Styfhals Architecten

Styfhals Architecten

Aardse tinten en een fenomenaal uitzicht

 

In de landelijke Vlaams-Brabantse gemeente Steenhuffel, streek van de bekende Palm-paarden, realiseert Styfhals Architecten een moderne woning in het groen. Langs een kiezelweg die je zo zou voorbijrijden in een residentiële straat rij je plots naar een plek net achter de bebouwde kom gelegen en sta je voor de uitgestrekte woning. Een pareltje van aardse, warme materialen met een adembenemend zicht op de met knotwilgen omzoomde weides. We nemen een kijkje in dit uitzonderlijk pand.

Lien en haar man waren eigenlijk niet van plan om hier te bouwen, maar via via hoorden ze van een oude boerderij in Steenhuffel, de geboortestreek van die laatste. Een beetje terug naar de roots voor het koppel. “Op het terrein stond een oud boerderijtje, helemaal ingesloten tussen de bomen. Het gebouw was verouderd en al enkele keren verbouwd en gerenoveerd. Het miste dus eenheid”, licht Lien toe. Het aanvankelijk idee van Lien was om te renoveren, maar dat bleek helemaal niet praktisch te zijn. Het werd een afbraak met nieuwbouw. Door haar gedeeltelijk zonevreemde ligging moest de architecte rekening houden met een aantal specifieke regels die het concept grotendeels vorm hebben gegeven. “Zo moest er rekening gehouden worden met een maximum van 1000 kubieke meter inclusief buitenruimtes en overkragingen, en was een hellend dak ook verplicht.”

 

Tijdloos en bescheiden

De visie was een tijdloos pand met veel aardekleuren, “een bescheiden, simpele, architecturale woning die opgaat in de natuur. We wilden aanvankelijk een plat dak, maar hebben dit gecompenseerd door volop in te zetten op soberheid en eenvoud , vooral ook in de materialen.” In haar zoektocht naar de juiste steen kwam Lien uit bij Kolumba Petersen. Een handgemaakte steen, maar wel het materiaal dat zich het beste leende voor het project. Een mooie veroudering van de materialen stond voorop en was ook zeker een troef van deze steen. Voor de afwerking van de onderzijde van de daken binnen en buiten werd gekozen voor het hout Thermowood. Toevallig komen de bakstenen en de tegelpannen van dezelfde groeve, en dat komt mooi uit. Voor de realisatie van de woning werkte Lien met een staalconstructie met houten gebinte. De woning is heel erg efficiënt en voldoet aan het E-peil 30, in de tijd van de bouw nog geen vereiste, maar Lien wilde er wel op anticiperen. Het leefgedeelte van de woning (keuken en zithoek) strekt zich uit over het uitgerekte volume bovenop een sleuffundering. De meer private vertrekken liggen iets hoger, bovenop een niet -geïsoleerde kelder. Tegenover de woning staat nog een multifunctioneel gebouw waarin Lien haar atelier onderbracht maar dat later evengoed kan dienstdoen als kangoeroewoning.

 

Eerlijke materialen troef in het interieur

Ook binnen werd gewerkt met de combinatie van hout, opvallend aanwezig door onder andere het houten latwerk tegen de muur en plafond van het salon, de baksteen die is doorgetrokken op de vloer in de inkom, en beton voor de vloeren. “Voor het interieur hebben we intensief samengewerkt met Blauwberg”, weet Lien. “Zij zorgden voor het hout maatwerk, de koppen van de KME platen aan de dakoversteken, de plaatsing van de koperen detaillering… We wilden zo weinig mogelijk witte muren hebben en veel hout en warmte. Mijn hobby is het restaureren van houten meubelen, dus dat kwam mooi uit voor wat we wensten.” De vloer is, zoals gezegd, uit polybeton, geschuurd met een diamantschijf om de textuur wat uit te laten komen, en loopt door naar buiten. Overal in deze woning, waar alle ruimtes een zicht hebben op de zuidgeoriënteerde tuin die uitkijkt op de velden, is driedubbel glas geplaatst.

