pvl architecten

pvl architecten

Strakke compacte woning op zoek naar zeezicht laat bewoners onthaasten

 

Onze Belgische kust trekt aan. Dat geldt niet alleen voor buitenlandse toeristen, maar ook wij zelf houden ervan om even de gezonde zeelucht op te zoeken en tot rust te komen in de duinen, het mulle zand onder onze voeten te voelen en uit te kijken over zee naar de einder. Stel dat je dit vakantiegevoel zou kunnen vereeuwigen door op deze unieke locatie te gaan wonen, wie zou daar niet van dromen? Voor de bouwheer van dit project werd het werkelijkheid.

De bouwheer heeft een drukke handelszaak in Ieper. Zij kwamen al regelmatig naar de kust om te onthaasten en net daarom kozen ze deze rustige ligging in de duinen vlak bij de zee. Het koppel heeft geen kinderen en wenste een compacte woning op een compact stuk grond waardoor ze voor beiden weinig onderhoud zouden hebben. Dergelijke stukken grond liggen uiteraard niet voor het rapen, al zeker niet met zeezicht. Het spreekt voor zich dat dit laatste een belangrijk aspect was in de ontwerpfase. Het zeezicht werd opgezocht via de noordgevel en was bij de uitlijning en opsplitsing van de split levels dus een bepalende factor.

De klant kwam bij pvl architecten uit op basis van eerder gerealiseerde projecten en referenties. Pieter Popeye: ‘We zijn het immers gewoon om in de duinen te bouwen. Bouwen aan zee of in de kustlinie betekent dat je extra aandacht moet spenderen aan de gekozen materialen en detaillering om aan de soms hevige invloeden weerstand te kunnen bieden. Dit is voor ons een evidente kwestie, maar toch zien we er steeds opnieuw met verhoogde intensiteit op toe. De uitdaging bestond er in om op dit kleine perceel met grote reliëfverschillen een woning in te planten die volledig aan de wensen van de bouwheer voldeed, het gevraagde programma kon omvatten en die toch nog de nodige buitenruimte bood voor een zwembad met bijhorend terras.’

Geen evidentie, maar gelukkig konden ze rekenen op een bouwheer die heel goed wist wat hij wou. Daardoor kwam het ontwerp uiteindelijk vrij snel tot stand. Bij het wensenpakket van de klant hoorde een strakke architectuur, slanke lijnen, gladde grijze beton, zwart aluminium buitenschrijnwerk, accenten in hout en een minimalistisch sober interieur. Het stedenbouwkundig kader werd door een eerder vergunde verkavelingsaanvraag bepaald. Vooral de toelaatbare hoogte was een bepalende factor. Voor pvl architecten zelf is het dan weer belangrijk het natuurlijk reliëf maximaal te behouden en slechts door kleine insnijdingen hierop in te spelen.

Door het principe van split levels toe te passen speelt pvl architecten maximaal in op het natuurlijke reliëf van het terrein en kan de leefruimte en bijhorend terras aansluiten met zijn omgeving en dit volgens een optimale oriëntatie. Door de toegang tot het gebouw, zowel de voordeur als de parkeerplaats/carport, te situeren aan de straatzijde waar het terrein een gemiddeld peil kent, konden ze ook het ruimtegebruik voor circulatie beperken tot een minimum. In de ruimte die door het terrein ontstaat onder dit hoofdvolume voorzag pvl architecten de slaapkamers. Dit bevordert niet alleen het geborgen gevoel, ook thermisch is het een uitstekende oplossing. De deels ingegraven ruimtes hebben immers door de thermische inertie een zeer stabiele temperatuur.

Door het plaatsen van keerwanden kon pvl architecten de relatie tussen binnen en buiten ook bij de ondergrondse ruimtes optimaliseren en het daglicht maximaal capteren. De relatie met de straat werd bewust wat anoniem gehouden, de relatie met de tuin daarentegen werd volledig open getrokken. Grote overkragingen die plaatselijk een overdekt terras vormen, voorkomen oververhitting en versterken de bijna grenzeloze overgang van binnen naar buiten. De materialisatie van de vloeren speelt hier volledig op in en de weloverwogen positie van de openschuivende delen die opzettelijk beperkt werden gehouden om zo het aantal raamprofielen tot een minimum te herleiden, versterken dit gevoel optimaal.

Interieur en exterieur vormen één geheel en dit voel je onmiddellijk. Ook binnenin werden beton, zwarte tinten en hout met elkaar in symbiose gebracht. De houten kasten met een geborstelde oppervlaktestructuur contrasteren met de gladde wanden. De grijze betontinten werden ook in de sanitaire ruimtes doorgetrokken via een naadloze en waterdichte afwerking in microcement. Deuren werden naadloos afgewerkt, deurgrepen werden achterwege gelaten, plinten werden ingewerkt, kortom deze tot in de puntjes afgewerkte woning wordt ook gekenmerkt door een fijne detaillering. Het spreekt voor zich dat de woning ook energetisch goed doordacht is en volledig inspeelt op het woonpatroon van de bouwheer. Fotovoltaïsche panelen, elektrische intelligentie en een zonneboiler zorgen voor een minimaal energieverbruik. Door de grote overkragende luifels is ook koeling niet noodzakelijk.

De goede smaak van de bouwheer, de goede onderlinge communicatie en de technische mogelijkheden om de wensen in beeld te brengen, zorgden ervoor dat beide partijen op dezelfde golflengte zaten. Het vertrouwen dat de bouwheer schenkt aan de architect is cruciaal en leidt tot het succesvol realiseren van deze opdracht met een schitterende woning als resultaat. Pieter Popeye: ‘Wanneer wij er in slagen om het programma en de wensen van de bouwheer te vertalen in een evenwichtige vormentaal met een materiaalgebruik dat zich integreert in zijn habitat maar zich onderscheidt door detaillering en correcte verhoudingen maar bovenal in een huis waarin de bouwheer zich thuis voelt en steeds opnieuw tot rust komt, dan kunnen we spreken van goede architectuur. Interieur en exterieur vormen één geheel en werden ook door ons mee ontworpen. We hebben het geluk (bedwongen) om voor de meeste van onze woningen dit totaalverhaal te mogen uitwerken. Het voelt immers goed om een ontwerp niet halverwege aan zijn lot over te laten.’

Tekst: Sam Paret
Foto’s exterieur: Gerrit Devinck
Foto’s interieur: Thomas De Bruyne

 

 

pvl architecten
Nieuwpoortsteenweg 84 A – 8670 Oostduinkerke
t. 058 51 48 15
info@pvlarchitecten.be – www.pvlarchitecten.be