Inoforma Architects

Inoforma Architects

Een gastronomisch restaurant van de grond af aan bouwen, gebeurt zelden. Castor in Beveren-Leie, dat in zijn eerste jaar al meteen een Michelinster veroverde, deed dat wel. Chef Maarten Bouckaert wist precies wat hij wou om die droom waar te maken. Met de hulp van architectenbureau Inoforma. Vader Bernard Decaestecker en dochter Sofie Decaestecker ontwikkelden een nieuwbouwpand dat én uitnodigend is, én de nodige uitstraling heeft, én intrigeert. Locatie, locatie, locatie. Niet enkel in vastgoedkringen geldt het adagium. Ook voor architectuur. Na twee jaar zoeken en twijfelen tussen een nieuwbouw of een renovatie van een bestaand pand, vond de chef een ideale plek in Beveren-Leie, nabij Waregem. Het perceel loopt er licht schuin richting de achtergrens en ligt aan een drukke steenweg. Dat het perceel ook achteraan toegankelijk is met een zicht op een landbouwzone trok de jonge chef helemaal over de streep. Voor het architecturale concept van het nieuwe restaurant zocht architectenbureau Inoforma naar een manier om de aandacht te trekken langs de steenweg, en tegelijk om van binnenuit het zicht te concentreren op de achterliggende akkers. Het resultaat is een massieve gevel in beton. Een statement. “De kolossale muur trekt de aandacht van passanten en wordt twee maal onderbroken. Op die manier tonen we een glimp van wat zich binnenin afspeelt en zorgen we ervoor dat er voldoende daglicht de voorzijde van het restaurant bereikt”, aldus Sofie Decaestecker. Aanvankelijk zou de gevel nog worden uitgerust met een even imposante verschuifbare poort om de inkijk af te sluiten als het restaurant gesloten is, maar door budgettaire redenen werd dat voorlopig nog niet meegenomen.

 

Eerlijke materialen

De betonstructuur bestaat uit holle beton- wanden die geprefabriceerd werden met de nodige isolatie. De wanden zijn zeven meter hoog en werden in twee fases ter plaatse gestort. “In plaats van zichtbeton kozen we voor een industrieel product. De zichtbare houtstructuur die de wanden typeert – net als ter plaatse gegoten beton – werd in de fabriek gecreëerd”, vertelt Decaestecker. “Het verschil met zichtbeton is dat je min- der eisen kan stellen aan deze industriële versie op vlak van kleur en schakering. Maar dat is oké. Beton is een natuurlijk product. De schakeringen en de kleurveranderingen maken deel uit van de charme. Dat moet je aanvaarden.” Een andere reden voor de keuze voor beton was de snelheid van bouwen. Het volledige restaurant met bijhorend woongedeelte verrees in minder dan een jaar. “Beton zorgt voor heel wat mogelijkheden. Bovendien is het een constructief element. De vloerplaat rust volledig op de wanden. Dat de structuur van een gebouw leesbaar is, maakt het eerlijk. Ook binnenin is er geen enkel gipswand zichtbaar.”

Voor de materiaalkeuze hielden de architecten het simpel en duidelijk. De volledige gevel bestaat uit beton, afgewisseld met houten gevelkleding in ceder. Vooraan benadrukken verticale lijnen de hoogte van het gebouw. Achteraan staat de verticale houten gevelbekleding op de verdieping in contrast met de verschuifbare panelen met horizontale houten lamellen. “Het restaurant is zuidgeoriënteerd, met achteraan een terras. De verschuifbare panelen gaan opwarming tegen, creëren sfeer binnenin en laat de gastheren toe om te spelen met verschillende lichtinvallen. Bovendien zorgt de combinatie van zon en horizontale lamellen voor een opvallend schaduwspel.” Plafondhoge ramen met toegang tot het terras zorgen voor een rechtstreekse connectie met de tuin, de achterliggende parking en een zicht op het hinterland.