 

Uiterst efficiënt wonen

“Dat is enorm qua comfort”, zegt Lien. “Onze warmtepomp moet pas heel laat op het jaar starten, eind oktober, en stopt al vroeg in het jaar. We kunnen maximaal genieten van de warmte! Als het echt heel koud wordt stoken we bij met hout, dat is dan extra gezellig.” Dat het qua isolatie snor zit, is duidelijk. Voor het dak werd resol voorzien en in de gevel zit twee keer acht centimeter pur. Het isolatiepakket dat voorzien is voor deze woning zou er eigenlijk bijna een passief huis van maken, ware het niet dat de langwerpige vorm van het huis dit niet toelaat. “Daarvoor zou het huis eigenlijk compacter, meer kubusvormig, moeten zijn, maar we wilden echt overal dat uitzicht hebben.” Voor de tuin, opengewerkt naar de velden toe, werd samengewerkt met Guy Stockmans van Linears. Er moest gewerkt worden met een drassige, niet-waterdoorlatende leem/kleigrond. Daarom zijn de bomen op het stuk behouden en werden op verschillende plaatsen extra wilgen voorzien. Twee betonnen stroken vangen het reliëf van het terrein op en zorgen voor een onderbreking van het groen.

 

Het wachten meer dan waard

Dat voor zichzelf bouwen als architect een uitdaging is, is een beetje een understatement: “mensen denken vaak dat het een fluitje van een cent is voor een architect, maar voor mij persoonlijk was het een hele uitdaging. Ik werk fulltime, heb nog twee jonge kinderen, ben perfectionistisch en intussen woon je ergens tijdelijk. Dat wilde zeggen dat ik vooral voor en of na de kantooruren volop bezig was met het bouwen van deze woning. We zijn hier verschillende keren op de locatie komen picknicken om toch zeker te zijn van waar en hoe we alles wilden. Na twee jaar bouwen in die combinatie voel je daar nadien wel de terugslag van.” Het bouwen mocht dan misschien uitdagend zijn, de voldoening bij het einde van de werken was enorm groot. “Je hebt zoveel ideeën en verwachtingen bij de aanvang, er kruipt zoveel tijd in, over elke keuze is echt lang gedaan… en dan ineens leef en woon je letterlijk in die gerealiseerde ideeën. Dan besef je dat het plaatje klopt en het de moeite waard is geweest om al die tijd genomen te hebben en veel geduld te oefenen”, besluit Lien.

 

Over Styfhals

Styfhals is een gevestigde waarde binnen het architectuurlandschap met een divers portfolio. Zo zijn de architecten uit Machelen actief in de realisatie van stedelijke ontwikkeling, publieke gebouwen, meergezins-woningen, kantoren, gebouwen in de zorgsector, scholen… op verschillende schaalniveaus en binnen diverse procedures. Styfhals kan terugkijken op een jarenlange ervaring, zowel in het ontwerpen en uitwerken van eigen projecten als in de samenwerking met andere architecten. “De architectuur van Styfhals gaat over mensen”, klinkt het. “Waar je werkt, woont of leeft, heeft een fundamentele invloed op hoe je je voelt. Een waardevolle, aangename en duurzame omgeving bepaalt mee de beleving van de bewoners, bezoekers en toevallige passanten. Wij ontwerpen die omgevingen: van het masterplan tot aan het uitgevoerde detail.”

De architectuur van Styfhals beheerst en combineert technisch vernuft, service, omgaan met economische realiteiten en een inspirerende artistieke visie. Het architectenbureau is technisch hoogstaand en tegelijkertijd heel aanspreekbaar. De multidisciplinaire aanpak en kennis van het team resulteren in een tijdloze en blijvende architectuur. “De architectuur van Styfhals communiceert. Wij hechten een grote waarde aan een open en eerlijke dialoog”, luidt het nog. “Samen met de opdrachtgevers, ruimtelijke planners, uitvoerders en eindgebruikers werken we aan solide, inventieve en geïnspireerde architectuuroplossingen die de plek naar een hoger niveau brengen.”

 

Tekst: Kim Schoukens
Foto’s: Nick Cannaerts

 

Styfhals Architecten NV
Kwekerijstraat 3 – 1830 Machelen
t. 02 253 40 53
info@styfhals.bewww.styfhals.be