Jaspers-Eyers Architects (Reynaers)

Jaspers-Eyers Architects (Reynaers)

Hoofdkantoor als etalage van glas en aluminium

Een nieuw hoofdkantoor voor een van de leidende producenten in aluminium profielen. Architectenbureau Jasper-Eyers wist meteen wat hen te doen stond toen ze de opdracht kregen voor de uitbreiding van het hoofdkantoor van Reynaers: een uniek gebouw ontwerpen waarin architectuur en functie perfect verenigd worden met het tonen van de mogelijkheden van de aluminium raamprofielen. Het Reynaers Experience Centre doet net dat. Het is een visueel statement dat strakke lijnen afwisselt met een spel van reliëf en oppervlaktes in glas.

De belangrijkste functie van de uitbreiding van de Reynaers Campus is de komst van een belevingscentrum. In het nieuwe gebouw worden nieuwe producten voorgesteld en gasten ontvangen. Meteen is het ook de nieuwe werkplek voor de Reynaers-werknemers. Bij het ontwerp waren er heel wat zaken om mee rekening te houden. Zo moest het nieuwe kantoor mooi aansluiten bij de bestaande gebouwen en was er van bij de start een duidelijke focus op innovatie en comfort voor bezoekers en gebruikers. Uiteraard is het nieuwe gebouw ook voor het bedrijf zelf een uithangbord. En dat toont zich al van op straat. “De hoofdbedoeling met dit ontwerp was om zoveel mogelijk producten van Reynaers op een vernieuwende manier te gebruiken. Zowel binnen als buiten, passend binnen een coherent totaalconcept”, klinkt het.

 

Geveldimensies

Het Experience Centre is in totaal 3.500 vierkante meter groot. Het gebouw telt vier bouwlagen en kent een duidelijk contrast tussen de voor- en achtergevel. De architecten van Jasper-Eyers benaderden de gevels volgens de functie die ze hebben. Vooraan, aan de straatzijde, zorgt een opvallend patroon van aluminium gevel- en raamsystemen voor diepgang en reliëf. Zo maakten de architecten het mogelijk om als producent van raamsystemen uit te pakken met de eigen producten, kennis en mogelijkheden. Een luchtig spel van lijnen combineert verschillende glasvlakken met meerdere in- en uitsprongen. In combinatie met witte gevelelementen zorgen de verschillende glazen oppervlaktes voor een verrassend aanzicht van het gebouw. De voorgevel aan de straatzijde zet duidelijk de toon: een transparante aanblik van glas, profiel en structuur. Strakke lijnen benadrukken de minimalistische insteek. Dankzij het gebruik van innovatieve systemen vormt de gevel letterlijk een vitrine voor de activiteiten van de opdrachtgever. Achteraan hanteert het nieuwe gebouw een andere gedaante. Hier bevindt zich de toegang tot het Experience Centre, rechtstreeks gelinkt aan de parkeerplaatsen. Licht, ruimte en lijnen blijven de hoofdrol spelen, maar een duidelijke open gevel zorgt voor een welkom gevoel. Een laag volume met witte gevelafwerking en grote glaspartijen nodigt bezoekers en gebruikers uit om het gebouw te betreden. In het volume is een elegant schuifsysteem geïntegreerd. De oplossing zorgt ervoor dat een grote glasoppervlakte de visuele focus wordt van het geheel en versterkt de transparantie van het ontwerp.

 

