SENS architecten

SENS architecten

Vaartlink: eigentijdse architectuur in perfecte synergie met de omgeving

Kan een eigentijdse nieuwbouw in contrast staan met het reeds aanwezige en tegelijk perfect harmoniëren met de omgeving? Dit was de uitdaging die SENS architecten uit Hever met beide handen aangreep. Het betreft Vaartlink, een woonproject in opdracht van Investpro Projects, vlak bij het kanaal, de kerk en het centrum van Willebroek. Het resultaat is een duurzaam en modern woonproject met 61 appartementen en penthouses in 3 blokken die worden gerealiseerd in evenveel bouwfases. Momenteel is het aftellen naar de oplevering van bouwvolume A dat in het najaar van 2019 bewoonbaar zal zijn. De 2 andere eenheden zijn volop in aanbouw en volgen vermoedelijk in de loop van 2020.

 

Doordachte omgevingsstudie

“First things first. Zo zijn we, alvorens het project concreet vorm te geven, gestart met een grondige omgevingsstudie. Ons opzet: het project op een doordachte manier in evenwicht en harmonie te brengen met zijn omgeving”, gaat Sam Van Welden van start. De architecten Sarah Van Holen en Sam Van Welden zijn partners en zaakvoerders en vormen samen met vaste medewerker en architect Lynn Bal het jonge en dynamische team van SENS architecten in het Vlaams-Brabantse Hever. Beide zaakvoerders deden reeds internationale ervaring op alvorens zich volledig toe te leggen op hun eigen architectenkantoor. Zo werkte Sam vier jaar bij het Londense Foster + Partners terwijl Sarah zich in dezelfde wereldstad verder bekwaamde bij Hamiltons Architects en Aedas. Sinds een aantal jaren concentreren ze zich met hun eigen zaak op de woning- en appartementenbouw in België.

Hun werk bleef niet onopgemerkt. En zo mogen ze vandaag het project Vaartlink toevoegen aan hun palmares. Het betreft een hoekperceel dat aansluit op een appartementencomplex in een eerder klassieke bouwstijl dat nu zo’n 20 jaar geleden gerealiseerd werd door Investpro Projects en zicht heeft op het kanaal van Willebroek. Langs de kant van de hoofdstraat kijkt het Vaartlink perceel uit op de meer dan 800 jaar oude Sint-Niklaaskerk, gebouwd in de toen heersende Romaanse stijl. Verder zijn er ook nog het klooster en de omringende appartementen en laagbouwwoningen om rekening mee te houden. Een puzzel die moest gelegd worden om het nieuwe – de hedendaagse bouwtrends en nieuwe normeringen in acht nemend – met het oude te verzoenen.

 

De keuze van het contrast

SENS architecten ging resoluut voor de optie van het eigentijdse contrast, weliswaar met veel respect en in harmonie en uitgekiende synergie met wat al was. Een frisse wind, als het ware, die de levendige buurt verder opwaardeert en volledig voldoet aan de woonverwachtingen van vandaag en morgen. Niet alleen een moderne en dynamische architectuur maar ook openheid en groen staan daarbij centraal. De link met de bestaande gebouwen wordt onder meer gemaakt door een trapsgewijze opbouw van de architectuur, vertrekkende van de bouwhoogte van de aanpalende appartementen en woningen om zo op te bouwen naar de kerk toe. Daarbij werd ook rekening gehouden met de privacy en bezonning van de bestaande woningen, meer specifiek bij blok C dat op dit moment volop in aanbouw is. Door het gebruik van twee verschillende gevelmaterialen, strakke witte sierpleister en zwarte gevelplaten, wordt de trapsgewijze opbouw extra geaccentueerd. Een doordacht concept dat maakt dat, ondanks de contrasterende stijl, het nieuwe geheel toch perfect geënt blijkt op de omgeving. Zo zou er op termijn, aangrenzend aan de kerk, door de gemeente een nieuwe pleinzone worden gecreëerd die het bouwproject op een natuurlijke en haast organische manier doet overvloeien in de publieke groene ruimte. Dit met het wooncomplex als deel van een geheel.

 

Dynamische levensmix

Concreet bestaat het project uit 61 appartementen verdeeld over 3 volumes die in de hoogte geschakeld werden. Blok A en B bestaan op het hoogste niveau uit 5 bouwlagen, terwijl volume C er 4 heeft. Het was de intentie van Investpro Projects om hier een dynamische levensmix te creëren, met mensen van alle leeftijden die er elkaar treffen. Het project moest met andere woorden appartementen aanbieden binnen het bereik van ieders budget. In het ontwerp van SENS architecten werd dit vertaald in een mix van zowel 1-, 2- als 3-kamerappartementen en penthouses, met een oppervlakte van  67 tot 158 m². Het overgrote deel van de appartementen is zodanig georiënteerd dat de bewoners zowel kunnen genieten van het zicht op de binnentuin als een uitkijk hebben op de straatkant: de link tussen groene rust en de levendige buurt. De penthouses onderscheiden zich niet alleen door hun oppervlakte en contrasterende gevelbekleding, maar genieten dankzij hun terugliggende positie ten opzichte van de ondergelegen appartementen ook van een royaler terras. Naast het weidse uitzicht op de omgeving heeft men vanuit sommige dakappartementen ook zicht op de groendaken die overal waar mogelijk in dit project voorzien werden. Omdat de maximale integratie van groen nu eenmaal een belangrijk punt was binnen dit project.

