Urban Architectes

Urban Architectes

Een uitgerekte architectuur met minimale impact

 

Wanneer een klant verliefd wordt op een lastig stuk bouwgrond, daagt hij de architect altijd uit om te creëren. Een uitdaging die de architecten van Urban Architects maar al te graag zijn aangegaan, met een resultaat dat meteen overtuigt. Het dynamische team van Urban Architects, dat zich sinds 2001 voortdurend ontwikkelt, streeft naar innovatieve en esthetische architecturale oplossingen, telkens geleid door een zoektocht naar nauwkeurigheid, innovatie, efficiëntie en voldoening.

 

Eenvoud in de nobele zin

“Ondanks alle beperkingen hadden de klanten hun oog laten vallen op deze glooiende site, gelegen in de gemeente Assesse (Namen), in een vrij afgelegen straat. Met veel hoop en verlangens, en ruimdenkendheid, zijn ze naar ons toe gekomen. Ze begrepen dat het terrein enkele complicaties bevatte: een steile helling en een eerder moeilijke oriëntatie. Hierdoor hadden we, rekening houdende met het budget, nagenoeg complete vrijheid. We hadden meteen een goed contact met hen; ze waren erg ontvankelijk voor wat we hadden voorgesteld. Vanaf het begin leek de wens om te werken met een ‘eenvoudige’ architectuur, ‘eenvoudig’ in de nobele zin van het woord, vanzelfsprekend.”, aldus Vincent Meulebrouck, architect bij Urban Architectes. De wens van de eigenaars van het gebouw was erop gericht een coherent antwoord te kunnen bieden op de beperkingen van het terrein en om te komen tot een aangenaam resultaat om in te wonen. De op het noorden gerichte tuin, met zicht op het achterliggende landschap, werd ook geïntegreerd in het project.

Vincent Meulebrouck: “Het idee om het huis naar boven uit te rekken, om zo de impact op de bodem te verminderen en om een uitzicht op het landschap te creëren, werd al snel door ons bedacht. Dit principe maakt ook een kostenverlaging mogelijk: alles wat fundering, vloer- en dakbedekking is, is gerelateerd aan de structuur van het gebouw, is dus beperkt en maakt het tegelijkertijd mogelijk om de ruimte tussen de weg en de tuin te compenseren en om een ietwat atypisch huis aan te bieden aan de klant, wat ook zijn wens was.”

De natuurlijke helling van het terrein heeft de verdeling van de functies in de ruimte sterk bepaald. Het huis telt drie en niet twee verdiepingen (wat meer conventioneel is) waardoor het mogelijk is om de gelijkvloers, die in directe verbinding staat met de straat, te betreden. Voor de buitenkant van het gebouw hebben we, om toch een ietwat homogeen resultaat te bereiken, “de keuze gemaakt om met één soort materiaal te werken. Het huis is bedekt met zwarte leien. Dit versterkt de sobere identiteit van het project en het gebouw dat in het landschap wordt geplaatst. Deze zwarte monoliet wordt gecompenseerd door twee kleine houten uitzonderingen.” De eerste bevindt zich bij de ingang en markeert de doorgang van buiten naar binnen. De tweede werd geplaatst op de bovenste (kinder)verdieping en vormt een klein terras met een adembenemend uitzicht op het landschap. “Zo kan men naar buiten gaan en volop van het landschap genieten.”, vertelt Vincent Meulebrouck.

In een tweede stap werd het zwarte monolithische volume gecompenseerd door de ruimte voor de technische elementen. Het geheel is afgewerkt in wit gips en bevindt zich een niveau lager. Het platte dak van deze ruimte is zo aangepast zodat er auto’s op kunnen parkeren. De relatief gesloten voorgevel verbergt een opmerkelijk open interieur, waar lichte materialen contrasteren met donkere elementen die de toon zetten. Dit zorgt voor een evenwicht en een serene sfeer.

 

De trap als ruggengraat

De ingang bevindt zich dus op de gelijkvloers, de verdieping van de ouders, die een gesloten inkomhal heeft met een open verdeling voor de verdiepingen. Op dit niveau vinden we de hal, een vestiaire, het trappenhuis en de ouderkamer met kleedkamer en badkamer terug. Op de verdieping eronder bevindt zich de woonkamer en de half begraven eetkamer die werd ontworpen als een intieme ruimte, rijk aan natuurlijk licht, met uitzicht op de tuin. De bovenste verdieping is volledig gewijd aan kinderen, met slaapkamers en badkamer, en is gebouwd rond een gemeenschappelijke ruimte die fungeert als een multifunctionele kamer (speelkamer of kantoor).

Om de beperkte hoeveelheid licht te verhelpen, besloten de architecten van Urban Architects om het trappenhuis aan de straatkant te plaatsen, tegen de voorgevel, en om een gigantische erker met ramen te construeren. “Deze erker, die naar het zuiden is gericht, laat het natuurlijk zonlicht door het trappenhuis schijnen en brengt de onderste verdieping in contact met de tuin. De lobby is ontworpen als gemeenschappelijk punt tussen de verschillende niveaus van het project. Elke kamer is zodanig georiënteerd dat deze optimaal gebruik kan maken van natuurlijk licht in relatie tot haar functie.”

“We hebben besloten om sommige elementen zo robuust mogelijk te houden.” Enkele betonnen platen en metalen lateien boven de ramen zijn zichtbaar en fungeren als aandachtstrekkers.” Dit beperkt de afwerkingskosten en geeft zowel een sobere als een hedendaagse touch.” Op het vlak van de atmosfeer is het licht koning. ” De klant heeft dat gedeelte in goede banen geleid, opdat het aan zijn levensstijl en smaak voldoet. Langs onze kant werkten we aan de trap als onderdeel van de architectuur.”, vervolgt Vincent Meulebrouck.

De trap verbindt alle ruimtes. Hij doorkruist en structureert alle verdiepingen verticaal. Hij bepaalt de diepte, zorgt voor verbinding en zorgt ervoor dat de afstanden in de hoogte samenhangen door visuele gaten op te vullen. “Het is heel interessant om aan te werken. We hebben een ware compositie gecreëerd en de trap zo bedacht dat hij zowel zo transparant mogelijk is als alle verdiepingen bezielt. De metalen structuur, de houten treden en de geweven mesh balustrade geven het geheel een speciale touch.”, legt Vincent Meulebrouck uit. Een ander belangrijk element aan de binnenkant is de houtkachel. Deze heeft zowel een utilitaire (hij zorgt voor warmte) als esthetische functie.

 

Polyvalent team

Het team van Urban Architects is veelzijdig. Vincent Meulebrouck: “We doen voornamelijk residentiële projecten: huizen, flatgebouwen, ecowijken, renovatie van brownfields. Onze structuur is anders dan andere kantoren. Elke medewerker heeft zijn sterke punten en specialiteiten. Deze combinatie van sterke punten en onze multidisciplinaire aanpak vullen elkaar optimaal aan. Het levert tevens een grote toegevoegde waarde op.”

 

Tekst: Stéphanie Poppe
Foto’s: Julien Forthomme

 

Urban Architectes
70 Avenue Reine Astrid – 5000 Namen
t. 081 20 19 49 – t. 0486 17 06 29
urban@urbanarchitectes.bewww.urbanarchitectes.be