OYO architects

OYO architects

Betonnen antigebouw zorgt voor maximale beleving

 

Een uitbreiding van een bestaande woning is nooit een evidente oefening. Ofwel zoek je met de uitbreiding aansluiting waarbij alles één geheel vormt, ofwel ga je voor contrast, waarbij een meerwaarde in die dualiteit zit. In dit project koos OYO voor de laatste optie. Het betonnen antigebouw staat op zich maar zoekt via de glazen passerelle toenadering tot het bestaande gebouw. En doordat het zweeft boven de tuin biedt het mooie zichten op de omgeving en vooral veel leefcomfort voor de bewoners.

In de bestaande woning doet het gelijkvloers dienst als postkantoor. De klanten bewonen het appartement boven het postkantoor en wilden graag een uitbreiding die in een later stadium als entiteit op zich kan functioneren met behalve een ruime leefruimte, ook een eigen slaap- en badkamer. Bijgevolg diende er eveneens een aparte toegang voorzien te worden. De klant kwam bij OYO terecht via een referentie in de buurt waarbij ook voornamelijk gewerkt is in beton en met een houten afwerking.

OYO respecteerde de wens van de klant en besloot dezelfde werkwijze hier toe te passen om in contrast te treden met het bestaande gebouw en er zich via het glazen intermezzo tegelijkertijd los van te koppelen. Op die manier krijg je twee contrasterende volumes. Om de betonnen nieuwbouw voldoende licht te houden en het zicht op het natuurgebied te versterkten, creëerde OYO een zwevend gedeelte. Het gesloten karakter aan de straatzijde wordt eveneens onderbroken door de houten passage in de gevel waarin een deur is opgenomen die de bewoners een aparte toegang verschaft tot de nieuwe entiteit.

Een andere ingreep van OYO is de implementatie van de betonnen tuinmuur aan de straatzijde. Die leidt de oprijdende wagens op de hellende strook naar de parking en de bezoekers naar de toegang van het gebouw. De glazen passerelle fungeert dus als schakel tussen oud en nieuw en is meteen de nieuwe toegang tot het bestaande woongedeelte. Je bereikt die passerelle via een betonnen trap die zowel een buitengedeelte kent als een overdekt gedeelte in het nieuwe volume. Eens in de glazen sas – die zich als het ware in het nieuwe volume boort – kan je zowel de bestaande woning betreden via de houten voetbrug of het nieuwe volume opzoeken.

In het nieuwe volume is de leefruimte, zeker in dit stadium, de belangrijkste ruimte. Het is logischerwijze veruit de grootste ruimte en de plaats die het meest wordt opgezocht. Vanuit de bestaande woning kom je er via de glazen passerelle automatisch in terecht. In deze grote, open ruimte is nog een kleine keuken en berging opgenomen. De grote raampartijen laten de omgeving volledig tot hun recht komen. Een schuifraam geeft toegang tot het terras waar het heerlijk vertoeven is. Die zweeft deels boven de eigen tuin waardoor het zicht op de zwemvijver en het achterliggende natuurgebied optimaal is.

Vanuit deze leefruimte neem je de trap naar beneden en zo kom je in de polyvalente ruimte met technische berging. Deze multifunctionele ruimte is nu eens speelkamer, dan weer slaapkamer. Het nieuwe volume heeft nauwer contact met de tuin en zwemvijver dan de bestaande woning. Om die reden is een badkamer voorzien bij de toegang naar de tuin. Die fungeert tevens als ‘poolhouse’ bij de zwemvijver. OYO hielp deze zwemvijver mee ontwerpen om er zeker van te zijn dat die een relatie zou aangaan met de nieuwe uitbreiding.

Qua materialisatie zien we een volume dat volledig in zichtbeton is opgetrokken. Dat werd ter plaatse gestort. De betonnen schil is aan de binnenkant geïsoleerd en afgewerkt met gipskarton. De glaspartijen, zowel voor de ramen als bij de passerelle, worden omzoomd met brede houten kaders in afzelia die tot in het vlak van het beton komen te staan. Daardoor zit het glas zelf iets dieper en wat meer beschermd. Hogerendementsbeglazing met lage zontoetreding voorkomt dat het binnen te warm wordt. De houten raamkaders voegen een warme toets toe aan het geheel en combineren mooi met het beton. In de vloer van het betonnen terras is een drainerende laag opgenomen en de lichte balustrade rondom bestaat uit een stalen frame.

De helling als oprit was er voordien al, maar werd door OYO aangelegd met klinkers die aansluiting zoeken bij de kasseistraat. Met behulp van de tuinmuur leiden ze de bezoekers naar de nieuwe ingang van het gebouw, op hetzelfde niveau als de nieuwbouwuitbreiding. De betonnen trap daar naartoe is gerealiseerd met losse treden die in uitkraging hangen. Binnen in de leefruimte is geopteerd voor een zwarte PU gietvloer die doorgetrokken is in de gang en in de inkom van de bestaande woning waardoor de overgang van binnenuit minder bruut verloopt en meer als geheel aanvoelt. Beneden in de polyvalente ruimte opnieuw beton maar dan wel een strakke polybeton vloer.

Het bouwproces was allerminst evident. De buitenschil vormt immers de constructie waardoor je binnenin moet gaan isoleren. In een normaal proces gebeurt dit andersom. Hierdoor krijg je thermische onderbrekingen in de betonconstructie die veel aandacht vragen. Voor de nieuwe constructie werd een warmtepomp met diepteboringen geïnstalleerd waar ook de bestaande installatie op aangesloten werd.

De keuze voor een contrasterende uitbreiding is meer dan geslaagd. Zeker gezien de wens van de klant om het gebouw als entiteit op zich te kunnen laten bestaan. De glazen passerelle als schakel is subtiel en laat beide volumes hun eigenwaarde behouden. OYO houdt ervan om met deze eerlijke materialen te werken en daarmee een meerwaarde te creëren. In dit geval de beleving die je binnen ervaart met een geweldig zicht op de omliggende natuur en een uitbreiding die door het zwevende karakter helemaal niet zwaar aanvoelt.

 

Tekst: Sam Paret
Foto’s: Tom Janssens

 

OYO architects
New-Yorkstraat 2P – 9000 Gent
t. 09 335 62 09
info@oyo.euwww.oyo.eu