 

Complete ervaring

De betonnen gevel vooraan vormt met twee uitsparingen een dubbele patio. Dit is een tussenruimte waarbij de gast meteen start aan zijn restaurantervaring. “De inkom zorgt ervoor dat je als bezoeker weg getrokken wordt van de drukte van de straat. De betonwand zweeft er boven de grond en begeleidt de gasten mee naar binnen.” Ook binnenin krijgt de zwevende betonnen structuur een functionele invulling. Het zorgt voor de afbakening van verschillende ruimtes, zonder een opgesloten kamergevoel in te stellen. Binnenin keert de duidelijke materiaalkeuze terug: beton en hout, aangevuld met elementen in natuursteen. Inoforma nam de binneninrichting voor hun rekening. “Een houten wand met opnieuw verticale lijnen loopt door tot achteraan. Het vormt de overgang tot de bar.” Terwijl een open keuken steeds meer ingang vindt in de horeca, wilden opdrachtgevers Maarten en Stefanie Bouckaert-Vandewalle het in hun eigen restaurant anders aanpakken. De keuken bevindt zich achter de bar en is volledig afgesloten. Om te zorgen voor een duidelijke connectie – en om de chef de kans te geven om de reacties van de bezoekers te volgen – zorgt een gefumeerde glaswand achter de bar voor net voldoende inkijk. Ook in het tweede deel van het restaurant, dat kan afgesloten worden met een plafondhoge draaideur met houten bekleding, kunnen tafelgasten een deel van de keukenactie volgen door het gefumeerde glas. “Het tweede restaurantgedeelte zorgt ervoor dat de verschillende ruimtes beperkt blijven in oppervlakte en gezellig zijn. De draaideur maakt het mogelijk om groepen of vergaderingen de nodige privacy te geven.”

Het rijkelijk aanwezige hout zorgt al voor een positief akoestisch effect in het restaurant, maar op aanraden van een akoestisch ingenieur werd ook een spanplafond met microperforaties geïnstalleerd. Elk detail in het interieur is afgestemd. Goudkleurige Occhio-armaturen in verschillende variaties zijn her en der zichtbaar. Met name het gebruik van een lens die niet verblindt bij het bekijken van het licht, is hier een extra troef. Om tegengewicht te bieden aan het hout en het beton zorgen marmeren meubels voor een luxueuze uitstraling. De meubels werden net als de bar volledig in verstek uitgevoerd in nero marquina marmer en verbergen lades met bestek en ander tafelgerei. Ook de open gashaard die de aperitiefruimte/lounge van het restaurant scheidt is uitgevoerd in de opvallende zwarte marmer met witte schakeringen.

 

Zo vader, zo dochter

Het hart van het restaurant is uiteraard de keuken. Hoewel die compact is, is de indeling en de flow ervan essentieel. Hiervoor deed de chef een beroep op zijn eigen ervaring. Op technisch vlak vormt de keuken een aparte habitat. Zo is de ventilatie volledig gescheiden van het restaurant en heeft de keuken een aparte ingang via de zijkant voor leveringen. Met een ruime kelder met koelcel is er ook voldoende opslagruimte, zowel voor gekoelde producten als wijn. De dienstingang is meteen ook de voordeur van het woongedeelte bovenaan. Hier bevindt zich een compacte woning met vier slaapkamers aan de voorgevel. Verborgen achter de dubbele façade zorgen de ramen voor voldoende daglicht. Aan de andere kant benut de open leefruimte optimaal het zicht achteraan.

Voor Bernard en Sofie Decaestecker is dit het vijfde project die ze samen onder handen nemen. “Inoforma staat voor hedendaagse architectuur. We nemen zowel particuliere projecten als bedrijfspanden en overheidsopdrachten voor onze rekening. In dit project hadden we een grote verantwoordelijkheid. De opdrachtgevers zijn familie en hadden als startende ondernemers een beperkt budget om het project volledig afgewerkt, mét omgevingsaanleg, te realiseren. De zoektocht was om een ontwerp te realiseren dat haalbaar was én dat duidelijk de wensen van het koppel verwezenlijkt. Dat lukte erg goed. De opdrachtgevers stonden van bij het concept 200 procent achter onze aanpak en voorstellen”, klinkt het. Elke opdracht start bij Inoforma met een analyse van het programma in functie van de context en de locatie. “Bovendien laten we ons bijstaan door experten in hun vakgebied. In bouwteams werken we samen met landschapsarchitecten of, zoals hier, met een ingenieur akoestiek. De juiste mensen betrekken en sturen is essentieel.” De wisselwerking tussen vader en dochter voegt extra pigment toe. Het is een synergie tussen de jonge en oude generatie. “Het is zeer intens om te doen, maar wel heel leuk. We vullen elkaar aan en leren haast dagelijks van elkaar bij. Ik sta vol bewondering voor mijn dochter”, aldus een trotse Bernard Decaestecker.

 

Tekst: Arne Vansteenkiste
Foto’s: Jan D’Hondt

Inoforma Architects
Vanackerestraat 39 – 8560 Wevelgem
t. 056 44 04 28
info@inoforma.be – www.inoforma.be