Creatief met systemen

Het lijnenspel en het stapelen van verschillende volumes creëert ruimte voor terrassen en uitgebreide gevels met uitgestrekte raampartijen. Het dakterras van het lage volume is bij mooi weer een trekpleister voor bezoeker en gebruiker. Ook achteraan valt de dynamiek van de uitgestrekte glaspartijen op. Grote en kleine raamoppervlaktes wisselen elkaar in snel tempo af. Een extra toevoeging is de vernieuwende manier waarin de vluchttrap verwerkt zit. De puur functionele trap aan de buitenkant van het gebouw zit mooi verborgen in een transparante constructie. Dit originele gebruik van Reynaers-zonweringsprofielen voegt speelsheid toe en creëert extra comfort van de achtergelegen kantoren. De fijne openingen benadrukken de strakke lijnen en patronen van het gebouw. De architecten maken op deze slimme manier van een puur functioneel systeem een esthetische meerwaarde. Het gelijkvloerse en de eerste verdieping van de nieuwe gebouwen zijn voorbehouden voor bezoekers. Het ruime atrium vormt de centrale as. De nieuwe site is opgevat als een omgeving waar architecten, klanten, aannemers en andere partners zich laten inspireren en elkaar ontmoeten, omgeven door vernieuwende bouwoplossingen en innovatieve technologie. De gevelarchitectuur speelt daar duidelijk op in, maar ook in het atrium is de beleving groot. Van hieruit is er een directe toegang tot het interne auditorium. Die biedt plaats aan honderd personen en is bedoeld om zowel eigen als externe seminaries en events te huisvesten. Ook in het atrium waarin openheid primeert en een elegante trap de verdiepingen connecteert staat het gebruik van glas en aluminium centraal. Van hieruit zijn ook de belevingsruimte en een demonstratieruimte die uitgerust is met virtual reality meteen bereikbaar. Naast de vernieuwende technieken die gebruikt werden bij de constructie en het ontwerp van het gebouw, legt de technologie extra de aandacht op het innovatieve karakter van de bouwheer.

De bovenste verdiepingen zijn ingericht als kantoor voor de medewerkers. De openheid van het gebouw wordt ook hier weerspiegeld. In de open landschapskantoren zorgt meubilair voor voldoende afscheiding en de creatie van verschillende werkzones. Er is zowel plaats voor gegroepeerde werkplekken als hoge tafels voor een staande werkvergadering of pauze. Waar nodig zorgen afscheidingen in glas voor extra privacy en werkcomfort. In de nieuwe kantoren huist de volledige R&D-afdeling van Reynaers. Goed voor honderd werknemers. In combinatie met de kantoren is de uitbreiding goed voor 5.135 vierkante meter.

Technische innovatie

Zoals gezegd speelt aluminium de hoofdrol in het ontwerp en in de uitvoering. Voor Reynaers is dit de kans om uit te pakken met hun gevelsystemen. Zo werd er gekozen voor een thermisch performant profiel die hoge gewichten aankan. Het glas wordt onzichtbaar geklemd op de draagstructuur wat zorgt voor een erg strakke aanblik. De gevelelementen werden gecombineerd met aluminium maatwerk op basis van kaders. De elementen werden op voorhand geassembleerd en laten toe om opengaande delen naadloos te integreren in het geheel. De elementen verbergen meteen ook de elektrische aandrijving die de ramen openen en sluiten. Om het opwarmen van dit glazen huis tegen te gaan, viel de keuze op het gebruik van driedubbele beglazing. In specifieke zones wordt dit gecombineerd met dubbele beglazing om opgebouwde warmte snel te kunnen afvoeren. Aan de noordzijde van het gebouw haalt het Experience Centre Uw-waardes tot 0.75 W/m2K.

 

Jasper-Eyers

Als internationaal architectenbureau is Jaspers-Eyers Architects actief met studio’s in Brussel, Leuven en Hasselt. De missie is duidelijk: excellente ontwerpen creëren met aandacht voor het ecologische aspect. Ontwerpen die daarbij beantwoorden aan vooropgestelde budgetten en deadlines. De voorbije decennia ontwikkelde het architectenbureau een uitgebreid portfolio met projecten uit verschillende disciplines en sectoren. Van privélofts tot totale stadsvernieuwingen. Van luchthaven tot overheidsgebouwen. “Het brede scala van ons werk en de interne ervaring maakt het mogelijk om internationale visies te vertalen naar lokale projecten”, klinkt het. “Onze architecten ontwerpen voor en communiceren met mensen. Dat betekent dat we inspelen op de maatschappij, context en omgeving. Innovatie en design is onze visie. Daarmee willen we het debat aangaan over de architectuur van vandaag en die van de toekomst”, besluit John Eyers.

Tekst: Arne Vansteenkiste
Foto’s: ©Jaspers-Eyers Architects – photography Philippe van Gelooven, Georges De Kinder

 

Jaspers-Eyers Architects
Hoogstraat 139 – 1000 Brussel
t. 02 514 04 96
architects@jaspers-eyers.be – www.jaspers-eyers.be