Samarchitecten

Samarchitecten

Een compacte eengezinswoning die mooi in het straatbeeld opgaat

 

Een budgetvriendelijke eengezinswoning voor de oude dag… Onopvallend en perfect geïntegreerd in de omgeving, met oog voor detail en afwerking. Dat was de opzet van dit mooi project in de Kempen. De opdracht voor het project kwam van een koppel dat nog net niet met pensioen was. Zij woonden in een woning dat voor hen te groot aan het worden was en waren op zoek gegaan naar een appartement in de buurt. Maar de prijs-kwaliteitverhouding bleek niet evenredig te zijn en een andere oplossing drong zich op. “Toen ze erachter kwamen dat de tuin aan hun woning eigenlijk als bouwgrond stond ingekleurd, viel alles in de plooi”, vertelt Krist Michiels van Samarchitecten ons. “We hebben dan in detail bekeken of we binnen budget daar een kleine en toffe flexibele stadswoning op konden zetten. Voor we aan de ruwbouw begonnen, hadden we trouwens alle offertes al binnen voor het interieurwerk, tot en met de plintjes. Daar hebben we in de voorbereidingsfase extra tijd voor genomen. Het is de enige manier om een budget echt goed te beheersen en te zorgen dat het bouwkoppel niet voor verrassingen kwam te staan.”

“Qua look & feel waren er geen speciale eisen van het bouwkoppel”, herinnert Krist Michiels zich. “Ze hadden eerder werk van ons gezien en wisten dat we niet met standaardontwerpen werken. Belangrijk voor ons is dat er altijd een idee, een stevig concept achter zit. Dat concept werken we dan uit in enkele eerste concrete ontwerpen en varianten, we komen nooit af met maar één voorstel. Deze woning hebben we specifiek ontworpen rekening houdend met de eisen van het ouder worden: compacter, kleinere ruimtes en een lift. Maar ondanks dat de woonst zo geconcipieerd werd, functioneert deze ook perfect voor een alleenstaande persoon of een jong koppel. Dat is het flexibele element dat we er absoluut wilden inkrijgen.”

 

Het bouwkoppel als uitdaging

“Voor dit project hebben we ons vooral gebaseerd op de locatie”, vervolgt Krist Michiels. “Het is een mooie straat en we wilden heel graag een woning maken die perfect opging in het straatbeeld, zonder op te vallen. Maar wie er meer in detail naar zou kijken, zou toch merken dat het geen doorsnee ontwerp betrof. En dat is ons wel gelukt, denk ik. Zo zorgen de detaillering van de gevelvlakken met horizontaal en verticaal metselwerk, de verdeling van de open en gesloten delen, het terugliggende schuine gevelvlak… voor een unieke uitstraling. Herkenbare elementen zoals de uitkragende dakgoot en het hellende dak werden overgenomen uit de omgeving en verwerkt in een hedendaags geheel. Niet te vergeten is de rode strengpers gevelsteen die strakker is dan een handgevormde steen, het zwart aluminium schrijnwerk en de grote raampartijen op de eerste verdieping. In de achtergevel van de woning is dan weer de liftschacht sterk aanwezig als een rechthoekig volume dat boven de kroonlijst uitsteekt. De rollaag zorgt ervoor dat de liftschacht verder geaccentueerd wordt.”

De grootste moeilijkheid van het project was misschien wel het feit dat al de perceelsgrenzen schuin op de straat staan. Zo wordt er in het plan een parallellogram gecreëerd. Deze vorm is in de gevel trouwens duidelijk voelbaar. Ook de beperkte ruimte die er is, moest zo best mogelijk benut worden. Krist Michiels: “Uiteindelijk blijft naast de uitdaging van het perceel en de omgeving, ook nog altijd die van het bouwkoppel over. Hoe krijg je hun vertrouwen om mee te gaan in een bepaald idee en verhaal, hoe zot of hoe eenvoudig ook. Dat blijft voor ons in elk project een uitdaging die we graag aangaan.”

 

Flexibiliteit troef

Kijken we even naar de indeling van de woning. Door de beperkte breedte van de gevel, werden de woonfuncties naar het eerste en tweede niveau gebracht. Op het gelijkvloers bevindt zich naast de inkomzone, een bergruimte en de carport. De carport loopt trouwens over de volledige diepte van de woning door zodat de tuin toegankelijk blijft. Dat was een belangrijke vraag van het bouwkoppel. Op de eerste verdieping vinden we de keuken en de leefruimte. “Dit maakt het mogelijk om grote glaspartijen te creëren aan de voor- en achterzijde zonder dat er een onmiddellijke inkijk mogelijk is”, zegt Krist Michiels. “Verder is er zowel aan de voorzijde als aan de achterzijde een terras/balkon op de verdieping. Achteraan fungeert deze als aanvullende buitenruimte op de achtertuin die gedeeld wordt met de bestaande woning. Op de tweede verdieping, onder het hellend dak, bevinden zich dan nog de twee slaapkamers en de badkamer. Uiteraard ook bereikbaar via de lift.”

Toch wel opvallend aan dit project is dat dus ook de volledige binneninrichting, inclusief al het maatwerk, gecoördineerd werd door Samarchitecten. Daarbij is de meest frappante ingreep zonder twijfel de keuken. Krist Michiels: “Vaak zien we in kleine appartementen dat als je in de leefruimte bent, je eigenlijk voor de helft ook in de keuken zit en dat is niet altijd even gezellig. Dat wilden we hier absoluut vermijden. Als oplossing hebben we ervoor gekozen om de keuken volledig in te werken in de kasten. Als je niet aan het koken bent, doe je de wand toe en verdwijnt het keukengedeelte volledig. Zo verandert de ruimte mee naargelang het gebruik: flexibiliteit troef. Verder hebben we de inrichting vrij sober gehouden, waarbij wit de boventoon heeft. Om het niet te strak en kil te maken, behielden de zwevende traptegels hun houten look en werkten we met enkele mooie lichtarmaturen, echte eyecatchers.”

Deze woning zou je zeker en vast wel een typevoorbeeld van het architectenbureau kunnen noemen. De sleutelwoorden van Samarchitecten zijn niet toevallig soberheid, eenvoud en hoge belevingswaarden. “Elk idee, ieder ontwerp wordt hieraan getoetst”, besluit Krist Michiels. “Binnen de mogelijkheden qua context, budget en programma houden we deze sleutelwoorden altijd overeind. We creëren een architectuur met de nodige aandacht voor het bouwkundig aspect, zonder dat die hoeft te concurreren om overeind te blijven. Beperkingen aangrijpen om hierin een uitdaging zien, is een van onze drijfveren. Dat zie je goed in dit project. Een architectuur die zichzelf niet op een voetstuk plaatst, maar die geduldig en ingetogen zijn plaats inneemt in het landschap. Daar gaan we voor.”

Tekst: Phillipe Buze
Foto’s: Tim Van de Velde & Nick Cannaerts

 

Samarchitecten
Korenstraat 7 – 3740 Bilzen
t. 089 25 33 31
info@samarchitecten.be – www.samarchitecten.be