Jaspers-Eyers

Jaspers-Eyers

Jaspers-Eyers

 

Een inspirerende mix van werken en vliegen

Op elk moment een blik op de landingsbanen en vliegtuigen die aan- en afvliegen. Dat de locatie inspireert van de twee nieuwe kantoorgebouwen bij de nationale luchthaven, is het minste wat je kan zeggen. Architectenbureau Jaspers-Eyers ontwierp de moderne kantoren Gateway en Passport in harmonie met de luchthaven. De luchthaven is meer dan een plek waar reizigers aankomen en vertrekken. Het is een belangrijke transitruimte voor de moderne economie. Met de projecten Gateway en Passport zet Jaspers-Eyers die visie in praktijk om. Beide gebouwen delen stijlkenmerken en hebben tegelijk elk hun eigen ziel. Als twee broers met hun eigen karaktertrekken.

 

Verleden en toekomst in harmonie

De geest van wereldexpo ’58 bewaren met een architecturale meerwaarde: voor die opdracht stond Jaspers-Eyers vanaf de vroegste ontwerpfase van Gateway. Want ja, zo oud is het oorspronkelijke gebouw. Het was onder meer de thuishaven van het ter ziele gegane Sabena. Met de renovatie van twee bestaande vleugels en de toevoeging van twee nieuwe gebruikten de architecten de historische basis met veel respect. De oorspronkelijke U-vorm werd een gesloten O-vorm. Al trekt het gebouw die geslotenheid op vele vlakken open. “We speelden met open en gesloten stukken, met dieptes en uitsnijdingen”, zegt architect John Eyers. “Het Passport-gebouw is bijvoorbeeld diagonaal doorgesneden. Wie het gebouw aan landside nadert, kijkt dwars door de structuur heen naar de landingsbanen. Landside en airside zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Door en rond het gebouw. De twee L-vormige delen die zo ontstaan komen samen in het ruime atrium. Op de ganse site is de luchthaven alomtegenwoordig, met duidelijk zicht op de landingsbanen vanaf quasi elke positie.”

 

Veelzijdige dynamiek

Van architectuur tot interieur en mogelijkheden voor de werknemers: Gateway en Passport kenmerken zich door flexibiliteit en een open sfeer in elk facet. Het atrium geeft een overweldigend ruimtegevoel. Met groene accenten is het een oase van rust. De grote hal ademt de sfeer van een dorpsplein, met dank aan de groene eilanden en de ficussen. De bomen en planten worden gemonitord en automatisch beregend. De open ruimtes bieden zich aan als ontvangst, maar zijn ook geschikt voor een receptie of als locatie voor rustig overleg. De inkom van het Gatewaygebouw speelt met 3D-effecten. Het glazen plafond op 25 meter hoogte versterkt de indrukwekkende omvang van 30 op 40 meter. De kantoorboxen hangen op verschillende hoogtes en brengen reliëf in het atrium. De brede trap in leisteen verbindt de verdiepingen. De vier hoektorens zijn in dezelfde materialen opgetrokken. “Met de textuur van de vloer, de trap en de torens wilden we de sfeer van een beschut plein oproepen, tussen binnen en buiten. Zo combineren we leisteen met hout en witte vlakken.” Die bruisende sfeer is in beide gebouwen alomtegenwoordig. Van de cafetaria tot de fitness en van de auditoria tot de werkplekken. In de kantoren is er voor elk wat wils. De open werkeilanden wisselen af met sporadisch geïntegreerde cockpits – andermaal geïnspireerd door de luchthaven vlakbij. Wie wil werken in nauw contact met zijn collega’s kiest zelf een bureau uit. Wie nood heeft aan een vertrouwelijk gesprek of een afgesloten werkruimte vindt er evenzeer de geschikte plek. Het is een omgeving die toonaangevend is voor de toekomst door gebruik te maken van vooruitstrevende moderne technieken. Zoals het een hedendaagse werkomgeving betaamt. “Gezien de ligging naast de landingsbanen was een goede geluidsisolatie cruciaal. We werkten hiervoor samen met een gespecialiseerd bureau. De grote glaspartijen zijn volledig in functie van het geluid opgebouwd. Bovendien bevat het ventilatiesysteem speciale filters, die de kerosinedampen buiten houden.” Het resultaat: een BREEAM Very Good-certificaat en een aangename werkplek met ruimte voor ontspanning.

