Architecten Achtergael

Architecten Achtergael

Eerste ontwerp meteen een schot in de roos

 

Hoewel Architecten Achtergael uit Gent bekend staan voor hun publieke projecten en stadsontwikkelingsprojecten, krijgen ze ook af en toe de vraag voor privéwoningen. Daarbij gebeurt het wel vaker dat mensen bij hen terecht komen naar aanleiding van een publicatie van één van hun woningen in een magazine.

Zonder dergelijke referentie gebeurt het niet vaak dat Architecten Achtergael private woningen bouwen. Omwille van de grote diversiteit aan opdrachten profileren ze zichzelf bewust niet al te nadrukkelijk als gespecialiseerde woningbouwers. Toch vinden ze het leuk om af en toe een privéwoning te concipiëren. Daarbij streven ze steeds naar ruimtelijke en architectonische kwaliteit. Die kwaliteit begint bij het kritische onderzoek van het programma van eisen en de wijze waarop de architectuur zich verhoudt tot zijn omgeving en zich kadert binnen de ruimtelijke en functionele context. Een context die sterk verschilt van project tot project.

Zo ook in het geval van deze villa met een interessant verhaal. Na ruime tijd in het buitenland te hebben gewoond, keerde de bouwheer terug en kocht een bestaande woning. Het betreft een woning met ingerichte tuin die op zich perfect bewoonbaar was. De woning was evenwel hun smaak niet en de tuin was naar hun mening te kitcherig. Ze beslisten dus om alles af te breken, inclusief de tuin. Ze kwamen via de publicatie bij Architecten Achtergael terecht met de vraag om een nieuwe woning te bouwen op een andere plaats op het glooiende terrein. Tijdens de realisatie van de nieuwbouw bleven zij immers de bestaande woning bewonen. Pas nadat er verhuisd zou worden van de bestaande naar de nieuwe woning zou die eerste worden gesloopt. Een niet onbelangrijk gegeven in dit verhaal.

Verder wilden ze een strakke, lichtrijke villa – gelijkaardig aan wat ze gezien hadden in de publicatie – met een ruime living en kamers voor hen en hun kind, maar verder geen extreme wensen. Dirk Liekens: ‘We mochten hen verrassen. Met ons eerste ontwerp gingen we bij hen op bezoek. Dat doen we meestal om alle mogelijkheden eens af te tasten. Gek genoeg was dit meteen een schot in de roos en gingen ze akkoord. De maquette die we mee hadden genomen, hebben ze nog altijd bewaard.’ Om zoveel mogelijk contact te realiseren met de tuin vanuit de nieuwe woning, zoekt deze de maximaal toelaatbare achterbouwlijn op. Dit kwam neer op een lineair volume op het gelijkvloers van nagenoeg 7m die voorbij de bestaande woning schiet. Eromheen is een tuinmuur die bijdraagt tot de privacy en de mogelijkheid biedt om een zwembad aan de voorzijde van de woning te plaatsen. Het plan werd zo opgevat dat de verbouwing in fases kon verlopen en de eigenaars geen hinder zouden ondervinden van de werken.

Het zwembad en een deel van de tuinmuur, die in het ontwerp ruimte innemen van de bestaande woning, konden in een latere fase worden gefinaliseerd. Het woongedeelte was dus eerst aan de beurt. In het ontwerp onderscheiden we 3 niveaus. In de kelderverdieping, onder de carport, is de gym ondergebracht, wasgedeelte en zitten de technieken. Op het gelijkvloers heb je het lineaire volume dat een nevenschikking van diverse leeffuncties bevat. Je hebt er enerzijds de fietsenberging, de kinderkamer, een logeerkamer en een aparte TV-hoek terwijl de rest is ingenomen door de grote leefruimte met eetplaats, keuken, berging en zithoek met open haard. Twee overdekte terrassen zijn geïntegreerd en zorgen mee voor optimale lichtinval. In eerste instantie wordt dit gerealiseerd door een vrij smal volume en grote raampartijen waardoor er langs drie zijden licht binnenvalt. De grote leefruimte geeft aan de voorzijde uit op het zwembad met open terras en aan de achterzijde op de tuin.

Het derde niveau – de eerste verdieping die zich boven de carport bevindt – is gewijd aan de masterbedroom van de ouders. Ze hebben er hun slaapkamer, dressing, sauna en badkamer. Het lichtrijke terras kijkt uit op het zwembad. Dit kleinere volume werd haaks op het lineaire volume geplaatst om zo de voorbouwlijn te halen wat vereist is om tot op de maximale achterbouwlijn te kunnen bouwen.

De drie niveaus zitten mooi verpakt in een helder en strak geheel dat een aangename ligging heeft ten opzichte van de tuin. Er is uitgebreid gezocht naar de juiste verhoudingen en aan de vraag naar privacy is door de ligging en de aanwezigheid van de tuinmuren handig tegemoetgekomen.Naar materialen toe hebben ze voor de gevel gekozen voor een Cenia natuursteen. De warmte die deze natuursteen uitstraalt in combinatie met de grote glaspartijen zorgt
ervoor dat de buitenruimte ook binnen sterk aanwezig is. In de gevelsluiting valt verder het stalen schrijnwerk zonder veel verticale stijlen te noteren. De glaspartijen reiken van vloer tot plafond en er staat niets van structuur voor, waardoor de grens tussen binnen en buiten tot een minimum wordt herleid. De terrasafwerking is sober maar heel degelijk en bestaat uit witte, vierkante betontegels van 120 x 120cm.

Doordat de gevelafwerking in natuursteen binnen sterk voelbaar is, is de binnenafwerking zelf bewust sober gehouden. Zo heb je de lichtgrijze, gepolierde betonvloer in de kelder en het gelijkvloers. De wanden zijn overal met pleister afgewerkt. Behalve in de badkamers, waar voor de wanden en vloeren witte en lichtgrijze mortex is gebruikt. De neutrale eigenschap van wit werd verder toegepast in alle inbouwkasten en in het kookgedeelte. Dit sober en strakke geheel wordt opgeluisterd met warme accenten. Zo kozen ze eiken parket als vloer op de verdieping. Dezelfde warme eik vind je verder terug in de trap van het gelijkvloers naar de verdieping en in het keukeneiland dat in deze ruimte als accent naar voor komt. Overige accenten zullen door de bouwheer zelf aangebracht worden. Voor Architecten Achtergael is het één van hun meest geslaagde privéprojecten. Niet louter door de vlotte samenwerking met de bouwheer, maar evenzeer omwille van de inpassing van de woning in haar omgeving. De belijning en volumetrie verschillen sterk van de directe omgeving. Door de keuze voor warme, natuurlijke materialen ontstaat er echter geen contrast, maar een interessante dialoog.

 

Tekst: Sam Paret
Foto’s: Nick Cannaerts

 

Architecten Achtergael
Burgstraat 22A – 9000 Gent
t. 09 267 00 80
mail@achtergael.bewww.achtergael.be