maar dan in een minder evidente omgeving met veel buren. De extra huid die we hebben gecreëerd zorgt voor de vrijheid om het binnenste volume heel open vorm te geven. Alle lof naar de aannemer die het heeft uitgevoerd, want het was allerminst een evidente werf. Ik hou ook van de extra dimensie en het lijnenspel die door die schil ontstaat in de architectuur. En niet te vergeten, de dankbare terrassen en patio’s die beleving en perspectieven genereren. De extra huid was zeker en vast de sleutel tot het succes van dit project.”

 

Tekst: Sam Paret
Foto’s: Alejandro Rodríguez

 

Architektuurburo Dirk Hulpia bv
Rabotstraat 63 ı 9940 Evergem
t. 09 253 55 73 ı t. 0483 73 70 02
info@hulpia.be ı www.hulpia.be