abv+ architecten

abv+ architecten

Care Property Invest (CPI) is een vastgoedkantoor gespecialiseerd in hoogstaande zorgprojecten. Het is een bedrijf in volle groei en dus volstond de gerenoveerde hoeve waarin het gehuisvest zat niet langer. Er was nood aan uitbreiding en dat moest de klasse weerspiegelen die ze zelf aanbieden met hun projecten. Daar wist abv+ architecten wel raad mee en dat leverde dit visitekaartje op. Met de ambitie om in capaciteit te kunnen verdubbelen, was een aanzienlijke uitbreiding essentieel voor CPI. En dat op de bestaande locatie, een mooi gerenoveerde hoeve. De uitdaging bestond er in een klassevolle uitbreiding te realiseren zonder de charme van het bestaande te verliezen, geen eenvoudige opdracht. Een copy paste was al zeker geen optie. “De vraag die op tafel lag, was 20 extra werkplekken en bijkomende vergaderzalen te creëren. Om daarvoor een geschikte typologie te kunnen kiezen, kan je meerdere richtingen uit. Wat wij vaak doen is naar de geschiedenis kijken van een plek en kijken of we daarmee iets kunnen doen. Dat was hier niet het geval want twee aparte gebouwen op het terrein die moeilijk te verbinden zijn, werkt niet. Bij een rechtstreekse uitbreiding is dan de afweging of je voor iets gaat dat concurreert met het bestaande of er net heel hard naar verwijst. En je wil iets dat enerzijds wel prominent aanwezig is, maar anderzijds het andere niet volledig wegduwt.”

De huidige hoeve bleef dus onaangeroerd en behield zijn belangrijke aanwezigheid op het perceel want om het bestaande te respecteren was het voor abv+ architecten de logica zelve de nieuwe uitbreiding achteraan op het terrein te voorzien. Voor de vormentaal van dat nieuwe volume refereerden ze wel naar de typologie van de bestaande hoeve, maar maakten ze het onderscheid door het materiaalgebruik. “Door de vorm is het al duidelijk dat beide gebouwen dezelfde taal spreken, maar je wilt toch iets anders doen. Als beursgenoteerd bedrijf wou CPI bovendien dat haar hoofdzetel een zeker prestige uitstraalde en daar wilden ze best in investeren. Al die afwegingen en de vraag naar veel lichtinval en mooie zichten, hebben ons uiteindelijk doen kiezen voor een zuiver volume met veel glas en een slimme huid.”

Je wil immers geen mooi gebouw ontwerpen en achteraf moeten constateren dat je screens nodig hebt om de zon te weren. Met dieperliggende verticale lamellen vooraan loste abv+ architecten dit probleem op. Om het zicht te vrijwaren staan die haaks op de gevel. Achteraan krijg je dan wel weer eerder een gesloten aanblik. De helling van het dak werd bepaald deels in functie van die van de zonnepanelen en deels gebaseerd op de hellingsgraad van het bestaande om daar optimaal op aan te sluiten. De integratie van een groendak zorgt voor een natuurlijkere aanblik en dat het beter opgaat in zijn omgeving. Die mooie afwerking vinden we ook terug bij de dakranden waar gewerkt is met muurkappen die bij de gevelpanelen horen. Dus daar waar de dakpannen de architectuur van het bestaande mee bepalen, doet het groendak dit voor het nieuwe volume.

De beleving in het interieur wordt in grote mate bepaald door de opvallende stalen spiltrap die het gelijkvloers met het duplexniveau verbindt. Dankzij het doordacht ontwerp binnen de brandweerwetgeving was het mogelijk om een open trap én een vide / duplex te realiseren. Daardoor kon onze trap een prominente rol spelen in het interieur. Zo schermt die op het gelijkvloers de achterliggende bureaus van de vergaderzalen af en door ook boven een landschapskantoor te voorzien, wordt die heel veel gebruikt waardoor we beweging stimuleren bij mensen.” De oriëntatie van het terrein, de vorm en het programma vielen dus finaal als een puzzel in elkaar. Bij het materiaalgebruik was contrasteren met het bestaande de boodschap bij het exterieur. Daarbij werd gekozen om een onderscheid te maken in textuur en koos abv+ architecten bewust voor een gladde afwerking. Uiteindelijk viel de keuze op aluminium omdat het technisch best verenigbaar was met het buitenschrijnwerk. “En met anodisaties kan je veel kanten uit. Zo verandert de schil van kleur afhankelijk van de lichtinval. Er ontstaat leven in de gevel, hoe strak die er ook uitziet. Dit materiaal heeft als bijkomende troef dat het de gevel een luxe-uitstraling geeft, ook niet onbelangrijk voor dit project.”

