CAS Architecten

CAS Architecten

Alzijdige beleving door centrale positionering en sfeervolle architectuur

 

Er is iets met projecten in tweede bouwlijn. Wanneer die goed ontworpen en uitgevoerd worden, ontstaat er heel veel beleving en woonkwaliteit. En laat dat nu net één van de troeven van CAS architecten zijn. Door de verbouwing langgerekt en centraal op het terrein te positioneren creëren ze een extra volwaardige voortuin en architectuur die daar volop op inspeelt. Het resultaat is een adembenemende villa met zichten die in elke richting blijven boeien en met een hoofdrol voor water.

 

De bouwheer vond het unieke perceel in het mooie Meetjesland. Het maakt samen met enkele andere percelen in tweede bouwlijn deel uit van een RUP die stelt dat het volume behouden mag blijven bij een verbouwing. Pieter-Jan Leenknecht: “Daar maakten wij gebruik van om de woning centraal op het terrein te houden. Zo krijg je niet alleen een verhaal met bijna enkelbeleving achteraan, maar konden we ook vooraan een volwaardige voortuinbeleving creëren. Grote raampartijen en een waterpartij halen daar de tuin naar binnen. En gezien het gegeven van tweede bouwlijn is er geen hinder voor de privacy. Het gevolg is dat alle functies in de woning contact hebben met een deel van de tuin. Het aanwezige landschap hier was – samen met de deskundige omgevingsaanleg van Tuinonderneming Monbaliu – een heel dankbare partner.”

 

Zo sierden heel wat volwassen bomen het terrein. Voor de nieuwe inplanting van de woning werden er weliswaar enkele verwijderd, maar die kregen een nieuw leven op een andere plaats op het terrein. Daarvoor liet CAS een boominventaris opmaken. Bovendien gaat het om een gemengd bos waardoor het niet opvalt dat sommige bomen van plaats wisselen. “Die diversiteit van het landschap, in combinatie met de architectuur die zich sober presenteert, maakt het geheel boeiend. De tuinarchitect maakt zijn ontwerp na ons voorstel en dat integreren wij in het project. Ook de benadering van de woning is belangrijk en wordt besproken. Hier resulteerde dat in een spiegelvijver die tot in het bouwvolume dringt. Samen met de organische vormgeving van de groenaanleg en de twee stapstenen over het water zorgt dat voor een unieke benadering. Ook binnen in de woning voel je het effect van die vijver, onder meer via reflecties.”

 

De sculpturale benadering van CAS – het geheel is een spel van volumes met open en gesloten delen – laat de woning slanker lijken dan ze in werkelijkheid is. Getuige daarvan ook het teruggetrokken glazen volume op de bovenverdieping. Achteraan is de woning helemaal opengewerkt en krijgen de zonwerende glazen partijen de bovenhand. Een grote overkraging beschermt tegen zon en regen en massieve houten balken op de verdieping tegen inkijk in de badkamer. Die houten passage breekt ook het langwerpige horizontale volume op de verdieping.

 

De grootte van de woning is ook een gevolg van het programma dat werd uitgebreid met onder meer een thuiskantoor en een cinema. Ondergronds is er nog een wijnkelder voorzien. In de leefruimtes op het gelijkvloers zijn er twee haarden geïntegreerd, één in de zitruimte maar ook één in de eethoek. Verder kent het programma met het nachtgedeelte op de verdieping wel een traditionele invulling. De ronde spiltrap in gelakt staal die je erheen brengt is dan weer minder klassiek.

 

De woning kent geen voor- of achterzijde. Overal geniet je doorkijk en is er contact met de tuin. De openheid van de woning zorgt daardoor voor een alzijdige beleving. Die zit ook in de samenstelling van de materialen. Grote betonnen gevelpanelen, glaspartijen en houten passages in combinatie met de spiegelvijver creëren heel veel sfeer en dynamiek, ondanks de strakke belijning van de architectuur. Die komt er onder meer dankzij de prefab betonpanelen van Enjoy Concrete die grote overspanningen mogelijk maken en ook slanke passages met fijne naden en verstekken op de hoeken werden hier gerealiseerd. Die betonpanelen, in combinatie met de fijne dakrand, zorgen ervoor dat het rustige beeld van de architectuur versterkt wordt. De afwisseling van volumes in glas, hout en beton zorgen in die rustige presentatie wel voor de nodige levendigheid en dynamiek. Dat dankt het onder meer aan de keuze om reliëf in de houten passages te brengen waardoor het contrasteert met de vlakke passages in beton en glas.

 

Contrast, karakter en warmte zit gebald in de Travertin natuursteen die zowel binnen als buiten doorloopt. Dat zorgt voor een naadloze overgang. Niet alleen van het interieur naar het terras, maar ook dieper in de tuin van terras naar zwembad dat een paar treden lager ligt. “Van in de woning zie je daardoor het zwembad niet liggen en gaat de aandacht terecht naar het landschap. Je krijgt echt twee verschillende sferen met de woning met terras enerzijds en dan dieper in de tuin een tweede met zwembad en tuinpaviljoen, inclusief buitenkeuken en welnessgedeelte. Door in de sauna een wand in gehard glas te voorzien, heb je van binnenuit ook zicht op bosrijk gebied en creëer je ook in die richting beleving. We hebben dat tuinpaviljoen en het meubilair bewust opzij gepositioneerd. Op die manier geniet je in de woning van een ongestoord zicht naar buiten.”

 

De brede treden centraal in de tuin fungeren eveneens als zitbank bij het zwembad. Deze ingreep versterkt ook het vakantiegevoel waar de bouwheer naar op zoek was. Buiten word je getrakteerd op unieke zichten: voorbij het zwembad en een rij knotwilgen een open landschap, opzij een organisch vormgegeven vijver met lisdodden die er al eeuwen lijkt te liggen en rondom de woning een boslandschap waartussen een organisch pad je telkens een ander zicht op de woning biedt en overal blijft het boeien. Maar achteraan in de tuin, genietend van de vijver en het landschap, loont het ook de moeite om achterom te kijken naar de bijzondere architectuur van de woning.

 

“Dergelijke woningen, zowel qua vormgeving als in materialisatie, verouderen niet. We zijnervan overtuigd dat deze woning over 30 jaar nog even hedendaags zal zijn. Maar het is vooral de unieke combinatie tussen architectuur en landschap die hier doorslaggevend is voorde beleving. De oude woning blokkeerde bijna het zicht op het landschap, waardoor je echt naar buiten moest om ervan te kunnen genieten. Nu waait het landschap er bijna doorheen, zeker wanneer je de schuiframen openzet. Los van alle ingrepen die we hebben gedaan, hebben we altijd een bepaald beeld als einddoel voor ogen gehad. En dat beeld is na de realisatie overeind gebleven. Ik denk zelfs als je ontwerp en eindresultaat naast elkaar legt, dat het laatste zelfs nog iets sterker is. Dan kan je niet anders dan daar als architect blij van worden.”

 

CAS architecten

Prinsens Clementinalaan 177

9000 Gent

t. +32 (0)9 227 06 37

hello@cas-architecten.be

www.cas-architecten.be