Schellen Architecten

Schellen Architecten

Podium met zicht op golf

Ze wilden zoveel mogelijk buiten kunnen leven. Wie zou dat overigens niet willen als je zicht hebt op gifgroene golfterreinen? Het hele jaar door moest de mogelijkheid er zijn om te eten op het terras bij het zwembad. Dat was misschien wel de voornaamste eis die de opdrachtgever had voor Reginald Schellen en zijn team. Het architectenbureau bedacht een prachtig verhoogd terras dat als een natuurlijke buitenkamer tevoorschijn komt uit de woning. Als een podium stijgt het uit boven het zwembad en de tuin, met een integraal zicht op de golf tot gevolg.

 

Binnen en buiten volgen elkaar

Ruime bouwvoorschriften en een uitstekende oriëntatie. Het zuiden lag aan de juiste kant, de bouwdiepte bedroeg een goede 23 meter, wat veel dieper is dan normaal. “Wat wil je als architect meer?”, glimlacht Reginald Schellen. “Voor het ontwerpen van deze villa hebben we heel veel vrijheid gekregen. De context zat ook mee. Het domein grenst aan de golfterreinen in Keerbergen. De tuin loopt er gewoon in over. Die omgeving moest natuurlijk maximaal opgenomen worden in het ontwerp. Het binnen-buitengevoel moest overal aanwezig zijn.” De woning is ontzettend breed. Vooraan oogt ze relatief gesloten en vormt ze een visuele buffer ten opzichte van de straat. Eén enkel raam, ter hoogte van de overloop boven, schenkt de toevallige passant een weinig inkijk. Tegelijk wordt die inkijk ontmoedigd door fijn lamellen lattenwerk in Thermowood. Dat beeld verandert volledig eens je het huis betreedt. Binnen opent het zich volledig naar de tuin. De hele achtergevel is beglaasd en doet de grens met de omgeving vervagen. “Vooral de schuiframen versterken dat gegeven. Dit is één van de eerste projecten waarbij we gewerkt hebben met Hi-Finity-ramen van Reynaers. Die gaan uit van een slank en elegant design, een ultrafijne look die grote, transparante oppervlaktes creëert. Je ziet bijna geen profiel, waardoor er een naadloze verbinding met de buitenwereld ontstaat. In dit geval is er bovendien gebruik gemaakt van een hoekoplossing. Ook daar zie je geen profiel, zodat het zicht andermaal onbelemmerd blijft. Bovendien loopt de vloer binnen ook buiten voort, om de relatie tussen interieur en exterieur verder te optimaliseren.”

 

Architectuur en interieur in één beweging

Zoals binnen en buiten inspelen op elkaar, zo ook communiceren architectuur en interieur met elkaar. Alles is tot op de millimeter uitgetekend. “Dat doen we meer en meer”, geeft Reginald Schellen aan. “Deze woning is een totaalopdracht. We ontwerpen en coördineren alles en behartigen de opvolging. Elke element van de inrichting is door ons ontworpen en versterkt de beleving van de villa. Belangrijk daarbij was dat er voldoende contrast aanwezig was. De bouwheer wilde geen puur zwart-withuis, maar een levendige woonomgeving waar strakke elementen toch voor een warme sfeer zorgen. Hout en natuursteen overheersen, eerlijke materialen die een stempel drukken op het interieur. In de keuken bijvoorbeeld voert wit wel de boventoon, maar voegt het keukentablet in natuursteen een gezellige toets toe. Ook de tegelvloer, Cotto d’este, heeft een uitgezuiverde en toch warme uitstraling en combineert mooi met het parket in de leefruimte. Hetzelfde gebeurt op de eerste verdieping. Daar ontvouwen alle slaapkamers zich in de richting van de tuin, terwijl zachte kleuren de sfeer mee bepalen. Vooral de badkamer van de ouders is daar een mooi voorbeeld van. Alle vloeren en wanden zijn er voorzien van een zandkleurige cementspecie die voor een heel rustgevend gevoel zorgt.” Een opvallend element is een stuk glazen vloer in de leefruimte. Die trekt daglicht binnen in de kelder op het ondergrondse niveau. Daar bevinden zich enkele ontspanningsruimtes. Je kunt er fitnessen, pingpongen, spelen of gezellig aan de bar zitten.

 

Terras en zwembad als blikvanger

Aan de achterzijde van de woning zorgen overkragingen voor schaduwzones. Er zijn bewust geen screens gebruikt. De oversteken houden de zon in de zomer buiten. In de winter staat ze lager en krijg je gratis zonnewarmte. De luifel beneden loopt vervolgens door in het terras dat je vanaf de woonkeuken kan betreden. Het is volledig overdekt om bescherming te bieden tegen de grillen van ons Belgisch klimaat. Dit is het orgelpunt van de villa. Deze buitenruimte beschikt over een bar, eet- en zithoek. Aangrenzend bevinden zich de douche, de kleedruimte en het toilet, afgewerkt met houten latwerk. Door een niveauverschil in het terrein ligt het terras een 60-tal centimeter hoger dan de tuin en het zwembad. Daardoor hebben de bewoners een nog beter uitzicht over het aanpalende golfterrein en de omringende natuur. Bovendien zijn een lichtkoepel en warmtestralers geïntegreerd in het buitenplafond, waardoor de zone ook bij minder gunstige weersomstandigheden een aangename plek blijft om te vertoeven.

Tekst: Bart De Maesschalck
Foto’s: Robin Van den Acker

 

Schellen Architecten
Dorp 71 – 2820 Bonheiden
t. 015 42 05 25
info@schellen.be – www.schellen.be