Studio Anja Vissers

Studio Anja Vissers

Het verwezenlijken van een droom

 

Voor mensen met een drukke job en veel verantwoordelijkheid is de woning vaak een toevluchtsoord. Een plek waar ze tot rust kunnen komen en vrienden kunnen ontvangen. Als CEO van een groot bedrijf kwam de bouwheer met die vraag bij Studio Anja Vissers. Hij had namelijk een perceel gevonden aan het water en wou meer van thuis uit werken. Anja Vissersmaakte van de helling gebruik om een unieke villa te ontwerpen die zich over twee niveaus aan de straatzijde eerder gesloten presenteert, maar zich vervolgens over drie niveaus helemaal opent richting het achterliggende natuurgebied en het water.

 

De klant mocht dan wel een vrij recente woning hebben, ze droomden er altijd van om in hun gemeente aan de Schelde te wonen. Alleen zijn de vrije percelen daar schaars en komt er zelden iets op de markt. Toen er plots toch een villa te koop stond, aarzelden ze geen seconde. De bestaande villa met binnenzwembad was verouderd en viel moeilijk te rijmen met wat zij voor ogen hadden en met de normen van vandaag. Renoveren zou tijdrovender en duurder uitvallen dan het te slopen en opnieuw te beginnen. Anja Vissers kon aan de tekentafel dus van een leeg blad starten. Wel diende ze rekening te houden met de bijzondere ligging. “De bestaande woning was er een op paalfunderingen vanwege het achterliggende natuurgebied met daarachter de Schelde. We hebben hetzelfde principe toegepast met enkele palen die we opnieuw konden inzetten maar we hebben ook nieuwe toegevoegd. De helling van het terrein hebben we benut om het grote volume aan de voorzijde toch vrij compact te houden. Daar beperkt het zich tot een gelijkvloers en een verdieping terwijl we achteraan drie volwaardige niveaus konden benutten. Daardoor en door het feit dat de voorgevel vrij gesloten is, is het een woning met twee gezichten die samen toch één geheel vormen.”

 

In het programma moest er op het gelijkvloers ook ruimte zijn voor een garage met drie auto’s en ook een ruime fietsenberging hoorde tot het wensenpakket. Anja Vissers legde de puzzel en zorgde ervoor dat alles heel functioneel in elkaar steekt. Je komt de woning binnen in de inkomhal die zich rechts van de garage bevindt. Vervolgens loop je door naar de zithoek die door het afhellende terrein achteraan hoger ligt dan het maaiveld en een prachtig zicht biedt over de omgeving. Omwille van het zicht daar is er in de achtergevel heel veel glas voorzien en kregen de terrassen glazen borstweringen om zo het uitzicht niet te belemmeren. In de leefruimte vinden we verder een eethoek en een grote keuken met verborgen inloopfrigo en ontbijthoek. Daaraan grenst eveneens een overdekt terras dat uitgerust is met een barbecue, buitenverwarming en terrasheaters waardoor de grens tussen binnen leven en buiten leven heel dun wordt. Een trap brengt je van het terras rechtstreeks naar de lagergelegen tuin.

 

Maar in dit project is er allesbehalve sprake van een traditionele -1. Gezien die aan de tuinzijde ligt en gebruikmaakt van de helling van het terrein komt ook daar via grote glaspartijen het daglicht rijkelijk naar binnen. Oorspronkelijk was het de bedoeling – gezien de wens van de bouwheer om meer van thuis te kunnen werken – om daar een groot bureau met vergaderruimte te voorzien die geniet van het prachtige uitzicht. Vandaag is dat een multifunctionele ruimte geworden die kan dienen voor vergaderingen en workshops.

 

Dat we kunnen spreken van een volwaardige verdieping die onafhankelijk kan functioneren, blijkt uit de aanwezigheid van nog een keuken, een eethoek en zithoek met zwevende haard. Om de interactie met de omgeving nog te kunnen versterken, implementeerde Anja daar een harmonicaraam dat volledig opengeschoven kan worden. Deze verdieping is dan ook de ideale locatie om zorgeloos vrienden te ontvangen. De grote wijnkelder inclusief degustatie-eiland krijgt er terecht een mooie plaats toegewezen. Voor bewoners of gasten die gebruikmaken van de zwemvijver is er eveneens een badkamer geïntegreerd op de -1.

 

Het nachtgedeelte is op de verdieping voorzien en herbergt twee kinderkamers met eigen badkamer, een wasplaats, hobbyruimte en tenslotte de master bedroom met dressing en badkamer.

 

Bij het verwezenlijken van een droom hoort ook een passend materialenpallet. In dit project betekent dit hoogwaardige materialen, zowel voor het exterieur als voor het interieur. De prachtige omgeving smeekt achteraan voor openheid met grote glazen wanden. Voor de gesloten gevelpassages wordt een Petersen gevelsteen gecombineerd met donkergekleurd Accoya hout. Op het buitenterras ligt een travertin natuursteen die op de -1 werd doorgetrokken. Op de terrassen boven en in de keuken is gekozen voor een karaktervolle terracotta tegelvloer. Verder in het interieur zorgen materialen zoals natuursteen met rood-roze tinten, donkere fineer voor het maatmeubilair en donkere parket, silicaat voor de badkamers en details zoals de Vola en Aqualex kranen voor de nodige uitstraling en warmte.

 

De woning op vlak van duurzaamheid toekomstbestendig maken is voor Studio Anja Vissers een evidentie. Standaard werken zij met een geothermische warmtepomp gecombineerd met vloer- en wandverwarming en passen ze hergebruik van regenwater toe voor toiletten en wasmachines. Een mechanische balansventilatie is steevast voorzien, in tegenstelling tot systemen voor airconditioning. Ze maken wel gebruik van klimaatplafonds om de woning op een energiezuinige manier te koelen. Dit is ook in dit project het geval.

 

“Ondanks het atypische perceel met een groot niveauverschil dat de nodige moeilijkheden met zich meebracht, hebben we toch een geslaagd totaalproject kunnen realiseren dat de omgeving helemaal uitspeelt. Door het gebruik van eerlijke en warme natuurlijke materialen gaat de woning er ook in op. Dit project is een voorbeeld van onze filosofie waarbij we van binnen naar buiten ontwerpen. Het startpunt voor ons is het functionele, een woning moet goed functioneren en over de juiste verhoudingen en oriëntatie beschikken die de zon naar binnen haalt. Daaruit vloeit dan de vorm die uiteraard ook esthetisch op punt moet staan. De klant koos voor ons omwille van onze architectuur en werkwijze waarbij we de klant ontzorgen gedurende het hele proces. Wij doen heel graag dergelijke totaalprojecten en geloven dat dit de beste manier is om tot goede resultaten te komen.”

 

 

Studio Anja Vissers

t. +32 (0)14 55 23 10

info@studioanjavissers.be

www.studioanjavissers.be