Ook het interieur is volledig op maat ontworpen, hoogwaardig afgewerkt en met een knipoog naar de bestaande inrichting. “Het feit dat er twee verschillende gebouwen zijn mag best voelbaar en duidelijk leesbaar zijn. Er is enkel een snede in de muur gemaakt om beide te verbinden en die hebben we geaccentueerd met fijn staal. Maar voor de rest is alles van het bestaande gebleven en hebben we daar met het nieuwe niet aan geraakt. Ook binnen voel je dat je tussen oud en nieuw wandelt. Wat we in het interieur niet hebben gedaan, is alles exact gekopieerd. Wel hebben we elementen overgenomen en even strak, hoogwaardig en gedetailleerd afgewerkt. Maar waar er in het bestaande meer staalaccenten voorkomen, geldt dat in het nieuwe voor hout.” Dat houten maatmeubilair sluit aan op de buitengevelafwerking en zorgt voor de charme in het nieuwe volume. Hetzelfde geldt voor de traptreden en het parket in visgraatmotief op de verdieping van waaruit je een fantastisch zicht hebt over Park Vordenstein. Beneden is om akoestische redenen – en omdat dit ook in het bestaande voorkomt – voor tapijttegels geopteerd in de kantoren. Met verder overal akoestische wanden en akoestisch gipskarton voor de klimaatplafonds is alles in het werk gesteld voor een aangename werkomgeving. De omgevingsaanleg door Avantgarden, door abv+ architecten heel vroeg in het proces betrokken, draagt eveneens bij aan de uitstraling van het project. Door het groene karakter gaat de parking zo op in de omgeving en vormen gebouw en aanleg een naadloos geheel. Om het gebouw te koelen en te verwarmen is met geothermie gewerkt en wordt gebruikgemaakt van een warmtepomp. Bij dit systeem wordt zowel de vloer als het plafond geactiveerd. Naast deze basisverwarming en -koeling is ook de verluchting geclimatiseerd om kort op de bal te kunnen spelen. Met een luchtdichtheid van 0,3 – enkel te wijten aan de verbinding tussen oud en nieuw – scheert het gebouw ook daar hoge toppen.

Die technieken werden om esthetische redenen in de kelderverdieping voorzien. Die laatste kan met ook nog een fietsenstalling en fitness – en voorzien van het nodige daglicht door een groot raam ter hoogte van de fietsenhelling – eigenlijk als een volwaardige verdieping beschouwd worden. Wat met het oog op toekomstige groei met beperkte middelen tot extra kantoorruimte omgetoverd kan worden. “Er is aan alles gedacht en alles is op voorhand nauwkeurig uitgetekend. Maar dat we het binnen het budget en timeframe konden realiseren, is te danken aan het uitstekende team waarmee we hebben gewerkt: een goede opdrachtgever die enthousiast meedacht, deskundige mensen die de werf mee opvolgden, een gedreven aannemer en dito ingenieur technieken en goede en positieve communicatie onderling was hier de sleutel tot succes. Het is ook fijn dat je mag bouwen voor een opdrachtgever die tegelijkertijd eigenaar en eindgebruiker is en dat we zover konden en mochten gaan. Het is dus helemaal op maat van de klant een toffe werkplek geworden waarmee je zeker goed personeel kan aantrekken. En dat we van de gemeente Schoten felicitaties kregen bij de bouwvergunning, was ook fijn.”

Foto’s: Evenbeeld

 

Abv+ architecten
www.abvplusarchitecten.be