 

Openheid en groen

Groen maar ook openheid zijn twee kernwoorden die mee dit project typeren. De strakke witte gevels worden op doordachte plaatsen opengetrokken zodat er – bij wijze van teaser – een inkijk ontstaat naar de achterliggende binnentuinen. De openheid ontstaat vanzelf doordat de drie bouwvolumes op hoogte gekoppeld zijn. Zo zijn blok A en B pas geschakeld vanaf de derde bouwlaag waardoor hier een zeer grote doorgang ontstaat. De overspanning van 6 op 10 meter, met een diepte van 16 meter, werd gerealiseerd zonder bijkomende steunkolom, wat het geheel een architecturale plus geeft. Dit is meteen ook de hoofdtoegang tot het complex en tevens perfect toegankelijk voor de brandweer. Achter de gebouwen ontplooit zich een groene zone die gereserveerd is voor de bewoners. Ook vooraan werd waar mogelijk nog plaats voor aanplantingen voorzien. “Het integreren van zoveel mogelijk groen was inderdaad een belangrijk uitgangspunt. Dat we dit inderdaad zo hebben kunnen realiseren, en de opdrachtgever ons gevolgd is in ons concept en visie op eigentijds en duurzaam wonen, geeft veel voldoening”, aldus Sarah Van Holen.

 

Speelse strakheid

Nog meer openheid tussen de bouwvolumes B en C die vanaf de tweede bouwlaag met elkaar verbonden zijn. Hier kreeg de overspanning ondersteuning door stalen kolommen die, soms recht en dan weer schuin, de architecturale puntjes op de i zetten. In de speelse positie van de kolommen herken je zelfs een V-vorm. “Een knipoog naar de beginletter van Vaartlink”, vervolledigt Sarah. Strak kan dus ook speels zijn, wars van het statische ‘witte dooseffect’ waar SENS architecten van wou wegblijven. Ondanks het strakke en eigentijdse karakter vertoont ook de gevel speelse elementen die het geheel een extra dynamiek bezorgen. De wisselwerking tussen de slanke raampartijen, de verticale accenten in hout en de asymmetrische vormgeving van de inpandige en uitkragende terrassen zorgt voor een boeiend en dynamisch geheel. Het reliëf in de gevel maakt het extra boeiend en geeft het geheel een eigentijdse en tegelijk tijdloze uitstraling waarin menig toekomstig bewoner zich in zal kunnen vinden.

 

Ruime parking voor auto én fiets

Onder deze overkapping komen enkele zitbanken waardoor ook dit, zelfs bij regenweer, een ontmoetingsplek kan worden. Daarnaast zal er hier een fietsenstalling worden voorzien. Met zowel het centrum van Willebroek als het station en tal van ontspanningsmogelijkheden vlakbij kan men zich van hieruit perfect met de fiets verplaatsen. Deze fietsenstalling is samen met de ondergrondse parking, ook toegankelijk via ruime liften, goed voor in totaal 61 fietsstaanplaatsen. Dezelfde ondergrondse parking, die een nog grotere oppervlakte beslaat dan het bebouwde perceel, is bovendien goed voor 54 autoparkeerplaatsen. Omdat ook dit uiteraard bijdraagt tot het wooncomfort van de gevarieerde mix aan bewoners.

 

Duurzame materialen

Wat materiaalgebruik betreft, werd er tevens ingezet op duurzaamheid in combinatie met wooncomfort, ook naar akoestiek toe. Men maakt gebruik van kalkzandsteen, een natuurlijk bouwmateriaal met hoge massa, hoge thermische inertie en uitstekende akoestische eigenschappen. Verder noteren we het gebruik van gerecycleerde PUR-granulaten met eveneens goede akoestische en thermische isolatiewaarden. Het ventilatiesysteem C met smartzone integratie – voor extractie van de lucht in de slaapkamer – garandeert het gezonde en aangename binnenklimaat. Naar brandveiligheid toe voorziet men doorlopende horizontale rotswol isolatiebanden waardoor een compartimentering ontstaat, dit met het oog op het minimaliseren van het risico op brandoverslag. En dan zijn er nog de groene daken, een extra oase van groen die tevens dienst doen als bufferzone om waterlast te vermijden. Net zoals er een infiltratiezone wordt voorzien onder de groene binnentuin. Bewust en duurzaam bouwen en wonen met het oog op de toekomst.

Wisselwerking tussen bouwpartners

Eén ding is zeker, voor mij zit een team van architecten dat terecht trots is op het geleverde werk. Zeer tevreden ook over de samenwerking met alle partners en de manier waarop opdrachtgever Investpro Projects hun concept en idee van duurzaam en eigentijds wonen in harmonie met de omgeving heeft omarmd.  “Bij een project van dit formaat is onderling overleg en een continue wisselwerking tussen alle bouwpartners van fundamenteel belang”, besluit Sam Van Welden. “Duurzaam bouwen, ecologisch omgaan met materialen en streven naar verbeterde energiebehoeftes… al deze aspecten werden onderling besproken om te komen tot het ideale concept voor deze site en dit uitdagende project.” Teamwork dat leidt tot een resultaat in wording waarin alle partners, en ook de toekomstige bewoners, zich helemaal kunnen vinden.

Tekst Eva Goossens
Foto’s:  Tricks for bricks

 

SENS architecten – Sam Van Welden | Sarah Van Holen | Lynn Bal
Bieststraat 25 – 3191 Boortmeerbeek
t. 0477 366 771 – t.0491 567 890
info@sensarchitecten.be – www.sensarchitecten.be