 

Specifieke uitdagingen en opportuniteiten

Ook voor een gerenommeerd architectenbureau als Jaspers-Eyers is de integratie van een imposante site aan en in de luchthaven geen alledaagse klus. De omgeving brengt dan ook eigen uitdagingen met zich mee. Aan het bouwen ging onder meer twee jaar aan uitgebreide studies vooraf. “We moesten met veel specifieke omstandigheden rekening houden. De radars bijvoorbeeld, en de controletoren die we in het gebouw konden integreren. De bekabeling van die controletoren bleef in de kelder van het gebouw.” Daarnaast was de toelevering van materialen een uitdaging op zich. Grote bouwkranen waren uit den boze, omdat die het vliegverkeer zouden kunnen verstoren. Door te anticiperen op die logistieke uitdagingen werkten de architecten mee aan een vlotte uitvoering van de bouwplannen. Tegelijk wist Jaspers-Eyers enkele bijzonderheden van de unieke locatie om te zetten in opportuniteiten. Zoals het hoogteverschil tussen landside en airside. Het atrium bevindt zich namelijk op de derde verdieping. Dat laat vier onderliggende verdiepingen vrij voor een parkeerruimte met 759 plaatsen voor beide gebouwen samen. Dat rolstoelgebruikers en andersvaliden geen hinder ondervinden van dat hoogteverschil is een stille getuige van de planmatige aanpak in elke fase van het ontwerp.

 

De maakbaarheid van details

Wie zich in details verliest, mist soms de kern van het geheel. En omgekeerd. Met een kantooroppervlakte van liefst 60.000 vierkante meter is het risico nu eenmaal reëel. “De kwaliteit van onze materialen en de afwerkingsgraad zijn onze stokpaardjes”, benadrukt Jaspers-Eyers. “Maar maakbaarheid is ook belangrijk. Je kan een fantastisch concept ontwikkelen dat niet uit te voeren valt op een kwalitatieve manier. Tegelijk willen we geen eenheidsworst. Daarom zoeken we naar fijne details en verrassende elementen. Dat is een moeilijke evenwichtsoefening. Om dat doel te bereiken, moet je het volledige plaatje voor ogen houden. Het overkoepelend geheel van de individuele stukken en materialen. Vooraf zetten we een duidelijke lijn uit, die we doortrokken van de ruwbouw tot het meubilair. Binnen die lijn werkten we met verschillende subsegmenten. We konden zo een grote diversiteit aan materialen en creatieve invullingen combineren, zonder het overzicht te verliezen.” Bij de keuze van die materialen vulden de architecten tijdloos wit, beige en donkerbruin aan met natuurlijke tinten. Donkere en bleke natuursteentegels, houten en stenen wanden floreren doorheen het Gateway- en Passportgebouw. Geperforeerde plafonds uit gipskarton en geribbelde akoestische panelen dragen bij aan de dynamiek van het gebouw en vervullen tegelijk een belangrijke geluiddempende rol. Of hoe functionaliteit en esthetiek elkaar vinden in praktische oplossingen.

 

Microklimaat met universele allures

Met Passport en Gateway heeft Jaspers-Eyers een complete leefwereld gecreëerd in een internationale context van verplaatsing, bereikbaarheid en toegankelijkheid. “Die symboliek past precies bij de uitstraling van de bedrijven in het gebouw. Deloitte vond in het Gatewaygebouw zijn nieuw hoofdkwartier. Tegelijk vonden KPMG, Microsoft, Tribes, Redevco en Etex hun plek in Passport. Die bedrijven werken dagelijks samen met verschillende nationaliteiten en hebben een basis nodig van waaruit ze gemakkelijk overal naartoe reizen”, aldus Jean-Michel Jaspers. Met de atypische locatie volgen de architecten bovendien de tendens om het anders aan te pakken. “Mensen willen geen kantoor meer in een gewoon gebouw in een gewone straat. Ze zoeken een speciale plek, waar werk en ontspanning elkaar vinden. Op deze site zijn beide functies aanwezig op een evenwichtige en aantrekkelijke manier. Er heerst een sfeer van optimisme en ruimte. Zo investeren de partners in het welzijn van hun mensen. Want zij zijn waar elk bedrijf op draait.”

Gateway in samenwerking met A2RC

 

Tekst: Arne Vansteenkiste
Foto’s: Steven Massart & Philippe van Gelooven

 

Jaspers-Eyers
Hoogstraat 1391000 Brussel
t. 02 514 04 96
www.jaspers-eyers.be