OYO architects

OYO architects

Potato paradise, zo wordt het in een promofilmpje genoemd. Niet dat aardappelverwerkend bedrijf Agristo dit als input gaf voor het ontwerp van haar nieuwe hoofdkantoor in Wielsbeke, maar een aangename omgeving creëren waar werknemers gelukkig van worden, dat dan weer wel. Met een groot atrium in het midden van het gebouw, een toffe kroeg en heel veel aandacht voor groenbeleving is OYO architects daar zeker in geslaagd. Het promofilmpje waarvan sprake toont waar Agristo voor wil staan: een ambitieus bedrijf dat weliswaar groei nastreeft, maar dat vooral één grote familie wil zijn. Alle werknemers en zaakvoerders werkten er gretig aan mee, het bewijs dat het gebouw doet wat was vooropgesteld, verbinden. Vandaag de dag is het belangrijk om werknemers aan je te binden, the war for talent geldt immers als nooit tevoren. Een aangename werkomgeving is dus doorslaggevend bij de kantoren van de toekomst. Ja, misschien zelfs belangrijker dan de architectuur an sich. Al blijft het de ambitie om beide met elkaar te verbinden. Met over verschillende locaties verspreide werknemers en tijdelijke containerkantoren was het nieuwe hoofdkantoor voor Agristo broodnodig. Een werkplek van de toekomst creëren vraagt, ondanks de grote omvang van het project, ook een huiselijke schaal. Een soort van ministad waar de werknemers kunnen kiezen wanneer ze zin hebben om mensen te ontmoeten, formeel of informeel, of wanneer ze net behoefte hebben aan afzondering. Het gebouw is ook op die manier geconcipieerd.

Nigel Jooren: “Het hart van het gebouw is het atrium dat symbool staat voor ontmoeting. Van daaruit pellen de verschillende lagen rondom als een ajuin af richting meer focusruimtes zoals stille werkplekken. Maar hoe meer je opschuift naar het centrum, hoe meer ontmoeting wordt gestimuleerd door functies zoals coffee corners. Dankzij dat atrium heb je ook visueel een link naar elke verdieping. Voor de vorm van het gebouw konden we op dat perceel een soort grote doos neerplanten als poortgebouw. Dat zou voor de hand liggend zijn, maar omwille van het daglicht kozen wij voor een getorst volume. Dat levert niet voor iedereen het perfecte zicht op, maar het stelde ons in staat iedereen rijkelijk van daglicht te voorzien. De vorm die zo ontstaat kan je met een beetje goede wil als een aardappel zien, het intrigeerde de bouwheer in elk geval genoeg om in ons verhaal mee te stappen.” Met de integratie van een groot atrium vond OYO dus niet alleen een manier om daglicht binnen te brengen in het gebouw, door die circulatie stimuleren ze ook ontmoeting tussen werknemers. Het atrium kreeg bovendien nog een derde functie als eventruimte. En niet alleen voor eigen initiatieven, ook externe partijen kunnen er gebruik van maken, bijvoorbeeld om nieuwe producten voor te stellen of een wielerploegvoorstelling. Dus ondanks het feit dat je op een bedrijventerrein niet rechtstreeks verweven bent met de stad, stelt het gebouw zich als netwerkhub wel open voor de buurt.

Eveneens belangrijk in het ontwerp was het voorzien van significante buitenruimte voor de medewerkers. Dat loste OYO op door het gebouw op een plint te plaatsen, weg van het logistieke verkeer, waardoor je toch een veilig en groen landschap krijgt via een intensief groendak. In die plint is de parkeergarage voorzien en door middel van patio’s krijg je ook daar daglicht binnen. Met die patio’s nemen ze eveneens een voorsprong op toekomstige groei en de mogelijke nood aan extra kantoorruimte. Door middel van een beglaasde gevel zouden er dan vrij eenvoudig nieuwe landschapskantoren gecreëerd kunnen worden. “Die flexibiliteit en aanpasbaarheid maken het ontwerp nog meer future proof. En door op elke verdieping een kwalitatieve buitenruimte en groenaanleg te voorzien op de verhoogde terrassen die in de toekomst steeds weelderig zal worden, nestelt het zich niet alleen goed in de omgeving, het is ook een meerwaarde voor de medewerkers om altijd en op elke verdieping met groen in contact te komen. Het is immers bewezen dat dat een positief effect heeft op onze wellbeing.”

Een andere pijler in het ontwerp focust zich op het beleven van ervaringen. Naast het wauw-effect dat de bezoeker overvalt bij het betreden van dat atrium valt er op elke verdieping steeds meer van het gebouw te ontdekken. De eerste treden brengen je naar de publieke plint met de cafetaria gelinkt aan de terrassen met daarrond eerder publieke vergaderzalen. Hoe meer je verticaal stijgt, hoe meer het niveau van privacy toeneemt. Verdere verrassingen in het gebouw zijn de kleine seminarieruimte in de vorm van een uitgeholde aardappel, helemaal uitgewerkt in hout, er is ook een meeting room met showkeuken om producten voor te stellen en uiteraard mocht een gezellige kroeg niet ontbreken. “Nadat we de wedstrijd hadden gewonnen nam de opdrachtgever ons mee naar een pittoresk café in de buurt. De gezelligheid en het verbindende aspect van die zaak wilden ze ook heel graag integreren. Vandaar de iets informelere setting die we daar hebben voorzien om werknemers te stimuleren na het werk of de werkweek even te blijven hangen. We horen dat mensen er graag werken, dat is een groot compliment.”

Het gebouw lijkt een glazen venster op de omgeving, maar de vele grote glaspartijen tussen de betonnen plateaus worden afgewisseld met gesloten cassettes die ingezet worden om zon te weren en als thermische massa en akoestische absorptie. De verhoogde terrassen lopen als banden rond het gebouw en de afmetingen variëren al naargelang de oriëntatie. Die banden kregen een afwerking in koperkleurig aluminium. De robuuste look en feel in het interieur komt doordat het ter plaatse gestorte beton zichtbaar wordt gelaten en door de gepolierde betonvloer. Dat wordt gecombineerd met veel hout en groen tot een sober maar hedendaags en tijdloos interieur. Kleur wordt geïntroduceerd via bepaalde interieurobjecten. Het café kon wel meer verdragen en werd afgewerkt met parket, donkere wanden, een bar en kicker.

Wie OYO zegt, zegt duurzame projecten. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat dit project een BREEAM EXCELLENT-certificaat haalde. Zo wordt onder meer de restwarmte en de koeling van de bedrijfsactiviteiten via een warmtewisselaar omgezet al naargelang de warmte- en koeltevraag van het gebouw. “Onze ambitie is steeds om niet alleen voor het project zelf, maar ook voor de buurt een meerwaarde te creëren. Een soort van ecosysteem, waarbij duurzaamheid centraal staat. En dat gaat verder dan louter het ecologische of bouwtechnische aspect, het moet ook sociaal maatschappelijk verantwoord zijn. Dat vinden we in dit project dat ‘community building’ stimuleert allemaal terug. Maar bovenal is het een ontwerp op maat van de klant en de waarden die zij vertegenwoordigen. Voor een andere klant zou het er zeker helemaal anders hebben uitgezien.”

Foto’s: Tim Van de Velde

 

OYO architects
www.oyo.eu