Schellen Architecten

Schellen Architecten

In Bonheiden bouwde architect Reginald Schellen onlangs een nieuwe woning voor zichzelf en zijn vrouw. Een ruime villa met een opvallend zuivere architectuur en strakke belijning die prachtig blendt met de bosrijke omgeving. ‘In ons vorig huis was vroeger mijn kantoor gevestigd. Intussen is het daar al een tijdje weg, waardoor we al langer met het idee speelden om nog eens te bouwen’, vertelt de architect. ‘Gezien ook de snelle evolutie van technieken en materialen leek dit het ideale moment. Bovendien worden we er niet jonger op. We wilden een energiezuinige woning voorzien van alle comfort, die volledig aangepast is aan levenslang wonen.’

Consequente lijnen
De villa presenteert zich als een horizontaal balkvolume met een uitgepuurd lijnenspel. In de gevel gaan wit bepleisterde vlakken in dialoog met inspringende delen bekleed met Pierre de Vals, een Zwitserse kwartsietsteen met een mooie schakering van grijstinten. Die uitgesproken speling van volumes en materialen bezorgt de villa een bijzondere dynamiek, die versterkt wordt door de verticale belijning van de brede pivoterende buitendeur, metalen schuifpoorten en de afrormosia balken op de bovenverdieping. Het ontwerp is volledig in harmonie met de directe omgeving. Architectuur en materialisatie sluiten perfect aan bij de buurwoning, die eveneens een realisatie is van Reginald Schellen.

Maximaal genieten in relatie tot het bos
Aan de straatzijde is de villa eerder gesloten en discreet. Achteraan optimaliseren grote raampartijen de relatie met de tuin en het bos, die maximaal opgenomen zijn in de woonbeleving. De profielen van de minimalistische Hi-Finity schuiframen zijn volledig weggewerkt in de vloer en het plafond en zorgen voor een drempelloze overgang tussen binnen en buiten. ‘We wilden het bos zoveel mogelijk opnemen in de architectuur. Het ontwerp is in sterke mate bepaald door de gewenste dieptezichten op het achterliggende groen. Alle leefruimtes zijn daar zoveel mogelijk op betrokken’, legt Reginald Schellen uit.Grote oversteken verankeren de woning verder met de tuin en bieden bescherming tegen de hoogstaande zon in de zomer. Onder de luifels is het gezellig zitten, beschut tegen zon en regen. In het plafond ingewerkte verwarmingselementen garanderen dat het ook op frissere avonden aangenaam toeven is.

Spiegelend poolhouse
Een bijzonder aspect is het poolhouse annex tuinhuis: een rechthoekige box bekleed met spiegelglas die het omliggende groen reflecteert. Landschap en lucht vermengen zich als het ware met het bijgebouw, waardoor de illusie wordt gecreëerd dat er geen gebouw meer is. ‘Het was essentieel dat het zicht op de bossen op geen enkel moment onderbroken werd’, aldus Schellen. ‘In een traditionele uitvoering zou het poolhouse een storend element geweest zijn. Door de spiegelende bekleding wordt de omgeving integraal deel van het gebouw. Het lijkt wel alsof ze er volledig in opgaat.’

Functionele accentwand
De gelijkvloerse verdieping gaat uit van een open plan waarin een zeven meter lang kookeiland en royale eettafel centraal staan. Een donkere eikenhouten wand fungeert als functioneel scheidingselement tussen de leefruimtes en dienende functies. De lift, trap, vestiaire, keukenkasten en toegang tot de berging en garage zijn daarin opgenomen. Daarnaast is er geopteerd voor twee zithoeken: een lichtrijk salon met een open zicht op het zwembad en een intieme multimediaruimte die meer geborgenheid biedt en kan afgesloten worden met een grote schuifwand.

Vide voor licht en lucht
Licht, openheid en de relatie met de omgeving staan centraal in de leefruimtes. Het dubbelhoge raam in de zithoek met vide biedt prachtige vergezichten en een blik op de volledige hoogte van de achterliggende bomen. Een lichtkoepel boven de centrale trap zorgt er dan weer voor dat het daglicht tot midden in de woning kan toetreden. En ook in de twee thuiswerkplekken aan de vide op de verdieping hebben de bewoners zicht op het bos en het zwembad.

Naadloos afgewerkt
Net zoals de architectuur werd ook het interieur uitgevoerd met enorm veel gevoel voor afwerking en detaillering. Minimalistisch ingewerkte plinten en deuren vallen onzichtbaar weg in het vlak van de muren. Een licht eiken parket, kasten in donker fineer en accenten in natuursteen zorgen voor eenheid, harmonie en rust in de hele woning en vormen het perfecte decor voor de collectie hedendaagse kunst van de bouwheer. Inschuifbare deuren in de kastenwand van de keuken verbergen huishoudapparaten. De eettafel in notelaar is maatwerk. En ook aan akoestisch comfort is veel zorg besteed. Achter de verticale houten latten in de tv-hoek en centrale kern van de woonkelder werd akoestische isolatie geplaatst. Op de bovenverdieping vinden we de absolute eyecatcher in de ouderlijke badkamer: een wand die volledig bekleed is met sahara noir marmer, met daarvoor een vrijstaand bad in wit kunstgraniet. Zelfs het inlegplaatje in het geborsteld bronzen kraanwerk is gemaakt van dezelfde steen en is haast symbolisch voor de minutieuze aandacht voor details in deze villa.

Ondergronds relaxen
De kelderverdieping herbergt ontspanningsfuncties rondom een centrale vaste kern, een ‘box in the box’. De fitnessruimte sluit aan bij de relaxruimte van het wellnessgedeelte, net als de biljartruimte die op haar beurt doorloopt in een knutsel- en tekenatelier. Een glazen wand tussen de stoomdouches en de sauna creëert een extra ruimtelijk effect. Een vide laat het zonlicht volop toetreden in de woonkelder.

Duurzaamheid centraal Integrale duurzaamheid en energiezuinigheid
zijn kernbegrippen binnen het concept van deze villa. Zo ligt een belangrijke focus op levenslang wonen. Een huislift, XL-toiletruimte en de afwezigheid van opstappen of drempels benadrukken dat gegeven. Daarnaast is er ook op energetisch vlak maximaal geïnvesteerd, met een bijzonder laag energiepeil van E-13 als resultaat. Een warmtepomp op geothermie verwarmt en koelt de woning. Ze haalt haar energie uit de thuisbatterij die geladen wordt door fotovoltaïsche zonnepanelen. Gedurende het grootste deel van het jaar is er zelfs geen externe energiebehoefte. ‘Wat deze woning vooral toont is hoe je comfort en duurzaamheid perfect met elkaar kunt verzoenen. Dit is een huis waar we hopelijk nog lang zorgeloos van kunnen genieten’, besluit Reginald Schellen.

 

Tekst: Bart De Maesschalck
Foto’s: Yannick Milpas, Robin Van den Acker

 

Schellen Architecten Bv
Dorp 71 ı 2820 Bonheiden
015 42 05 25
info@schellen.be ı www.schellen.be