OOA | Office O Architects

OOA | Office O Architects

Een woning met twee gezichten

 

Het ontwerpen van een woning, is meer dan alleen een technisch vraagstuk. De locatie en de prioriteiten van de bouwheer zijn slechts enkele bepalende factoren in het geheel van te maken beslissingen. Deze vrijstaande eengezinswoning is een mooi voorbeeld van een sluitend geheel van keuzes en opnieuw een staaltje van de think-outside-the-box mentaliteit van Office O Architects.

De bouwgrond is prachtig gelegen tussen twee rustige straten met een onderling hoogteverschil van maar liefst vier meter en met een open zicht op het achtergelegen duinenreservaat. In die zone gelden de klassieke voorschriften zoals één bouwlaag en een zadeldak. Toch is dat stuk bouwgrond één van de enige in die straat met dat opmerkelijke hoogteverschil. Vandaar de keuze van Office O Architects om vooraan voor een klassieke, traditionele bouwstijl te kiezen die aansluit bij de fermette stijl van de buurman terwijl achteraan de uitkraging boven de duin – waardoor het los komt van dat terrein – voor een magnifiek zicht zorgt en het dilemma meteen oplost. Afhankelijk van waar je staat, krijg je daardoor een andere gewaarwording. Vooraan heel klassiek, opzij voel je al dat er iets speciaals zit aan te komen en achteraan lijkt het een compleet andere woning die eerder moderne elementen naar voren schuift. De werktitel voor dit project bij Office O Architects was dan ook toepasselijk ‘Desire to Cantilever’, het verlangen om enerzijds los te komen van de grond en anderzijds dan weer niet. Wanneer je onderaan de straat staat, zie je ook dat het gebouw zich afwendt naar dat maximale zicht. Een ingreep die eveneens diende om de twee kamers op de gelijkvloerse verdieping dat zicht te kunnen gunnen.

De bouwheer vertoeft voor haar job vaak in het buitenland, waarvoor ze in uitstekende conditie moet zijn, te vergelijken met topsport. Ze wou een flexibele woning die in een later stadium kan beantwoorden aan een gezinssituatie maar nu moet voldoen aan haar huidige behoeften. Door het feit dat ze vaak in het buitenland werkt, wou ze haar woning ook voldoende kunnen afsluiten. Een vrouw die vaak alleen is, wil zich immers veilig voelen. Er waren dus tegenstrijdige behoeftes die gingen van enerzijds intimiteit en gezelligheid tot anderzijds maximaal genieten van het uitzonderlijke zicht op het duinenreservaat en ruimtelijkheid. Dat creëerde een evenwichtsoefening tussen het verlangen om zo ver als mogelijk uit te reiken naar het natuurreservaat (de natuur) en de behoefte om diep verankerd te zijn (diepe wortels) en ingebed te zitten.

Om tegemoet te komen aan de wens van de bouwheer om volop te kunnen genieten zonder aan intimiteit in te boeten, werd de daklijn achteraan onderbroken om een dakterras te creëren. Daar zit namelijk een stuk hellend dak alvorens opnieuw af te lopen naar beneden. Daardoor kan ze ongestoord genieten zonder inkijk te hebben. Door de grote open glaspartijen achteraan voel je de sterke aanwezigheid van de duin. Via het dakterras heeft ze toegang tot de eerste verdieping die volledig gewijd is aan haar huidige levensstijl. De master bedroom met aan de ene kant een aanpalende sauna en aan de andere kant een grote fitnessruimte. Zowel binnen als buiten is de circulatie naar beneden aanwezig. Via het dakterras leidt een trap tot in de patio, waar je van boven via een vide al zicht op hebt. Een andere vide geeft dan weer uit op de ondergelegen dressing die zich deels onder de master bedroom bevindt. Er is ook een aparte trap voorzien vanuit de fitness naar beneden, zodat niet iedereen via de slaapkamer moet passeren.

De oriëntatie beneden is opgebouwd rond die grote patio die enerzijds licht binnen haalt en anderzijds, om privacy redenen, helemaal afgesloten kan worden. Net als bij de ramen opzij en vooraan gebeurt dat met houten louvres. Een gemakkelijk systeem voor iemand die vaak van huis is. Om dezelfde reden is de hele woning bewust onderhoudsvriendelijk gehouden en de tuin wild aangeplant. Er is een ruime keuken palend aan de patio en ook een grote leefruimte die er langs loopt tot helemaal achteraan. Door de patio heb je vanuit de keuken contact met de leefruimte zonder een open keuken te zijn. Met nog twee slaapkamers, twee badkamers, een ruime dressing, hal, vestiaire en bureau in het programma, is er alvast een uitbreidingsmogelijkheid voor een gezin in een later stadium.

Er is gekozen voor warme en zachte materialen, onder andere om aan te sluiten bij de zachte tinten van zand, mossen en helmgras. Behalve het gebruik van structureel beton en een gepolierde betonvloer, wordt er tevens met betonnen accenten gewerkt. De houten louvres die zorgen voor een warm accent en de zwaar gekaleide baksteen heeft het geheel een zachtere look. Aan de kant van het reservaat is gekozen om het dak en dakterras met betontegels in te vullen die dan weer een herhaling zijn van de betonnen constructie. De balustrade op het dakterras voelt licht aan door de aluminium spijlen. Ook glas speelt een rol in deze woning. Niet alleen in de dressing, maar zeker in de fitness waar een spiegelende wand voor toffe effecten op het plafond zorgt. Dit wordt in de hand gewerkt door het feit dat je daar schuin aansluit op het dak dat al een hellend profiel heeft. De grote raampartijen achteraan zijn voorzien van aluminium profielen waarop een zwarte anodisatie is aangebracht. In tegenstelling tot het andere houten buitenschrijnwerk en de houten louvres, koos Office O Architects hier, in het intiemere deel, voor aluminium. Aan de buitenzijde van de woning worden robuuste materialen toegepast. De intiemere kern met dakterras en patio’s wordt voorzien van slanke en elegante elementen en materialen.

Er kwamen tijdens de gesprekken met de bouwheer, door haar bijzondere situatie, meer vragen aan de oppervlakte, dan een concreet programma. Office O Architects nam de zoektocht van haar over en slaagde er ook in deze te beantwoorden. Het lijkt op het eerste zicht een klassiek plan met een even traditioneel pogramma te zijn geworden, waardoor het de nodige zekerheid en geruststelling uitstraalt. Wel zijn er doordachte elementen in verwerkt, die de gewenste flexibiliteit garanderen om met de gestelde tegenstrijdigheden te kunnen omgaan. De woning, als een versteend proces van zelfreflectie, lijkt als een Januskop tussen de twee straten, twee niveaus en twee (ge)zichten toch in balans.

Tekst: Sam Paret
Foto’s: OOA |Office O Architects

 

OOA |Office O Architects
Predikherenlei 24 – 9000 Gent
t. 09 225 25 90
info@office-o.bewww.office-o.be